skręcarka prętów prośba o porade w wykonaniu

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 12 sty 2012, 08:18

nie kręciłem dłuższych nż 1,2m (kręcenia ), jeśli pręt jest skręcony bardziej z jednej strony (choć wydaje misie że nie jest) to nie zauważalnie

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 12 sty 2012, 18:44

Dziś zrobiłem wrzeciono do skręcarki przelot fi 30 , również się okazało że mój silniczek ma 705 obr a nie jak sądziłem 750 (błąd odczytu ) a z tymi prętami to oglądałem filmik jak skręcał pręt i właśnie zastanowiłem się nad tym bo nie dość, że skręcił się nierówno to jeszcze na boki go gięło widocznie musiał być z jakiegoś niejednorodnego materiału jak na razie to musze jeszcze pozbierać materiału na konstrukcje i ramę skręcarki . Ta fotka to porażka ale nie mogłem lepszej ogarnąć więc rozrysuje może się komuś przyda jak będę miał lepszy aparat to powrzucam fotki z etapów konstrukcji dla potomnych .Według rysunku patrząc od lewej średnica tarczy 78mm średnica czopa łożyskowego 65 mm drugi czop 55 mm czop koła zębatego 50 mm długość całkowita 290 mm .

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 16 sty 2012, 15:21

Mam do was pytanie drodzy koledzy odnośnie zastosowanego w waszych maszynkach wyłącznika który wyłącza maszynę po określonej liczbie skręceń co stosujecie ? czytałem o patencie ze śrubą i nakrętka która łapie za wyłącznik krańcowy ale to nie jest chyba dobra metoda bo zastosowanie prostego wyłącznika prawo lewo wymusza późniejsze dociąganie ręczne bo chyba nigdy się nie da wyłączyć w odpowiednim momencie ale nie chciałbym stosować też jakiejś wymyślnej elektroniki jak na razie to mam tylko prosty licznik impulsów który chyba zastosuje do liczenia obrotów ale właśnie co z tym wyłączaniem i powtarzalnością proszę was o poradę . :?:

Sadek
Kontakt:

Post autor: Sadek » 17 sty 2012, 22:22

Tak na szybko typowo teoretycznie, a może zamiast tej śruby z nakrętką zastosować linkę która będzie się nawijać na wałek i pociągnie krańcówkę.

Pomyślę i napiszę.

Więc widział bym to tak jak na rysunku wyłącznik krańcowy ruchomy listwa zębata w prowadnicy która by umożliwiała szybki powrót "kasowanie", tryb napędzający listwę na wrzecionie.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozostaję otwarty, elastyczny, ciekawy.

Mariusz

Post autor: Mariusz » 05 lut 2012, 15:41

Witam, jeśli moge coś pomóc to powiem jak mam u siebie. żadnych krańcówek ani nic podobnego, mam trzy przyciski lewo, prawo i stop i da się tak wykręcić bardzo dokładnie ale zależy to od prędkości obrotowej. Miałem kiedyś wyłącznik czasowy ale był z nim problem bo każdy pręt różnił się od poprzedniego, a teraz jest git

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 05 lut 2012, 16:12

ok dzięki na razie jest trochę za zimno żebym coś z tym robił więc jak zrobię będę wstawiał jakieś fotki i opis konstrukcji dla potomnych :>

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 05 lut 2012, 18:29

njszybciej jest zrobić dysk z regulownym zadziorem wyłanczającym krańcówkę , a przy krańcówce takie ruchome ramię które bys opuszczał na ostatnim obrocie kręcenia ,

lub albo robisz drugi wałek równolegle z śrubą i nakrętką , napedzany za pomocą choćby paska zębatego z drukarki ,łańcuszka

, wtedy dajesz 2 krańcówki , regulowane , ustawiasz sobie gdzie jak maszyna zaczyna , na jednej i jak kończy na drugiej , ( nakrętaka jezdzi po śrubie i wyłancza krańcówki , musisz zrobić przełożenie np 2/1 na wale głównym , wtedy będzie precyzyjniej),plusem jest to że musisz po skręceniu , dać lewe i wrzeciono wraca do ustalonego położenia , minusem jest kiedy kręcisz dużo obrotów i to chwile trwa , ale da się znieść

jak bedziesz wyłanczał ręcznie, tez dojdziesz do wprawy , ja mam 2 maszyny wszystko sterowane na wyczucie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2012, 18:45 przez jolo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 05 lut 2012, 18:40

dzięki jolo zobacze jak skończe maszyne wtedy zajmę się sterowaniem :>

manieksoma
Kontakt:

Post autor: manieksoma » 11 mar 2012, 10:53

Witam. Mam pytanie. Co może być przyczyną że pręty w skręcarce wygina sie na bok tak jak na rysunku?

Obrazek

Mariusz

Post autor: Mariusz » 11 mar 2012, 19:56

sprawdź sobie czy masz równo w osi wrzeciono i element w którym jest zamocowany pręt, takie jest moje pierwsze podejrzenie

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”