Szlifierka na pasy, brać czy szukać czegoś innego?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
wolfset

Szlifierka na pasy, brać czy szukać czegoś innego?

Post autor: wolfset » 09 gru 2017, 23:55

Jak w temacie. Szukam pierwszej szlifierki do kuźni. Ma służyć do równania płaskowników, prętów, profili itd. ale też naostrzyć nóż lub siekierę. Szukam czegoś w rozsądnej cenie.
Myślicie, że warto brać tą z linku czy szukać czegoś innego.
https://www.olx.pl/oferta/szlifierka-ta ... oAl7m.html
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Grzechu

Re: Szlifierka na pasy, brać czy szukać czegoś innego?

Post autor: Grzechu » 10 gru 2017, 11:08

Witaj. 1700 zeta za takie cuś to moim zdaniem porażka. W tych pieniądzach znajdziesz dużo porządniejszy sprzęt z szerszą taśmą i mocniejszym silnikiem. Jak dołożysz ze trzy stówy więcej to kupisz już taki sprzęcik .że ten z linka to przy nim ostrzałka do ołówków :)

Awatar użytkownika
wolfset

Post autor: wolfset » 10 gru 2017, 11:30

To może rzucił by ktoś jakimś linkiem albo kontaktem. Sam przeszukałem całe internety i nic nie mogę namierzyć. Chciałbym wydać tak do 1800 maks te dwa tysiaki z przesyłką wyłuskam.

Grzechu

Post autor: Grzechu » 10 gru 2017, 11:45

Ja np. od trzech lat używam takiej. Do prac o których piszesz, mim zdaniem idealna. Jak widzę wysyłkę mają za free, więc prawie zmieścisz się w budżecie :http://allegro.pl/promocja-szlifierka-t ... 55305.html

Awatar użytkownika
wolfset

Post autor: wolfset » 10 gru 2017, 12:32

No sam nie wiem Grzechu. ta cormak ma wprawdzie szerszy pas i zdecydowanie lepszy silnik, jednak za tą tańszą przemawia np większa półka możliwość ustawiania taśmy pod wieloma kątami i ustawianie taśmy w pionie i w poziomie. Poczekam jeszcze na inne opinie, a to co napisałeś na pewno dokładnie przemyślę. Cały problem w tym, że mam małe doświadczenie w pracy z tego typu szlifierkami, w dodatku pierwszy potomek w drodze, a ja dopiero startuję z kuźnią i muszę liczyć każdy grosz więc nie mogę sobie pozwolić na jakiekolwiek błędy.

graffic

Post autor: graffic » 10 gru 2017, 18:09

wolfset - popytaj kolegów z FK - może ktoś Ci zrobi szlifierkę na zamówienie, albo - jak czujesz się na siłach (w ramach praktyki) - zrób sam (materiały i informacje są na FK)

Awatar użytkownika
wolfset

Post autor: wolfset » 10 gru 2017, 18:26

Sam wolał bym nic nie zepsuć, raczej nie czuję się na siłach, ale jeśli ktoś uważa że jest w stanie mi zrobić dobrą budżetową szlifierkę w granicach do dwóch tysięcy to proszę śmiało pisać tu albo w wiadomości prywatnej.

Grzechu

Post autor: Grzechu » 10 gru 2017, 18:51

Wybacz, troszkę wprowadziłem Cię w błąd bo niedokładnie przyjrzałem się tej na szybko znalezionej aukcji. Moja szlifierka jest podobna do tej ale posiada regulację kąta i dwa biegi więc pewno jest trochę droższa, jest też trochę innej rasy, choć pewnie to ten sam chińczyk tylko występuje pod różnymi nazwami. Nawiązując do tego co napisał Graffic: konstrukcja takiej szlifierki jest banalnie prosta i na pewno, przy zachowaniu odpowiedniej dokładności wykonania ,nic nie zepsujesz. Radzę przynajmniej spróbować bo moim zdaniem, przy niskim budżecie to najlepsza opcja.

Awatar użytkownika
wolfset

Post autor: wolfset » 10 gru 2017, 20:22

No chłopaki dogaduję się z kolegą TomekS i kupuję od niego blachy. Mam nadzieję , że tego nie spi...lę ;)

Grzechu

Post autor: Grzechu » 10 gru 2017, 20:37

Na pewno będzie dobrze, powodzenia i trzymam kciuki :)

bambus1121

Post autor: bambus1121 » 11 gru 2017, 01:17

JEśli nadal aktualne to mogę ci wykonać dowolną znalezioną przez ciebie w sieci szlifierkę, Prześlij mi linka jaka była by dla Ciebie najlepsza, przeliczę koszta i podam cenę. Wykonałem już kilkanaście szlifierek i nie miałem niezadowolonego klienta jeszcze:) Pamiętaj maszyna ma być pod Ciebie, a nie ty pod maszynę. To podstawa spędzania miło czasu w warsztacie a nie dniówki w robocie.

Awatar użytkownika
deMaus

Post autor: deMaus » 11 gru 2017, 06:11

Napisz do tego gość z OLX, co dałeś linka. To Paweł Pruszyński, on zajmuje się zawodowo budowaniem szlifierek. Tz. ma plazmę i jedyne co robi to wycina szlifierki. Albo poszukaj prostszej konstrukcji zwanej Mirkówką. ja za swoją zapłaciłem 580zł z przesyłką, a mam silnik 1,5 3f (mogę dać kontakt na twórcę), co prawda pas 50x900, ale do czynności, które wymieniłeś nie powinno być problemu. Dobre pasy Szukaj na FB Arek Ossowski.

Jakbyś miał pytania to pisz.

Awatar użytkownika
wolfset

Post autor: wolfset » 11 gru 2017, 08:57

Dziękuję za informację. Szlifierkę wykonam sam z blach od Tomasza Skoczylasa znanego na forum jako TomekS. Tomek obiecał udzielić mi obszernej pomocy przy spawaniu więc chyba dam radę ;) w sumie zrobię może na forum relację :) dziękuję za pomoc i za zmotywowanie :)

graffic

Post autor: graffic » 11 gru 2017, 09:24

Fotorelacja + info o kosztach, info o różnych technicznych ciekawostkach i rozwiązaniach zastosowanych - zawsze mile widziana na FK :)

Awatar użytkownika
QoTheGreat

Post autor: QoTheGreat » 11 gru 2017, 11:39

Jeżeli mogę dać radę, to polecam zrobić duży stół taki z 50cm co najmniej i dość gruby 1cm blacha. Profile zwłaszcza te od stołu zrobić porządnie, obspawać i wypełnić żywicą by były sztywne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”