kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy
Koledzy
Dostałem zlecenie na replikę kotła nitowanego, nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to ,że ma on być wykonany z blachy kwasoodpornej. Produkcję takich kociołków ze stali st3 opanowałem całkiem dobrze jednak nigdy jeszcze nie pracowałem z kwasówką. Jaka stal kwasoodporna będzie najlepsza? głównie chodzi o łatwość obróbki zarówno na ciepło jak i na zimno. pozdrawiam MT.
Dostałem zlecenie na replikę kotła nitowanego, nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to ,że ma on być wykonany z blachy kwasoodpornej. Produkcję takich kociołków ze stali st3 opanowałem całkiem dobrze jednak nigdy jeszcze nie pracowałem z kwasówką. Jaka stal kwasoodporna będzie najlepsza? głównie chodzi o łatwość obróbki zarówno na ciepło jak i na zimno. pozdrawiam MT.
Officina Ferraria
-
- Posty: 595
- Rejestracja: 09 wrz 2016, 08:31
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy
Przede wszystkim do czego ten kociołek ma być. Najpopularniejsza jest stal 304.
Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy
1.4404 dobra w obróbce plastycznej, używana powszechnie m.in. w "spożywce".
-
- Posty: 595
- Rejestracja: 09 wrz 2016, 08:31
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy
Bobodar 1.4404 bardziej w farmacji używana, bo droższa. Obydwie, 304 i 316 mają atesty do stosowania w spożywce.
Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy
Nie tylko.
1.4404 - zbiorniki do białego wina, przemysł browarniczy, papierniczy, medyczny, kwasów tłuszczowych, przy produkcji związków kwasu octowego, przy produkcji brandy, do wyrobu części mających styczność z nawozami sztucznymi, kotły do gotowania keczupu, przemysł fosforanowy, wyposażenie do obróbki filmów, kominy, zbiorniki w stacjach zmiękczania wody, rury do drożdży; w środowisku morskim
1.4404 - zbiorniki do białego wina, przemysł browarniczy, papierniczy, medyczny, kwasów tłuszczowych, przy produkcji związków kwasu octowego, przy produkcji brandy, do wyrobu części mających styczność z nawozami sztucznymi, kotły do gotowania keczupu, przemysł fosforanowy, wyposażenie do obróbki filmów, kominy, zbiorniki w stacjach zmiękczania wody, rury do drożdży; w środowisku morskim
Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy
kociołek ma być przede wszystkim do gotowania kaszy, gulaszy itp.
Officina Ferraria
Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy
Każda z wymienionych dobra do kaszy
Kwestia która bardziej plastyczna (wyklepanie elementów gara), wg mojej wiedzy 1.4404. A cena przy tak małej ilości materiału to drobny szczegół.
Kwestia która bardziej plastyczna (wyklepanie elementów gara), wg mojej wiedzy 1.4404. A cena przy tak małej ilości materiału to drobny szczegół.
Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy
304 jest miękka.Lodówki przemysłowe robią tez z 201 ale ta już jest twarda.