kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
MT
Moderator
Posty: 398
Rejestracja: 07 paź 2011, 15:28
Lokalizacja: mazowieckie

kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy

Post autor: MT » 07 lut 2017, 10:35

Koledzy
Dostałem zlecenie na replikę kotła nitowanego, nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to ,że ma on być wykonany z blachy kwasoodpornej. Produkcję takich kociołków ze stali st3 opanowałem całkiem dobrze jednak nigdy jeszcze nie pracowałem z kwasówką. Jaka stal kwasoodporna będzie najlepsza? głównie chodzi o łatwość obróbki zarówno na ciepło jak i na zimno. pozdrawiam MT.
Officina Ferraria

habeer
Posty: 595
Rejestracja: 09 wrz 2016, 08:31
Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)

Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy

Post autor: habeer » 07 lut 2017, 18:01

Przede wszystkim do czego ten kociołek ma być. Najpopularniejsza jest stal 304.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum
Posty: 4298
Rejestracja: 01 sty 2014, 11:21
Lokalizacja: Szprotawa

Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy

Post autor: Bodar » 07 lut 2017, 21:03

1.4404 dobra w obróbce plastycznej, używana powszechnie m.in. w "spożywce".

habeer
Posty: 595
Rejestracja: 09 wrz 2016, 08:31
Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)

Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy

Post autor: habeer » 07 lut 2017, 21:44

Bobodar 1.4404 bardziej w farmacji używana, bo droższa. Obydwie, 304 i 316 mają atesty do stosowania w spożywce.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum
Posty: 4298
Rejestracja: 01 sty 2014, 11:21
Lokalizacja: Szprotawa

Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy

Post autor: Bodar » 07 lut 2017, 21:53

Nie tylko.

1.4404 - zbiorniki do białego wina, przemysł browarniczy, papierniczy, medyczny, kwasów tłuszczowych, przy produkcji związków kwasu octowego, przy produkcji brandy, do wyrobu części mających styczność z nawozami sztucznymi, kotły do gotowania keczupu, przemysł fosforanowy, wyposażenie do obróbki filmów, kominy, zbiorniki w stacjach zmiękczania wody, rury do drożdży; w środowisku morskim

Awatar użytkownika
MT
Moderator
Posty: 398
Rejestracja: 07 paź 2011, 15:28
Lokalizacja: mazowieckie

Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy

Post autor: MT » 08 lut 2017, 16:28

kociołek ma być przede wszystkim do gotowania kaszy, gulaszy itp.
Officina Ferraria

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum
Posty: 4298
Rejestracja: 01 sty 2014, 11:21
Lokalizacja: Szprotawa

Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy

Post autor: Bodar » 08 lut 2017, 18:49

Każda z wymienionych dobra do kaszy ;)
Kwestia która bardziej plastyczna (wyklepanie elementów gara), wg mojej wiedzy 1.4404. A cena przy tak małej ilości materiału to drobny szczegół.

Rafal L.
Posty: 707
Rejestracja: 16 maja 2010, 09:28
Lokalizacja: Płońsk
Kontakt:

Re: kociołek z kwasówki czyli jaki gatunek stali będzie najlepszy

Post autor: Rafal L. » 09 lut 2017, 16:46

304 jest miękka.Lodówki przemysłowe robią tez z 201 ale ta już jest twarda.

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”