Kilka detali i sposoby łączenia elementów
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
"błędy" to dopiero na zdjęciach widać, lub jak oko odpocznie od roboty lub z innej, poza warsztatowej perspektywy. Mi nie pasuje pochylenie oczek siatki -kąt w pierwszym biegu (wiem -chyba- z czego to wynika) , źle to na zdjęciach wygląda, nijaki kąt przy pierwszym drewnianym słupie, chaos, później na odcinkach prostych już ładnie się zgrywa (kąt45stopni). Chyba można było o to zawalczyć...
"Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre równiejsze"
the backyard blacksmith
ciekawe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
RUMBLE IN THE ANVIL
- Helga ten-door
Kratka Leśnego Dziadka one.
-wym. zew. 600 x 580 mm
-wym wew. 560 x 560 mm
-ramka pł. 25 x 10
-kółka fi 14
-krzyżak fi 16
-nity czarne fi 8
Jak co niejasne -pytać.
-wym. zew. 600 x 580 mm
-wym wew. 560 x 560 mm
-ramka pł. 25 x 10
-kółka fi 14
-krzyżak fi 16
-nity czarne fi 8
Jak co niejasne -pytać.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2013, 10:07 przez Helga ten-door, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
- Helga ten-door
- Helga ten-door
Magda.
Sztuczek różnorakich to ja mam cały zestaw w rękawie,ale to do robót szlachetnych raczej.
To są tylko kąty proste a nie jakieś czary.Nie dłużej jak 5 minut i sztuka gotowa.
Płaskownik na 10 mm , to nie jest gruby materiał.
Ćwiczyć trzeba-oto cała tajemnica.
Specjalnie robię foty surówki w makro z 30 mm żeby było wszystko dokładnie widać.
Ale jeśli ktoś ma ochotę doszukiwać się drugiego dna , to proszę bardzo.
Jeszcze jedna fota przed nitowaniem.
Widzi tu ktoś jakiś niecny podstęp??????????????
Sztuczek różnorakich to ja mam cały zestaw w rękawie,ale to do robót szlachetnych raczej.
To są tylko kąty proste a nie jakieś czary.Nie dłużej jak 5 minut i sztuka gotowa.
Płaskownik na 10 mm , to nie jest gruby materiał.
Ćwiczyć trzeba-oto cała tajemnica.
Specjalnie robię foty surówki w makro z 30 mm żeby było wszystko dokładnie widać.
Ale jeśli ktoś ma ochotę doszukiwać się drugiego dna , to proszę bardzo.
Jeszcze jedna fota przed nitowaniem.
Widzi tu ktoś jakiś niecny podstęp??????????????
Helga, ja nie zadam pytania "co to" bo to w tym przypadku mało ważne
. To po prostu super robota jest. Brak mi słów. Dziękuję Ci, że utwierdzasz w przekonaniu, że bez spawarki też można. I to z jakim efektem.
Zastanawiam się tylko, czy dałoby się uniknąć tego zalewania ołowiem. Gdyby tak ten otwór przebijać trochę skośnie a nie prostopadle do długości pręta? Pewnie byłoby to bardzo karkołomne.
Zastanawiam się tylko, czy dałoby się uniknąć tego zalewania ołowiem. Gdyby tak ten otwór przebijać trochę skośnie a nie prostopadle do długości pręta? Pewnie byłoby to bardzo karkołomne.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
Skosnie to se mozesz przewiercic, najlepiej frezem palcowym, bo wiertlem to juz jest gorzej. A te ostre kanty to podstawa sztuki, Helga jest kowal wiec umie zrobic.
Ja nie jestem kowal wiec tez umiem zrobic
Roznica miedzy fachmanem a amatorem jest wlasnie zasob sztuczek i patentow przeroznych, najczesciej przekazywanych przez mistrza uczniowi.
Kluczyk prosty odkuwalem kilka dni temu, moglem na frezarce wyrzezbic, ale na kowadle wiecej przyjemnosci i szybciej. Pret fi 8 czyli 5/16 cala. Kat prawie prosty
Ja nie jestem kowal wiec tez umiem zrobic
Roznica miedzy fachmanem a amatorem jest wlasnie zasob sztuczek i patentow przeroznych, najczesciej przekazywanych przez mistrza uczniowi.
Kluczyk prosty odkuwalem kilka dni temu, moglem na frezarce wyrzezbic, ale na kowadle wiecej przyjemnosci i szybciej. Pret fi 8 czyli 5/16 cala. Kat prawie prosty
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom
- Helga ten-door