FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Dziękuję i wszystko jasne . Muszę pomyśleć do czego się może przydać.
Witajcie koledzy,
Robie nowe palenisko gazowe do hartowania oraz kucia damastu i mam małe trudności z palnikami...
W palnikach użyłem mufy 2 na 1cal oraz calowej rurki, na dyszach spawalniczych fi 0.6mm niektóre działają niektóre gasną (jeden działa
) zamontowane są w gwintowanych rurkach 1/4cala o ściance 3-4mm całość jest szczelna aż do dysz spawalniczych, ale te nieszczelne działają a szczelne gasną
Próbowałem też odpalać je na dyszy 1mm ale przyniosło to brak oczekiwanych efektów
Próbowałem przedłużyć rurki i dodać na końcu mufe? (chyba tak to sie nazywa) z 1 na 1.1/4 cala w jednej pomogło reszta bez zmian (próbowałem w obu dyszach tj 0.6 i 1mm)
Nie wiem czy to coś da ale pieruńsko hałasują przy działaniu, załączam filmik z działaniem dwóch palników oba na dyszach 0.6mm montowane w ten sam sposób, lewy działa bez zarzutu prawy gaśnie non stop ale załozenie mufy 1,1/4 cala na tym gasnącym pomogło w pewnym stopniu i ogień jest piękny niebieski, w pozostałych 3 nic się nie zmieniło jak macie jakieś pomysły walcie prosto z mostu za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny
https://youtu.be/nB_VH-duYEA
Kolejny film palnik drugi od lewej jest na dyszy 1mm pierwszy 0,6mm trzeci od lewej także 0,6mm
https://youtu.be/i-LdymAotrc
Robie nowe palenisko gazowe do hartowania oraz kucia damastu i mam małe trudności z palnikami...
W palnikach użyłem mufy 2 na 1cal oraz calowej rurki, na dyszach spawalniczych fi 0.6mm niektóre działają niektóre gasną (jeden działa
Próbowałem też odpalać je na dyszy 1mm ale przyniosło to brak oczekiwanych efektów
Próbowałem przedłużyć rurki i dodać na końcu mufe? (chyba tak to sie nazywa) z 1 na 1.1/4 cala w jednej pomogło reszta bez zmian (próbowałem w obu dyszach tj 0.6 i 1mm)
Nie wiem czy to coś da ale pieruńsko hałasują przy działaniu, załączam filmik z działaniem dwóch palników oba na dyszach 0.6mm montowane w ten sam sposób, lewy działa bez zarzutu prawy gaśnie non stop ale załozenie mufy 1,1/4 cala na tym gasnącym pomogło w pewnym stopniu i ogień jest piękny niebieski, w pozostałych 3 nic się nie zmieniło jak macie jakieś pomysły walcie prosto z mostu za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny
https://youtu.be/nB_VH-duYEA
Kolejny film palnik drugi od lewej jest na dyszy 1mm pierwszy 0,6mm trzeci od lewej także 0,6mm
https://youtu.be/i-LdymAotrc
Duże dziecko duże zabawki
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Są jeszcze dyszę 0,8 mm. Zasilanie gazem ma być szczelne inaczej cały system dysz mija się z celem. Gdybyś pooglądał trochę filmików z tego typu palnikami zauważył byś, że u wylotu flara jest szerszą niż cała reszta (stabilizator płomienia)
Kontakt 517355290
Hej, jest to dla mnie jasne, zastanawia mnie jedynie fakt ze w jednym palniku działa bez żadnych problemów z dyszą 0,6 a na innych są problemy....
Polecasz jakiś rozmiar tego stabilizatora płomienia albo uszczelniacza do gwintow? Do tej pory próbowałem loctite i zwykła pastę uszczelniająca, ale temperatura je chyba spala
Polecasz jakiś rozmiar tego stabilizatora płomienia albo uszczelniacza do gwintow? Do tej pory próbowałem loctite i zwykła pastę uszczelniająca, ale temperatura je chyba spala
- BANAN
- arcyweteran forum
Taki wehikuł sprawdza się w piecu, a nie w otwartej przestrzeni. Do uszczelnienia połączeń gwintowanych na trasie zasilania gazem używam taśmy teflonowej. No ale w moim palniku jest tylko jedno takie połączenie. I jeszcze jedno. Nie podpała się palnika tak jak zrobiłeś to w pierwszym filmiku.
Kontakt 517355290
Tak odpalone żeby pokazać jak gaśnie, na wolnej przestrzeni jest bo wylewka szamotowa musiała się utwardzić zanim obroce palenisko, normalnie wrzucam kawałek palącego się papieru do środka i dopiero odpalam.
- BANAN
- arcyweteran forum
Bez stabilizatora płomienia będzie zrywać płomień. Średnicę musisz dobrać doświadczalne.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Po za tym sprawdzić osiowe ustawienie dysz i przydały by się na wylocie powietrza do palników jakieś przysłonki by była możliwość dozowania powietrza, a co za tym idzie indywidualnego regulowania płomienia.
Kontakt 517355290
Mam już wycięte, całość palnika jest zdejmowana wiec tylko dospawam coś do trzymania, zaraz będę zaczynał to spróbuje zrobić wszystkie dysze na teflon i mam nadzieje ze teraz będzie dobrze
Witam Wszystkich. Jako niedoswiadczony forumowicz, mam szybkie pytanie. Jadac przez Polske wstapilem na zlomiwisko i znalazlem małe lemiesze do pługa.Czy to dobra stał na „coś” w kuźni? Wziąłem 2 na próbę. Czy warto kupić więcej? Wymiary ok. 15 cm x 30 cm.
Lemiesze to loteria. Te ze złomowiska nie wiadomo z jakiej stali są wykonane, z borowej, hardoxu czy szynowej (nie liczyłbym na główkę szyny). Pytasz czy dobra na "coś". Na pewno na lemiesze.
Zrób próbę iskrową https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3ba_iskrowa
Potem jak wynik będzie zadowalający to próbę Metcalfa http://blog.melontools.com/obrobka_ciep ... _metcalfa/
Tylko nie nożeeeee!