Co egojack robi w swoim kąciku kowalskim?

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

egojack1

Post autor: egojack1 » 18 lip 2015, 17:02

Rumcajs, Pytasz o zamykanie czopów?

Awatar użytkownika
Rumcajs
Kontakt:

Post autor: Rumcajs » 18 lip 2015, 17:03

Dokładnie
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

egojack1

Post autor: egojack1 » 18 lip 2015, 17:09

Nie mam żadnego paleniska otwartego, jedynie zamkniętą komorową gazówkę, tę co pokazywałem. Oczywiście krata do niego nie wejdzie ;) Nie mam też palnika propan-tlen ani innego poważnego. Poradziłem sobie kupując za stówkę palnik propanowy dekarski z dyszami 25, 35 i 50mm. Taki palnik ma 19kW mocy, bierze 2kg propanu na godzinę, pracuje się z nim w stoperach, ale potrafi rozgrzać takie czopy do jasnoczerwonego, a to wystarczyło do ich zamknięcia.

Przy tej pracy musiałem rozwiązać wiele innych zagadnień, np jak zrobić jabłko, skoro ono też do gazówki nie wejdzie.

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 18 lip 2015, 17:10

Dalej uważam ze egojack tylko żartował z tym że nigdy wczesniej nie miał do czynienia z kowalstwem, i ze dopiero zaczyna ;) Świetna praca

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 lip 2015, 17:11

Pokaż ten palniczek o ile nie sprawi to problemu. Mam fioła na punkcie alternatywnego grzania złomu. :)

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 18 lip 2015, 17:13

A Wybacz, troche mnie dziś na montażu przygrzało i nawet nie skojarzyłem jabłka ani też nie przeczytałem opisu ... moja wina, to to teraz zmienia postać rzeczy :D Dalej twierdze że zacne :D

egojack1

Post autor: egojack1 » 18 lip 2015, 17:17

Oshizuka pisze:Dalej uważam ze egojack tylko żartował z tym że nigdy wczesniej nie miał do czynienia z kowalstwem, i ze dopiero zaczyna ;) Świetna praca
Powtarzam po raz n-ty, że interesuje się kowalstwem od lutego tego roku.
Inna rzecz, że przez ten czas przyjąłem dużą ilość wiedzy na ten temat i wyoglądałem wiele filmów pokazujących robotę kowalską. Żywego (przepraszam pracującego na żywo) kowala nie widziałem nigdy, ale jadę do Swołowa to zobaczę. ;)

Ps. Prawdziwego spawacza widziałem raz i to z daleka, bo właśnie spawał :mrgreen:
Mechanizm uczenia się spawania ten sam.

egojack1

Post autor: egojack1 » 18 lip 2015, 17:19

Jacek-Sz pisze:Pokaż ten palniczek o ile nie sprawi to problemu. Mam fioła na punkcie alternatywnego grzania złomu. :)

Takie coś podobne do tego, albo takie samo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 18 lip 2015, 17:32

nie lepiej sprawdzałby sie ten?

ja taki uzywam do podgrzewania małych rzeczy

http://allegro.pl/palnik-gazowy-do-luto ... 52552.html
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 18 lip 2015, 18:04

Z ciekawości ile godzin zajęła produkcja?
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 lip 2015, 18:09

Te dwa kilogramy propanu to teoretycznie czy osobiście testowałeś go na ilość zużycia? Kiedyś przeprowadzałem próby na takim smoku to butlę w dwie godziny opylił. Może ten twój ma dyszkę bo ten co go przerobiłem to miał lochę ze dwa milimetry. Qmar,
Taki również miałem ale nadaje się tylko do małych średnic materiałów i ewentualnie powolnego grzania blach. Aczkolwiek gdyby go sprzęgnąć z szamotowym pojemnikiem to mogłoby wyjść narzędzie pierwsza klasa.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 18 lip 2015, 20:14

Qmar pisze:ie lepiej sprawdzałby sie ten?

ja taki uzywam do podgrzewania małych rzeczy

http://allegro.pl/palnik-...5403052552.html
Qmar , dobrze że zaznaczyłeś "do małych". Grzanie nim pręta o fi powyżej 6 czy blachy grubszej niż 1 mm to raczej porażka. Czasami jest potrzeba jednorazowego, szybkiego zagrzania, wtedy wolę rozpalić w palenisku drobno pociętą akacją, niż sięgać po tego rodzaju palnik.

Egojack1 , takiego jak Twój nie miałem, to się nie wypowiadam.

krzesimir

Post autor: krzesimir » 18 lip 2015, 21:49

Używam w pracy obu tych palników. Mniejszym lutujemy a większym zgrzewamy mufy z polietylenu. Grzanie stali nigdy nie przyszło mi do głowy. Myślałem, że są za mało wydajne. Inna sprawa, że w pracy mam dostęp do acetylenu. I ten to ma moc :P
Doświadczenie to coś co zdobywamy zaraz po tym jak było nam potrzebne ;-)

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 18 lip 2015, 22:28

Fajna krata ....Gratulację.. :P

egojack1

Post autor: egojack1 » 18 lip 2015, 23:25

Qmar, Mam też taki palnik jak podlinkowałeś, niestety nie jest w stanie w wolnej przestrzeni zagrzać czopa fi 12 ani nic poważniejszego do koloru czerwonego, a taki jest potrzebny co najmniej, aby zamknąć gruby czop.

Dracorian, Nie liczyłem i nie notowałem dokładnie czasu, robiłem etapami, dużo rzeczy nowych i pierwszych, a to coś trzeba było dorobić z osprzętu, a to coś przemyśleć, a to fala upałów... Ale co by nie mówić pracochłonna i czasochłonna metoda.

Jacek-Sz, Podałem dane producenta z instrukcji: 19kW mocy , zużycie propanu 2kg/h, podejrzenie, że na największej dyszy, daje ona największą kitę ognia i największy szum. Do zamykania czopów używałem średniej dyszy. Dla porównania taki palnik jak podlinkował Qmar ma 2kW mocy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”