Galeria

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 15 cze 2013, 20:04

te liście przy krzyżu to po co ?

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 15 cze 2013, 20:16

To pewnie taka artystyczna inwencja. Tak z drugiej strony to listki mogą symbolizować drzewo życia, może jakieś odrodzenie po przez krzyż. Ideologię można dopisać w zależności od paru czynników. Nie ma się co czepiać- dobrze jest. :D :D

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 15 cze 2013, 23:22

Zachęcające to może to, że fajnie, że robisz po kowalsku:) Jak na pierwsze prace to malina:)
mi osobiście podoba się krzyż, ale nie podobają mi się tam takie listki w taki sposób dodane. Drugi świecznik fajny, ale dodatkowe listki chyba są zbyteczne. Skrętów też za dużo, wystarczyłby jeden na dolnej nóżce. Za dużo ozdobników często psuje dobre prace.

Inna podpowiastka to taka, żebyś podglądał wzornictwo szeroko pojętą sztukę i naturę:)
Ważne, żeby praca była miła dla oka. Czyli istotna jest linia, proporcje i takie tam związane z harmonią sprawy. Projektowanie opiera się na określonych zasadach. Warto się zapoznać z takimi rzeczami. Ale najważniejszy jest fajny pomysł i robota:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 15 cze 2013, 23:38

krzyż jest drzewam hańby a nie drzewem życia.

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 16 cze 2013, 00:21

Fakt te liście skaszaniły to na "amen" !
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 16 cze 2013, 10:06

to nie liście z kasztana. Liście z kasztana wyglądają jak z gandzi :)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 16 cze 2013, 10:19

Gdyby cały krzyż owinięty był na gładko takimi listkami to wyglądał by dużo ciekawiej, a tak ni przypiął ni przyłatał. Każdy z nas popełniał błędy i należy się odrobinę wyrozumiałości. Formy tego typu, rozbudowane w dolnej części zmuszają osoby oglądające do skupiania się na nieistotnych, odstających detalach, a to co miało być centralnym punktem wyrobu, niestety ginie. Sam krzyżyk jest niezwykle wymowny i jeżeli miałbym dać listek to tylko jeden, oplatający biodra figurki. Było by całkiem oryginalnie. :D :D

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 16 cze 2013, 11:02

Chłopaki!!! Kroniu pisze, że są to jego pierwsze trzy prace!
Jak wyglądały Wasze pierwsze prace?!

KRONIU, wybacz, że zacząłem od Nich a nie od Ciebie.
Według mnie to świetna robota. Najważniejsze, że robisz po kowalsku. Ja to bardzo cenię. A forma, proporcje, to przyjdzie z czasem. Krzyż faktycznie dobry. Sam ostatnio zmagałem się z tym tematem i wiem, że to niełatwy kąsek. Dla chrześcijanina liście przy krzyżu są oczywistą symboliką.

Dara, kolega prosił o ocenę pracy a nie wygłaszanie własnych ideologii.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 16 cze 2013, 11:07

Krzyż ma głęboką symbolikę i robienie jakiś eksperymentów mimo że ciekawe, często prowadzi do paradoksów.
Oczywiście jeśli ktoś nie zna symboliki zwiazanej z krzyzem i ukrzyzowaniem Chrystusa, to nie ma dla niego zadnego znaczenia.
Jeszcze "ciekawiej" wygladał by dzięcioł ktory napierdziela jezuska dziobem po głowie :/

Aries myślałem że jako nauczyciel masz przynajmniej podstawowe wykształcenie.
Jakie moje idee? Przecież to kanon Chrześcijaństwa.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2013, 11:09 przez Dara, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 16 cze 2013, 11:08

Aries, Jak zwykle stanowczo i na temat. :D :D :D

KRONIU

Post autor: KRONIU » 16 cze 2013, 12:58

Widzę ze troszkę zwarzało. Tak jak pisałem to moje pierwsze 3 wypociny czyli próby skręcania prawo lewo z nacieciem przecinakiem, przekucia, czopowania, spęczania, i klepania listków tak by były podobne choc troche do natury. Liczylem bardziej na uwagi gdze mniej lub wiecej klepnąc uwagi bardziej techniczne bo ogólny wygląd to sprawa raczej gustu, obdarowani byli bardzo zadowoleni.
Ale dzieki za wszystkie uwagi wezme je do siebie.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 16 cze 2013, 15:19

Nikiel pisze:to nie liście z kasztana. Liście z kasztana wyglądają jak z gandzi :)
To było do mnie pewno :/ Majster Nikiel walił młotkiem ma współudział :P

Ja sie tylko zapytałem po co te liście a wy tu od razu swoje pierdalemento. Jak się obdarowanym podobało to jest dobrze :D A gdzie jest napisane ze pierwsze prace nie moga być ładne??

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 16 cze 2013, 16:01

Kolega prosił o opinię to zaopiniowałem:)
Wstawka o gandzi nie była do Ciebie, bo praworządni obywatele nie mają z takimi bezeceństwami nic wspólnego:P A liście na prezentowanych zdjęciach są bardziej kasztanowe niż na samym kasztanie!!!:P

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 16 cze 2013, 16:23

I tak by wyszła ładniejsza lampa z gandzią niż z kasztanami :D a kolega jak chce wiedzieć gdzie mniej lub więcej klepnąć to musi się naklepać sam najpierw odpowiednią ilośc razy.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 16 cze 2013, 22:53

Dara pisze:krzyż jest drzewam hańby a nie drzewem życia.
Wbrew pozorom, Krzyż ma dużo bogatszą symbolikę.
Przecież, to wg. chrześcijan, na Krzyżu dokonało się zbawienie świata. Zatem Krzyż kojarzć można z odrodzeniem, nowym życiem, nadzieją, itp.

Przy okazji mojego krzyża taki problem powstał. Czy można go podarować nowo wyświęconemu księdzu? jak sam Dara napisałeś, Krzyż kojarzyć można z hańbą, cirpieniem, trudami, itp.
Ja krzyż podarowałem, bo bardziej kojarzę go z nadzieją i życiem.
Reasumując. Liście przy krzyżu są ok. bo kojarzą się również z życiem.

P.S. Pewnie Dara coś odpisze. Gdyby z tego miała powstać jakaś dyskusja, to proszę adminów o przeniesienie, bo zaśmiecimy wątek.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”