Forum Kowalskie Strona Główna  
  Forum Kowalskie
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 

Odpowiedz do tematu Forum Kowalskie Strona Główna » Szkółka kowalska » ABC - PODSTAWY KOWALSTWA - basic techniques » Wyposażenie kuźni
Wyposażenie kuźni
Autor Wiadomość
danny 
+1


Wiek: 28
Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 183
Skąd: świdnica
Wysłany: 2010-04-11, 11:18   Wyposażenie kuźni

Nie wiem czy to dobre miejsce ale dla poczatkujacych napewno bedzie przydatne jak byscie mogli wstawiajcie nazwy i zdjecia potrzebnych sprzętów. Taki maly spis :)
_________________
Prosze o wyrozumialosc ucze sie :)
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz K. 2012-01-25, 21:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Lucius Ebola 

Wiek: 31
Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 157
Skąd: Lyefjell, Norwegia
Wysłany: 2010-06-19, 19:04   

tu są zdjęcia i nazwy (polskie) narzędzi

http://www.kowalperun.pl/..._przebijaki.htm

a tu podstawy teoretyczne : http://www.fludra.com.pl/kowalstwo.php

na początek, moim zdaniem potrzebne Ci:
- młotki (1 kg, 1,5 kg, jak masz pomocnika to 5 kg)
- kowadło (albo coś zamiast, np. szyna)
- podcinka
- kleszcze
Tyle Ci chyba starczy na początek, a w razie potrzeby do konkretnej pracy dorobisz sobie co Ci będzie potrzeba.
_________________
www.lumenknives.wordpress.com
 
 
 
rav08 
forumoholik


Wiek: 38
Dołączył: 02 Wrz 2009
Posty: 1090
Skąd: Jasło
Wysłany: 2010-06-19, 19:29   

Lucius tak mu pięknie wszystko napisałeś jak by nie potrzebował do tego paleniska tak na początek ;-)
 
 
Krystian 
na ludowo

Dołączył: 14 Paź 2010
Posty: 45
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2011-01-18, 17:36   

WYPOSAŻENIE KUŹNI

1.jpg
SPODKI KOWALSKIE- kucie, gięcie, rowkowanie żelaza.
PRZECINAKI KOWLAKSIE- przecinanie na zimno lub gorąco
RÓŻKI KOWALSKIE- kucie obreczy i pierścieni i do obróbki części wygiĘtych lub kwadratowych
Plik ściągnięto 3703 raz(y) 15,78 KB

2.jpg
WIDEŁKI KOWALSKIE- gięcie i składanie matalu nad kowadłem
Plik ściągnięto 3698 raz(y) 25,07 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 3715 raz(y) 21,42 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 3724 raz(y) 30,68 KB

5.jpg
Plik ściągnięto 3722 raz(y) 16,45 KB

7.jpg
Plik ściągnięto 3685 raz(y) 29,54 KB

8.jpg
Plik ściągnięto 3688 raz(y) 28,15 KB

9.jpg
Plik ściągnięto 3658 raz(y) 22,32 KB

10.jpg
PUNKTAK- stalowy pręt o ostrym zakończeniu. Służący do prasowania punktów, zgodnie z którym kreśli się łuki i obwody. Punktak służy również do zaznaczenia punktu dla wiertła.
RYSIK- ostro zakończony stalowy pręt służący do trasowania lini prostych z użyci
Plik ściągnięto 3672 raz(y) 17,93 KB

11.jpg
Plik ściągnięto 5090 raz(y) 8,3 KB

_________________
RUMBLE IN THE ANVIL
 
 
Duinhir 

Wiek: 28
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 6
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-03-16, 19:54   

Hej. Właśnie jestem na etapie kompletowania mojej amatorskiej kuźni. Generalnie mam problem z dmuchawą. Pewnie zrobię tak jak tu wyczytałem, czyli wycieczka na szrot i dmuchawa od malucha. Lecz. Słyszałem, że w sklepie typu Castorama itp. mają dmuchawy biurowe (nie wentylatory), które są dość mocne i dają ładny nadmuch powietrza. Czy ktoś o tym słyszał? Bo zanim pójdę się rozpytywać na miasto, wolałbym mieć już jakieś pojęcie o co się pytać ;)
_________________
https://www.betgun.com/index.php?ref_id=20454
 
 
 
Nikiel 
arcyforumoholik
kowalstwo kute


Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 2173
Skąd: Jasło
Wysłany: 2011-03-16, 20:24   

polecam dmuchawę do pieca CO koszt to jakieś 150 pln może mniej, ale wiatr super
_________________
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P
 
 
rav08 
forumoholik


Wiek: 38
Dołączył: 02 Wrz 2009
Posty: 1090
Skąd: Jasło
Wysłany: 2011-03-16, 22:13   

A ja polecam to tutaj http://allegro.pl/dmuchaw...1502891742.html
 
 
ateem 

Dołączył: 07 Paź 2010
Posty: 373
Skąd: ełk
Wysłany: 2011-03-17, 06:58   

rav08 tam jeszcze silnika brakuje. Potem to trzeba jakoś zespolić.
Dmuchawa do pieców CO jest najlepszym rozwiązaniem - jest silniczek, jest wiatraczek, mały pobór prądu, gwarancja. Same zalety.
 
 
ADALBERTUS 


Dołączył: 03 Mar 2010
Posty: 126
Skąd: Grodzisk Mazowiecki
Wysłany: 2011-03-17, 10:35   

Witam,
a ja proponuje turbinę od odkurzacza. Sam na czymś takim pracuję od lat - praktycznie same zalety. Jedyną wadą jest typ silnika - komutatorowy, więc z czasem szczotki do wymiany. Ale nowy kosztuje tyle, że nie opłaca się remontować :-)

1. Na Allegro sprzedają "powystawowe" niekompletne odkurzacze za 60-70 zł.
2. Masz od razu dopasowany do silnika regulator obrotów.
3. Ogromny nadmiar mocy - takie turbiny maja moc (realnie !) w granicach 1000W-1500W, a do pieca wystarczy 300-400W. Tym samym silnik jedzie na ułamku mocy, więc starczy na lata.

Jak mówiłem, sam coś takiego zamontowałem. Ostatnia turbina pracuje mi już 5 lat bez zaglądania do niej, więc to chyba świadczy o trwałości. Dmuch - praktycznie od zera aż do wywiewania węgla z paleniska. W mojej muzealnej kuźni zamontowany jest stary, dobry polski odkurzacz i działa od 20 lat !

Pokłony
ADALBERTUS
_________________
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
 
 
Duinhir 

Wiek: 28
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 6
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-03-17, 11:27   

Mam stary odkurzacz w domu. Rozumiem, że mam go rozkręcić i ze środka wyjąć tę turbinę tak? Mam nadzieję, że nic nie zepsuję po drodze. Jako, że jestem humanistą nowinki techniczne zawsze omijałem szerokim łukiem ;)
_________________
https://www.betgun.com/index.php?ref_id=20454
 
 
 
ADALBERTUS 


Dołączył: 03 Mar 2010
Posty: 126
Skąd: Grodzisk Mazowiecki
Wysłany: 2011-03-17, 11:50   

Witam
coś w tym rodzaju. Jeśli to jest naprawdę stary odkurzacz, taki podłużny, co to z jednej strony ciągnie a z drugiej ma wylot powietrza, to po prostu wkładasz rurę w gniazdo dmuchające i po kłopocie. Jeśli odkurzacz jest już "nowomodny", ma tylko gniazdo do podłączenia węża ssawnego, a wylot powietrza przez kratkę, filtry itp. wtedy trzeba wymontować turbinę. W praktyce wystarczy przykręcić turbinę do wiaderka po farbie czy większej puszki tak, aby można było podłączyć wylot powietrza, albo przykryć tę kratkę w odkurzaczu jakąś puszką z gniazdem do podłączeniem węża.
Pomaszeruj na najbliższe wysypisko śmieci lub do miejscowego Zakładu Oczyszczania Miasta. Najczęściej mają tam dział utylizacji elektroniki i starego AGD. Kiedy oddawałem im swój stary monitor, w zamian zainkasowałem dwa Zelmery. Sprawne, ale niemodne, więc oddane na złom. Praktycznie nic nie trzeba z czymś takim robić - postawić w pionie i podłączyć rurę.

ADALBERTUS
_________________
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
 
 
Duinhir 

Wiek: 28
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 6
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-03-17, 13:09   

Dzięki za radę. Niestety odkurzacz typu jamnik już dawno został w moim domu eksmitowany. Rozkręcę stary "nowy" odkurzacz i pomyślę co dalej. Na złom jakby co też pewnie się raz wybiorę. Mam nadzieję, że już za miesiąc będą pierwsze efekty :)
_________________
https://www.betgun.com/index.php?ref_id=20454
 
 
 
b1211 


Wiek: 30
Dołączył: 01 Gru 2010
Posty: 104
Skąd: Z daleka
Wysłany: 2011-03-17, 15:15   

Moim skromnym zdaniem dmuchawa od pieca co jest idealnym rozwiązaniem. Kombinowałem z odkurzaczem kiedyś ale wyło strasznie to ustrojstwo. Lepiej zainwestować w dmuchawę co i ściemniacz.
 
 
nibylung 


Wiek: 57
Dołączył: 08 Lis 2009
Posty: 326
Skąd: zgierz
Wysłany: 2011-03-17, 18:26   

ja mam zamontowaną dmuchawe od audi dmucha bardzo ładnie. na jesieni kupiłem w dmuchawe do liści ma regulacje nadmuchu i wieje straszne mocno chce ja zamontowac do nowej kotliny i kosztowała tylko 99 zeta
 
 
Blady 


Wiek: 30
Dołączył: 20 Cze 2010
Posty: 131
Skąd: Byczyna
Wysłany: 2011-03-20, 21:29   

Też jestem użytkownikiem starego zelmera. Faktycznie dmucha bardzo ładnie, ale wydaje przy tym straszne dzwięki, co bywa irytujące przy dłuższej pracy.
Ktoś urzywa kużni z napędem nożnym?
_________________
pomysłowość jest trzecią ręką rzemieslnika:)

http://artifex-rzemioslo.pl/?strona=o_nas
Ostatnio zmieniony przez Blady 2012-01-25, 22:56, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Forum Kowalskie Strona Główna » Szkółka kowalska » ABC - PODSTAWY KOWALSTWA - basic techniques » Wyposażenie kuźni




 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Dustin Baccetti modified by UnholyTeam
 
     
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 25