Piecyk gazowy

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

egojack1

Post autor: egojack1 » 04 maja 2015, 19:53

Twoja inicjatywę i eksperyment się chwali, ale z przykrością muszę napisać, że pewnych rzeczy nie da się pominąć, przysłowie mówi, że jak stać na konika, to i musi być stać na rzemyczek do niego :(

Awatar użytkownika
N3K4III

Post autor: N3K4III » 04 maja 2015, 22:44

ehh :/
przynajmniej próbowałem coś zrobić :P
i'm not in danger... i'm the danger

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 05 maja 2015, 01:11

Palnik jest spoko, ino cegły za duże.

Awatar użytkownika
N3K4III

Post autor: N3K4III » 06 maja 2015, 07:44

po zmniejszemiu cegieł by lepiej działał ? :)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 06 maja 2015, 08:16

Czym cegła cieńsza tym łatwiej skumuluje ciepło, które następnie odda w grzany materiał. Twoje są grube, a co za tym idzie, ciężko nagrzewające się.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 06 maja 2015, 09:06

Nie tędy droga. Ten palnik nie jest przystosowany do efektywnej pracy w piecyku, należało by go przerobić.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 06 maja 2015, 10:20

N3K4III nie lepiej zrobić piecyk na podstawie piecyków robionych na forum? Chłopaki mówią, że niedrogo to wychodzi. Powolutku powolutku uzbiera się- tyle, że pracy sporo więcej

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 06 maja 2015, 13:38

Jednemu tanio innemu drogo.

Butla samochodowa około 40 zł
reduktor propan ok 100 zł
Mata ceramiczna ok 100 zł
cegły szamot cienkie ok 20 zł
palnik ( o cenie gadać z Bananem)
Wentylator ok 150 zł
tarcze do cięcia ok 70 zł
Butla propan ok 100
Materiały na rekuperator ok 50 zł
Posiadanie spawarki obowiązkowo.
Tak czy siak w granicach tysia szykować trzeba. Ceny podałem w zaokrągleniu. Wychodzi drogo jeżeli pracujemy amatorsko, ale jeśli wykonaliśmy powyższe narzędzie w związku z zarabianiem kasy to wydatek jest minimalny. ;)

Awatar użytkownika
Borsuk Mat

Post autor: Borsuk Mat » 06 maja 2015, 14:49

Wiadomo że przy niewielkiej ilości kasy ten tysiąc to może być dużo, zwłaszcza do zastosowań hobbystycznych.
Wszystko jednak da się obejść. Nie mam tyle kasy? ok to będę tak długo szperał w necie aż znajdę.

Sam jestem na etapie budowy więc mogę się wstępnie wypowiedzieć o kosztach poniesionych jak do tej pory.
Więc tak :
Butla - jak na razie mam dwa zbiorniki - butle samochodową LPG - Kupiona jako uszkodzona - 25zł
Baniak odzyskany z bojlera ze śmietnika - koszt 0zł
reduktor propan - 35 zł - używany , kupiony przez net
Wentylator - mam trzy różne , uratowane przed wyrzuceniem, wymiana za naprawę komputera - 0zł
Palnik - jeden już zbudowałem palił :) teraz buduję kolejny , większy jak na razie koszt - 0zł
cegły - jeszcze nie przyszły ale koszt 16zł
tarcze do ciecia - 20zł

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 06 maja 2015, 15:06

Oczywiście, że szukając oszczędności takowe znajdziesz ale jakoś nie ryzykowałbym kupna używanego reduktora. Czyżbyś do cięcia zużył pięć tarcz bo mi poszło ich kilka razy więcej. Palnik również lepiej nabyć u kogoś, kto zjadł na tym zęby i za bezpieczeństwo tegoż oprzyrządowania ręczy. Niejednokrotnie widziałem posty, w których naśladowcy Banana pytali dlaczego dzieje się tak, a nie inaczej i szybciej wariata wygaszali niż go odpalili. rozumiem, że nie każdy jest w stanie wyłożyć tysia i wykona pracę półśrodkami. Ważne by się nie zniechęcać bo w brew pozorom roboty sporo przy palenisku gazowym, a i jak wspomniałem koszty też niemałe, jednak zabawa po skończonej pracy rekompensuje wszystkie niedogodności. :D

Awatar użytkownika
Borsuk Mat

Post autor: Borsuk Mat » 06 maja 2015, 15:12

Nie obawiam się używanego reduktora bo to praktycznie nówka.
Z gazem miałem do czynienia zawodowo no i jak by nie patrzeć ukończyłem technikum gazownicze :)
Tarcz zużyłem parę dopiero a kupuje tarcze w AUCHAN po 2,90
Do końca jeszcze daleko :)
Niestety jestem zmuszony ograniczać koszty bo z kasą nie jest za fajnie.

egojack1

Post autor: egojack1 » 06 maja 2015, 16:15

Palnik moim zdaniem trzeba kupić sprawdzony i gotowy do akcji, chyba, że ktoś ma czas i lubi eksperymenty. Mając jeden na wzór zbudować drugi nie byłoby trudno, ale moim zdaniem osoba która kupiła palnik nie może udostępniać danych palnika innym przez szacunek dla pracy, czasu i wysiłku, jaki Banan włożył w jego dopracowanie. Teraz ma swój produkt wysokiej jakości, i może zbierać owoce.
Tak jak napisał Jacek-Sz około nieco ponad tysiąc PLN trzeba wydać, aby zbudować palenisko gazowe w dobrym standardzie, dobrze wyposażone i zabezpieczone, oczywiście budowa samodzielna, stal ze złomu. Mnie moje tyle kosztowało. Czy to jest drogo do zastosowań hobbystycznych? A mało to jest dużo droższych hobby, gdzie tysiąc złotych to jest nic?
Tym bardziej, że alternatywa czyli kotlina na koks też kosztuje, a wygoda i łatwość użytkowania nie ta co w gazówce.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 06 maja 2015, 16:21

egojack1, Może w ramach postawienia kropki nad " i " wyszczególnij koszty wykonania paleniska gazowego bo z tego co kojarzę będziesz na tym forum pierwszym, który opisze to w konkretnym dziale( we własnym temacie budowy pieca). Zawsze, najważniejszą sprawą są fotki z rzeczowym opisem, jednak nikomu nie przyszło na myśl wyszczególnić koszty. :D

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 30 lip 2015, 21:02

Potwierdzam przedmówców mój piecyk też pochłonął ponad tysiaka i pomimo że palnika nie kupiłem bezpośrednio od Banana tylko na rynku wtórnym to twierdzę że innego nie chcę sprawdza się świetnie i nie jest to wazeliniarstwo po prostu jest dobry i robi swoje.

Awatar użytkownika
N3K4III

Post autor: N3K4III » 13 sie 2015, 09:37

Poszperałem troche w necie i na forum, poczytałem wasze komentarze, potem poszedłem poszukać części w moim składziku i okazuje się, że brakuje mi tylko porządnego palnika a wszystko inne mam. Podpatrzyłem palniki na forum i będę coś kombinował :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”