Kuźnia BOBODAR
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Darku to ty dopiero łapnąłeś, że widełki to podstawowe narzędzie w każdym warsztacie? Odsadził bym rączkę bardziej do środka aby gięty materiał i rura ( przedłużenie widełek z pierwszej fotki ) były podczas pracy w jednej linii. Ułatwi to gięcie i nie będzie kręcić materiału, a przynajmniej na początku póki nie złapiesz wprawy. 
Jacku, widełki do tej pory to kojarzyły mi się z kamertonem, widłami do gnoju, rozwidleniem rzekJacek-Sz pisze:dopiero łapnąłeś, że widełki to podstawowe narzędzie w każdym warsztacie
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2014, 22:18 przez Bodar, łącznie zmieniany 1 raz.
No takie przesuwane niegłupie (mogłyby dawać obejście 360 stopni, bo mi to czasem ściany przeszkadzają
), ale zmieniasz tylko rozstaw-szerokość a i tak potrzebne ze trzy kalibry zębów widełek: do ciasnych ślimaczków-spiral , do trochę dalszych początków wolut i do dalszych, gdzie już idzie pręt np 16mm. Na szczęście wykonanie ich prawie nic nie kosztuje 
"Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre równiejsze"
Magda, a jakby zrobić przesuwne widełki (nastawne) ?
Rączke z pręta kwadratowego, na końcu przyspawany stały pręcik jak w normalnych widełkach, a ten przesuwny drugi pręt można by zrobić tak, że w górnej części przebić otwór kwadratowy taki jak ma rączka, żeby na nią wszedł bez problemu, od góry przebicie nawiercić i nagwintować, włożyć śrubę, na rączce od strony śruby w kilku żądanych miejscach nawiercić lekko otwory coby śruba miała się gdzie trzymać i można by sobie dowolnie rozstaw regulować
Chyba jasno opisałem to
Rączke z pręta kwadratowego, na końcu przyspawany stały pręcik jak w normalnych widełkach, a ten przesuwny drugi pręt można by zrobić tak, że w górnej części przebić otwór kwadratowy taki jak ma rączka, żeby na nią wszedł bez problemu, od góry przebicie nawiercić i nagwintować, włożyć śrubę, na rączce od strony śruby w kilku żądanych miejscach nawiercić lekko otwory coby śruba miała się gdzie trzymać i można by sobie dowolnie rozstaw regulować
Chyba jasno opisałem to
"a ten przesuwny drugi pręt można by zrobić tak, że w górnej części przebić otwór kwadratowy taki jak ma rączka, żeby na nią wszedł bez problemu, od góry przebicie nawiercić i nagwintować, włożyć śrubę, na rączce od strony śruby w kilku żądanych miejscach nawiercić lekko otwory coby śruba miała się gdzie trzymać i można by sobie dowolnie rozstaw regulować "
Nomad, sorki, staram się, ale jestem wzrokowcem i pisane ciężko łapię
Nomad, sorki, staram się, ale jestem wzrokowcem i pisane ciężko łapię