Budujemy palenisko gazowe

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 01 lis 2013, 00:14

Aaa ... na jeden to tak , troche przywielka.

Dorwales sie do metanu ? Zupelnie inaczej pali i grzeje komore. Nawet na niewielkim podmuchu plomien jest stabilny. A jak sie troche podgrzeje to dopiero dostaje kopa. A jak sie jeszcze troche podgrzeje powietrze doladowania, tak do 400 stopni, to topi szamot na spodzie pieca

No coz, nie mozesz miec wszystkiego, ale mozesz sobie .... pozazdroscic :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 01 lis 2013, 15:14

trzewik pisze:Master Banan,

Jaka jest różnica w zasilaniu gorącym powietrzem z wentylatorka do palnika a zasilaniem z kompresora + gorące powietrze??? I na jakiej długości zagrzeje się materiał w takim palenisku??
Osobiście wolę wentylatorek. Do sprężonego powietrza przy dyszy powietrznej 1,0 mm jaką zastosowałem przydałby się reduktor, którym można by płynnie regulować ciśnienie powietrza w zakresie do 1 bara. natomiast delikatny ruch zaworem powoduje od razu huragan w palniku. Materiał zagrzeje się na całej długości piecyka( kwestia czasu) , jednak najintensywniej pod palnikiem.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 01 lis 2013, 15:22

Grzegorz K. pisze:wyeliminuj plastik...
Święta racja , wstaw tam harmonijkową rurę aluminiową, albo rurę stalową tak jak widziałeś w moim piecyku. Przy dłuższej robocie te plastiki się stopią.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 02 lis 2013, 00:47

Ludzie !

XXI wiek mamy a tu wszyscy wentylatorek i wentylatorek. Jak nie od C.O. to od malucha, lub inna suszarke. Moze jeszcze heder od kambajnu ?

Jeszcze raz pokazuje i objasniam.

Wentylator dostarcza powietrza w nadcisnieniu, tloczy je do palnika. Dla propanu, ktory i tak samodzielnie nada predkosc mieszance to zarowno - wszystko jedno - glanc - pomada.

Z metanem sprawa wyglada inaczej, bo ten gaz dostarczany jest pod znikomym cisnieniem, saczy sie z rurki podobnie jak swobodny oddech saczy sie z czlowieka ( bo nie mam do czego porownac )

Kompresor nie podaje powietrza tylko wytwaza podcisnienie , ktore zasysa powietrze do palnika. To podcisnienie zasysa rowniez metan z rury ( bo trudno nazwac dysza rurke 3/8 cala ) wspomaga dostarczanie potrzebnej ilosci gazu.

Wszystko zalezy od kolejnosci ustawienia dzyszy powietrza i rury z gazem.

Januszek zaraz krzyknie ze u Sowietow dziala ze skosnie wprowadzona dyszka.

No dziala, tylko nie wiesz jakie maja cisnienie w rurach. Ja mam niskie, bardzo niskie. Dlatego kombinowalem az do uzyskania zalozonego efektu.

Popatrzcie na szkic na kolanie malowany, rozstawienie dyszy i strefy cisnien.

Rozjasnilo troche ?

No a jakby tak propan puscic przez reduktor od kuchenki gazowej ? Tez cisnienie jest znikome. I napedzic palnik kompresorem ? Robil to ktos ?

Napewno zaraz bedzie protest ze kompresor halasuje. No , halasuje, ale tylko ten tlokowy, srubowe sa cichutkie i baaardzo wydajne. Drogie ? Taa, napewno, wszystko co dobre jest drogie, Mercedes tez jest drogi. A Maluch tez na M i tez samochod i kosztowal grosze :) I wiecej sie go pchalo niz jechalo :)

Robi ktos profesjonalny zaklad ? Mysli o profesjonalnych rozwiazaniach ?

Palenisko napedzisz kompresorem. Mlot pneumatyczny tez. Piaskarke do czyszczenia. Wszelkie reczne narzedzia warsztatowe na sprezonym powietrzu sa cichsze i mniej awaryjne. Wymieniac dalej ?

No dobra bo odstaje od tematu, a mialem tylko pokazac jaka jest roznica dzialania napedu palnika na wtlaczaniu i zasysaniu powietrza.
Tom

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 02 lis 2013, 07:00

Tom Oldsmith pisze:

No a jakby tak propan puscic przez reduktor od kuchenki gazowej ? Tez cisnienie jest znikome. I napedzic palnik kompresorem ? Robil to ktos ?.
Robiłem , Musiałem gaz przytłumić zaworem na butli, bo powietrza brakowało w wentylatorku. gaz wydostawał się przez rurkę o wewnętrznej średnicy 8mm. Reduktor kuchenki daje ciśnienie 37mili bara, w sieci jest 20 mili barów.Przy tej próbie butla zamarzła i skończyły się eksperymenty :lol: Tomek, ruscy wprowadzają gaz ziemny w ogóle pod prąd powietrza twierdząc, że uzyskują lepsze wymieszanie mieszanki. Ja w pierwszych próbach z bocznym wprowadzeniem gazu wprowadzałem gaz prostopadle do strumienia powietrza, było to widoczne na fotkach z palnikiem dwu flarowym,i efekt był bardzo obiecujący, ale do momentu nagrzania pieca. Strumień gazu był tak dużym hamulcem , że wentylator nie był w stanie go pokonać, Sprężarka oczywiście dała by sobie z tym radę bez problemu. Układ zasilany ze sprężarki jest w dechę, ale nie da się go zabrać do Swołowa :D Tom , z wentylatorkiem też da radę jestem co do tego przekonany i wcale nie będzie wpychać powietrza do rurki z gazem. Siateczka też nie stawia oporu jeśli jest dobrze wyregulowana, widać to od razu po kolorze płomienia.
Kontakt 517355290

Grzesiek.k24

Post autor: Grzesiek.k24 » 05 lis 2013, 21:58

Witam,
Po przewertowani forum na temat paleniska gazowego postanowiłem zbudować palniczek.

Flara oraz kolana 1 1/2"
Mieszalnik 1"
Dysza od mig-matu 1.0 mm
Obrazek

Obrazek

Siateczka 5mm, teraz rozwierciłem 4 otwory w środku na 6mm ale bede chyba musiał wiecej rozwiercić po lekko zielony płomień się robi.
Obrazek

A tak wyglądało próbne odpalenie, ciśnienie 0.1 bara.
Obrazek

Zastanawiam się nad podaniem powietrza ze sprężarki. Mam mały kompresor 25l i wydaje mi się ze nie wydoli. :roll:
Później wrzucę filmik na YT.
Co myślicie o konstrukcji ?
Teraz zostało mi zrobienie piecyka.
Chyba spróbuj go zrobić z przewodu kominowego fi 200.
Dół wyłożę cegłami szamotowymi i na to zaprawa.
Całą rurę obłoże szamotem i zaciągnę zaprawą , może jeszcze warstwa wełny :roll:

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 06 lis 2013, 00:22

Jasiu, poddaje sie :mrgreen:

Grzesiek , mysle ze spokojnie mozesz zostac hydraulikiem :)
Tom

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 06 lis 2013, 05:26

Grzesiek.k24Rozwierć wszystkie otworki na 6mm. Powietrze możesz podać z kompresora przez dyszę 1mm, tylko po drodze dobrze by było wstawić jakiś zaworek, lub na kompresorze nastaw ciśnienie na wyjściu ok 0,1-0,2 bara i zobacz co się będzie działo. Drugą dyszę możesz wstawić podobnie jak w palniku Toma. Gaz z ukosa, powietrze osiowo. Co do piecyka ociepl go obowiązkowo. Nie pozwolić gazówce ogrzewać całej okolicy to sedno sprawy . Ciepło ma być w środku, a nie na zewnątrz. Powodzenia.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 06 lis 2013, 06:44

Tom, już tracisz cierpliwość jak widzę :)
Pozdrawiam!
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

Grzesiek.k24

Post autor: Grzesiek.k24 » 06 lis 2013, 22:26

Tom, można powiedzieć ze jestem "hydraulikiem amatorem" robiłem parę instalacji co, cwu i solar, kolanka i rurki właśnie zostały po nich :)

Dzisiaj doładowałem palniczek :D

Obrazek

Obrazek

I filmik : http://www.youtube.com/watch?v=cPrFFC0665U (sorry za jakość)

Różnica miedzy zwykłym eżektorowym jest duża, ciśnienie gazu minimalne.
Drugą istotną sprawą jest duża możliwość ustawienia płomienia :)

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 06 lis 2013, 23:43

Czyli chwalisz sprezarke :)

Pierwszy ktory docenil, inni wybieraja heder (patrz post powyzej)

Kajak, nic nie trace, wymieklem pod naciskiem Swolowa, zabraklo argumentow :mrgreen:
Tom

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 07 lis 2013, 05:30

Tom, ,a czy ja nie cenię :lol: Nie lubię tylko jak mi terkocze ;) Grzesiek.k24, Półtora calowy palniczek, to bardzo ekonomiczne urządzenie. w moim najmniejszym piecyku używam właśnie takiego. Wspominałem wyżej, że przydałby się reduktor do powietrza na zasilaniu palnika. Założyłem taki z odwadniaczem, którym zastąpiłem zawór iglicowy . Teraz regulacja palnika to bajka, regulacja powietrza w szerokim zakresie, stabilne ciśnienie, no i nie wkurzam się, gdy malarz maluje, a mnie palnik głupieje. Teraz tylko czekam na dociągnięcie rurki z metanem na kuźnię by nie oglądać na szroniejącej butli z propan-butanem ;)
Kontakt 517355290

Grzesiek.k24

Post autor: Grzesiek.k24 » 07 lis 2013, 10:43

Reduktor będzie na pewno, regulacja na sprężarce jest mało dokładna i tak jak piszesz wariuje przy dobijaniu powietrza.

Jest to dopiero mój 1. palnik, napewno będą następne.Zwłaszcza że części leżą i czekają :D

Gaz mam w drodze, może w przyszłym roku będę robił ogrzewanie gazowe domu wiec jakiś trójnik do warsztatu pójdzie :lol:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 14 lis 2013, 05:26

Rurka dociągnięta na kuźnię, można było odpalić palnik zasilany metanem w piecyku. Pierwsze spostrzeżenie. Rekuperator, który jest w tym piecyku w formie labiryntu z profili pod podłogą zdawał doskonale egzamin przy propanie, natomiast przy gazie ziemnym zbyt tłumi przepływ powietrza.Powinien być wykonany z większych przekrojów.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Reset
Kontakt:

Post autor: Reset » 24 lis 2013, 20:56

Spłodziłem Palnik gazowy w miarę oszczędny do zastosowania w małym piecu. Piec jeszcze nie skończony więc nie ma się czym chwalić.
Palnik najlepiej działa z doładowaniem powietrza przy minimalnym ciśnieniu gazu na reduktorze przy dyszy 0.9 mm. poniżej zdjęcia i filmy.

http://youtu.be/R_XV8fqtDwQ

http://youtu.be/NTeN1hHqbHw
Wojciech Wangryn "Reset"

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”