Ludzie !
XXI wiek mamy a tu wszyscy wentylatorek i wentylatorek. Jak nie od C.O. to od malucha, lub inna suszarke. Moze jeszcze heder od kambajnu ?
Jeszcze raz pokazuje i objasniam.
Wentylator dostarcza powietrza w nadcisnieniu, tloczy je do palnika. Dla propanu, ktory i tak samodzielnie nada predkosc mieszance to zarowno - wszystko jedno - glanc - pomada.
Z metanem sprawa wyglada inaczej, bo ten gaz dostarczany jest pod znikomym cisnieniem, saczy sie z rurki podobnie jak swobodny oddech saczy sie z czlowieka ( bo nie mam do czego porownac )
Kompresor nie podaje powietrza tylko wytwaza podcisnienie , ktore zasysa powietrze do palnika. To podcisnienie zasysa rowniez metan z rury ( bo trudno nazwac dysza rurke 3/8 cala ) wspomaga dostarczanie potrzebnej ilosci gazu.
Wszystko zalezy od kolejnosci ustawienia dzyszy powietrza i rury z gazem.
Januszek zaraz krzyknie ze u Sowietow dziala ze skosnie wprowadzona dyszka.
No dziala, tylko nie wiesz jakie maja cisnienie w rurach. Ja mam niskie, bardzo niskie. Dlatego kombinowalem az do uzyskania zalozonego efektu.
Popatrzcie na szkic na kolanie malowany, rozstawienie dyszy i strefy cisnien.
Rozjasnilo troche ?
No a jakby tak propan puscic przez reduktor od kuchenki gazowej ? Tez cisnienie jest znikome. I napedzic palnik kompresorem ? Robil to ktos ?
Napewno zaraz bedzie protest ze kompresor halasuje. No , halasuje, ale tylko ten tlokowy, srubowe sa cichutkie i baaardzo wydajne. Drogie ? Taa, napewno, wszystko co dobre jest drogie, Mercedes tez jest drogi. A Maluch tez na M i tez samochod i kosztowal grosze

I wiecej sie go pchalo niz jechalo
Robi ktos profesjonalny zaklad ? Mysli o profesjonalnych rozwiazaniach ?
Palenisko napedzisz kompresorem. Mlot pneumatyczny tez. Piaskarke do czyszczenia. Wszelkie reczne narzedzia warsztatowe na sprezonym powietrzu sa cichsze i mniej awaryjne. Wymieniac dalej ?
No dobra bo odstaje od tematu, a mialem tylko pokazac jaka jest roznica dzialania napedu palnika na wtlaczaniu i zasysaniu powietrza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom