Strona 1 z 2

Papa knife

: 18 lip 2017, 08:24
autor: zeegreen
W sumie to pierwszy nóż jaki robię w życiu i jedna z pierwszych prac w kuźni (pomijając narzędzia). Nóż dla taty na 76 urodziny (jest mechanikiem stąd klucz jako baza) . Jeszcze polerka na lustro (zostawię w ostrzu elementy "brudne" dla kontrastu) i małe poprawki :)

Obrazek

Pytanie - zostawić końcówkę klucza i wykończyć rękojeść skórą czy uciąć i dać dąb?

Re: Papa knife

: 18 lip 2017, 10:27
autor: piotr1as
Zostaw.

Re: Papa knife

: 19 lip 2017, 05:25
autor: Duszan
:!: To jest to.Ja to nazywam nóż tematyczny.Mojemu mechanikowi zrobiłem z takiego klucza łyżkę żeby jadł w kanale i pracował tym samym narzędziem bo druga strona jest nienaruszona i można nią kręcić śruby.Ja bym troszkę poprawił ostrze i zostawił tak jak jest. :!:

Re: Papa knife

: 19 lip 2017, 12:28
autor: zeegreen
Obrazek
Obrazek
Prawie ukończone. Zostawić rękojeść? Nie do końca podoba mi się ten rzemień, ale na szybko nic nie było innego.

Re: Papa knife

: 19 lip 2017, 14:19
autor: Dracorian
Rękojeść jeszcze ujdzie ale czubek to mogłeś poprawić ;) :D
Krzywy strasznie.

Re: Papa knife

: 19 lip 2017, 14:39
autor: zeegreen
Juz nie moge patrzec na pilnik :)

Re: Papa knife

: 19 lip 2017, 17:26
autor: Dracorian
Kątówką chociaż :D
Właśnie to wyróżnia dobrego rzemieślnika-nie chce ale kończy najlepiej jak umie.Nie ukrywajmy,że nawet jeśli kucie jest pasją to nie każdy element produkcji jest przyjemny ;)
Ja np nie nawidzę szlifować po hartowaniu.Materiał ciężki do zebrania,można przegrzać łatwo no ale gdybym miał to ściernym papierem robić to pewnie ręce by mi odpadły :D

Re: Papa knife

: 19 lip 2017, 17:39
autor: Wojtek123
Dracorian pisze:Kątówką chociaż :D
Właśnie to wyróżnia dobrego rzemieślnika-nie chce ale kończy najlepiej jak umie.Nie ukrywajmy,że nawet jeśli kucie jest pasją to nie każdy element produkcji jest przyjemny ;)
Ja np nie nawidzę szlifować po hartowaniu.Materiał ciężki do zebrania,można przegrzać łatwo no ale gdybym miał to ściernym papierem robić to pewnie ręce by mi odpadły :D
Ja szlifowałem, ręce prawie odpadły :) ale efekt jest o wiele lepszy niż od szlifu maszynowego.
zeegreen warto poświęcić więcej czasu na wykończenie ale satysfakcja z dobrze wykonanego noża będzie o wiele większa.

Re: Papa knife

: 19 lip 2017, 18:16
autor: Dracorian
Ja schodze na maszynie do 1200 potem dopiero ręcznie ;)

Re: Papa knife

: 19 lip 2017, 20:06
autor: zeegreen
W weekend spróbuje na kątówce.. Dzisiaj wyostrzyłem.. Golenie idzie bez problemu:)
Obrazek

Re: Papa knife

: 20 lip 2017, 13:36
autor: zeegreen
No i fuck. Ostry, ale miękki. Odwijam rzemień i zabawę w hartowanie zaczynam od nowa..

Re: Papa knife

: 20 lip 2017, 15:23
autor: Wojtek123
Poczekaj z tym hartowaniem, im bardziej nóż ostry tym szybciej będzie się tępił. Sprawdź pilnikiem twardość (jak się ślizga to jest ok).

Re: Papa knife

: 20 lip 2017, 16:44
autor: zeegreen
Mam nóż spyderco i niestety wycina w tym drugim wzorki jak chce. Robiłem hartowanie selektywne ostrza i chyba zrobiłem głupotę odpuszczając. Ostrze jest twardsze od głowni, ale nie ma szokującej różnicy.

Re: Papa knife

: 20 lip 2017, 20:26
autor: Dracorian
Odpuszczać zawsze trzeba :P
Chyba że robisz selektywne hart na krzesiwie

Re: Papa knife

: 21 lip 2017, 10:18
autor: zeegreen
ok. Odpuszczać w piekarniku z termoobiegiem?? ;)
p.s. Już zamówiłem pilniki Rockwella. Przynajmniej będę wiedział orientacyjnie jak wyszło hartowanie.