Praca miesiąca - dyskusja
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Praca miesiąca - dyskusja
@Achmed - Piękna podstawa, ale mam pytanie. Ile tysięcy kosztuje taki klocek Akacji?
Niegdyś pracowałem na koparce i na budowie usuwałem akacje to dwa duże pnie zabrałem z sobą . Ile ? nie wiem , za pocięcie zapłacilem 60 zł a pień mialem za free
Dobre, tysiącedeMaus pisze:@Achmed - Piękna podstawa, ale mam pytanie. Ile tysięcy kosztuje taki klocek Akacji?
Kubik kosztuje ok. 140 -160 zł, a jeśli się trafi z odpowiednią grubizną, to można z niego spokojnie pozyskać kilka, przy dużej dozie szczęścia nawet osiem takich akacjowych pieńków, choćby pod kowadła.
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
Bobodar, znaleźć tylko taka grubiznę to chyba najtrudniejsze zadanie. mało tego u nas po lasach
No właśnie grubizna. Kubik to najczęściej można znaleźć albo układany (choć wtedy droższy) albo cienkie liczone z metra.
-
graffic
habeer - i tak, i nie - w lasach nie znajdziesz, bo szubko są wycinane, poszukaj przy wycinkach wzdłuż dróg - zatem adres do zakupów to nie Lasy Państwowe (lub podobne) tylko zarządcy dróg - ja tak np. drewno lipowe załatwiam, poza tym warto czasem pokręcić się przy budowach 
I tak i nie.graffic pisze:h/.../ adres do zakupów to nie Lasy Państwowe (lub podobne) tylko zarządcy dróg/.../
Nie wiem jak w waszych stronach, ale mam szczęście mieszkać tam, gdzie drzew nie brakuje, dlatego wolę "wółpracę" ze swoim leśniczym
Oczywiście czasem trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo akurat plany wycinki nie obejmują kwartałów obfitujących w dorodną rubinię, choć i to można obejść, ale dobroci leśniczego nie należy zbytnio nadużywać
Rafale, np. u mnie pozyskanie przydrożnych zasobów jest możliwe jedynie w dogadaniu się z realizującym wycinki, a są to przeważnie firmy zewnętrzne wykonujące to na zlecenie zarządcy drogi. Nie próbowałem ale też myślę, że to realne.
-
graffic
Darku - w sumie to i tak się to sprowadza do gadania z ludźmi, którzy prowadza wycinkę
i najczęściej da się dogadać
pisząc o Lasach Państwowych - miałem na myśli to, że lasy nie prowadzą lasów robinii akacjowej (grochodrzewu) bo traktują to jako drzewo-chwast
pisząc o Lasach Państwowych - miałem na myśli to, że lasy nie prowadzą lasów robinii akacjowej (grochodrzewu) bo traktują to jako drzewo-chwast
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
Graffic, dla Twojej informacji, w nadleśnictwie Miękinia w lokalizacji Wiśniowa Góra - Wilkszyn jest łęg akacjowy, ale w tym roku nie będzie cięty. mam kontakt do Leśniczego i w razie wu będzie dojście do metrów. niedaleko też tartak jest który przetrze nawet z metrówek.
-
graffic
Nomad - gratuluje wygranego konkursu na pracę listopadową ! - przy okazji prośba, czy masz zdjęcia owej włóczni w jakimś mniejszym formacie oraz, przy okazji, o większym kontraście lub na lepszym / ciekawszym tle ?? - bo foty wrzucone do konkursu nie oddają walorów Twojej pracy - jeśli masz - podeślij proszę do mnie na PW - a zamieszczę zgodnie z tradycją na głównej, jak nie będziemy sobie radzić
Achmed, Banan - również gratuluję prac ! - rywalizacja w tym miesiącu była niezwykle zacięta i ważyła się do końca głosowania
pozostaje czekać na kolejne prace tym razem w edycji grudniowej ! - kolega Banan zapowiedział extra nagrodę (palnik) - wiec zachęcam koleżanki i kolegów do zgłaszania prac
pozdrawiam RF graffic
Achmed, Banan - również gratuluję prac ! - rywalizacja w tym miesiącu była niezwykle zacięta i ważyła się do końca głosowania
pozostaje czekać na kolejne prace tym razem w edycji grudniowej ! - kolega Banan zapowiedział extra nagrodę (palnik) - wiec zachęcam koleżanki i kolegów do zgłaszania prac
pozdrawiam RF graffic
Gratuluje Nomad! Postument pod imadło też bardzo ciekawy i doceniam go, jednak sam jestem zafiksowany na punkcie dawnych technik i replik wykopaliskowych artefaktów
W grudniu może wystartuję z seaxem skuwanym, bo dawno nic ciekawego nie robiłem, a teraz właśnie dłubię taki "wczesnośredniowieczny" nożyk
Chociaż palnik od Banana już mam ;-P
W grudniu może wystartuję z seaxem skuwanym, bo dawno nic ciekawego nie robiłem, a teraz właśnie dłubię taki "wczesnośredniowieczny" nożyk
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.
Panowie ja może z innej beczki
i bardziej na temat strony niż pracy
nie myśleliście żeby pracę miesiąca umieszczać na samym dole strony? moim skromnym zdaniem łatwiej byłoby operować na forum
wiem wiem, krótko jestem i się wcinam, ale to tylko moje skromne zdanie
a sama praca miesiąca? ech dużo bym dał żeby tak umieć :,(
wydaje mi się że miesiąc bym siedział i bym nie wymyślił jak zrobić stożkową rurkę i wykuć takie ostrze
ps,
jeszcze jedno słowo do wykonawcy
kolego po pierwsze szacun za dzieło
ale powiem ci co ja bym zrobił.... gdym umiał
robiąc takie coś robiłbym.. dwa identyczne, jeden bym wykończył jak ten powyżej, a pracę nad drugim skończyłbym na etapie kucia, potem kwas żeby rdza zaczęła go ostro żreć, potem pasywacja czy jak tam się nazywa i miałbyś imitację grotu który używali Rzymianie
kiedyś pokazywali program że złapali gościa który sprzedawał takie wykopaliska i dopiero po jakiś laboratoryjnych analizach okazało się że gość mówił prawdę że to on to robił i sam postarzał. No czy może być lepsza reklama fachowca ?
i bardziej na temat strony niż pracy
nie myśleliście żeby pracę miesiąca umieszczać na samym dole strony? moim skromnym zdaniem łatwiej byłoby operować na forum
wiem wiem, krótko jestem i się wcinam, ale to tylko moje skromne zdanie
a sama praca miesiąca? ech dużo bym dał żeby tak umieć :,(
wydaje mi się że miesiąc bym siedział i bym nie wymyślił jak zrobić stożkową rurkę i wykuć takie ostrze
ps,
jeszcze jedno słowo do wykonawcy
kolego po pierwsze szacun za dzieło
ale powiem ci co ja bym zrobił.... gdym umiał
robiąc takie coś robiłbym.. dwa identyczne, jeden bym wykończył jak ten powyżej, a pracę nad drugim skończyłbym na etapie kucia, potem kwas żeby rdza zaczęła go ostro żreć, potem pasywacja czy jak tam się nazywa i miałbyś imitację grotu który używali Rzymianie
kiedyś pokazywali program że złapali gościa który sprzedawał takie wykopaliska i dopiero po jakiś laboratoryjnych analizach okazało się że gość mówił prawdę że to on to robił i sam postarzał. No czy może być lepsza reklama fachowca ?
Dziękuję serdecznie 
Graffic, niestety nie mam na tyle kwasu żeby poprawić trawienie, więc nie dam rady poprawić kontrastu bardziej niż jest aktualnie, to co mam starcza na lekkie wyciągnięcie wzorku tylko po przeciągnięciu pędzlem. Zdjęć nie mam też w mniejszym formacie, jedyna opcja to użyć jakiegoś zmniejszacza online i wtedy wrzucić pomniejszone zdjęcie.
A co do umieszczenia pracy, jakby była na dole to mniej by osób wiedziało w ogóle o istnieniu konkursu
A tak to jest lepsze wyróżnienie.
A sama włócznia jest od wikingów, nie rzymian
No i po co postarzać specjalnie obiekt stworzony jak cenniejszy i ładniejszy jest taki jak był kiedy był w stanie swojej świetności 
Graffic, niestety nie mam na tyle kwasu żeby poprawić trawienie, więc nie dam rady poprawić kontrastu bardziej niż jest aktualnie, to co mam starcza na lekkie wyciągnięcie wzorku tylko po przeciągnięciu pędzlem. Zdjęć nie mam też w mniejszym formacie, jedyna opcja to użyć jakiegoś zmniejszacza online i wtedy wrzucić pomniejszone zdjęcie.
A co do umieszczenia pracy, jakby była na dole to mniej by osób wiedziało w ogóle o istnieniu konkursu
A sama włócznia jest od wikingów, nie rzymian
-
graffic
Nomad - nie chodziło, mi o zwiększenie kontrastu wzorku skuwanego - tylko kontrast zdjęcia
ze zmniejszaniem zdjęcia też nie ma problemu - rzecz w tym, że po wrzuceniu mniejszej foty (nawet w Twoim poście) nie widzę adresu tego zdjęcia (http) tylko wywala mi podgląd w exploratorze ... co powoduje że nie mogę go podlinkować do strony głównej
a tak w ogóle - rzecz nie aktualna - jakoś sobie poradziłem
ze zmniejszaniem zdjęcia też nie ma problemu - rzecz w tym, że po wrzuceniu mniejszej foty (nawet w Twoim poście) nie widzę adresu tego zdjęcia (http) tylko wywala mi podgląd w exploratorze ... co powoduje że nie mogę go podlinkować do strony głównej
a tak w ogóle - rzecz nie aktualna - jakoś sobie poradziłem