Praca miesiąca - dyskusja

Tu dodajemy zdjęcia i głosujemy na najlepszą pracę miesiąca

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 09 sty 2015, 08:28

Dzięki wszystkim za głosy oddane na moja pracę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 09 sty 2015, 10:08

Słowo się rzekło, kobyłka u płotu. Arkadi dane adresowe do wysyłki poproszę ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 09 sty 2015, 18:02

Magda pisze:Wysyłka na koszt firmy? Upss.
Jak sponsoring to po całości :) Uff, dobrze, że nie do Ameryki, nie tak dawno motałem się z wysyłką do Londynu, a tutaj jeszcze trzeba by tłumaczyć się przed celnikami po co do Ameryki wysyłam kawałek rurki :lol:
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
kowmal
Kontakt:

Post autor: kowmal » 09 sty 2015, 19:59

Nie zapominaj, że rurka ma puncę i kształt osobliwy, więc jest oryginałem.
Pewnie zostałbyś pokierowany do wojewódzkiego konserwatora zabytków, aby określił czy wywóz przedmiotu nie zubaża krajowej kultury. ;)

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 03 lut 2015, 18:10

To ja mam dwie prośby do Panów i Pań wystawiających swoje prace.
1) Nazwy przedmiotów, wpisujcie je w końcu takie zasady :) bo ciężko potem z litani wymyślić czy wywnioskować nazwę dla Waszego przedmiotu.
2) Żadnego podglądania wyników !!!!!!! każdy z nas czek więc proszę sie uzbroić w cierpliwość.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 03 lut 2015, 19:24

:mrgreen: :P

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 04 lut 2015, 00:40

Prosba do moderatora

Jak przez przypadek wystawie noz pod ocene to zawsze w ciemno mozesz go zatytulowac " butterknife" - noz do masla - ewentualnie z okresleniem - sredni; duzy lub maly

Teraz akurat trafil sie sredni :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

egojack1

Post autor: egojack1 » 24 mar 2015, 19:09

Jacek-Sz Twój zgłoszony do konkursu żyrandol robi wrażenie... Ile zajmuje Tobie wykonanie takiego żyrandola? Którą ze swoich prac widocznych na Twojej stronie uważasz za swoje Opus Magnum? Czy jest to może ten 3,5m wielki sześciopiętrowy żyrandol czy coś innego?

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 24 mar 2015, 20:06

Żyrandol jak żyrandol. Jeżeli nie dostanę projektu to robię z głowy i wtedy wychodzą takie wariacje, przy których można spompować swoją wyobraźnię i poczuć się z lekka usatysfakcjonowanym. Jeżeli się podoba to się cieszę bo prawie siedem tygodni rzeźbienia tępym dłutem w styropianie nie idzie na marne. ;) Dzięki. :) Jako prosty chłopaczyna ze wsi musiałem sprawdzić co znaczy to opus bo system programował mnie na ruska i ni w ząb nie kumam takiego słownictwa :lol: Kwestię określenia flagowej roboty pozostawię nierozstrzygniętą, a to z racji tego iż w każdą ze swoich prac jestem zaangażowany maksymalnie i nie robię niczego na skróty, a to z racji tego, że z natury jestem leniwy i jeżeli nie uprawiam w pracy pasji to żadna siła nie jest w stanie wyciągnąć mnie z chałupy do roboty by robić coś na pół gwizdka. Krótko mówiąc gdyby moja praca mnie nie kręciła to zmieniłbym zajęcie dawno temu. Tak nawiasem to zajrzyj na strony innych kolegów bo sam często je odwiedzam by utwierdzić się w przekonaniu, że kilak ciężarówek chleba będę musiał zjeść zanim osiągnę poziom prezentowany przez kumpli z forum. :)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 24 mar 2015, 21:54

Jacek-Sz pisze:kilak ciężarówek chleba będę musiał zjeść zanim osiągnę poziom prezentowany przez kumpli z forum.
Jacku, nie przesadzasz ? 8)
Co innego ja. Chlebka z wszystkich piekarni Świata było by mało! I jak tyle wciągnąć :facepalm:

egojack1

Post autor: egojack1 » 24 mar 2015, 22:37

Jacek-Sz pisze:Tak nawiasem to zajrzyj na strony innych kolegów bo sam często je odwiedzam by utwierdzić się w przekonaniu, że kilak ciężarówek chleba będę musiał zjeść zanim osiągnę poziom prezentowany przez kumpli z forum. :)
Skromność jest rzeczą piękną, super że przy poziomie Twoich prac ją kultywujesz. Na strony innych kolegów (i koleżanek) zaglądam cały czas, potwierdzam, też jest co pooglądać i popodziwiać :lol:

graffic

Post autor: graffic » 25 mar 2015, 09:07

Jacek-Sz - chyba przesadzasz...ale OK :)

a swoją drogą - bardzo sympatyczny żyrandol - będzie z czego ściągać :P

zaczyna się ocieplać - więc przyjdzie mi ruszyć szlachectwo i coś podziałać :) co by koledzy o mnie nie zapomnieli hahahah

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 25 mar 2015, 15:27

Ojjj lubicie chłopy jak się czerwienię jednak dziękuję za dobre słowo ponieważ nic tak nie motywuje człowieka do dalszej pracy jak uznanie kolegów po fachu :D . Cały pic kształtowania wyobraźni polega na tym by nie latać po sieci w poszukiwaniu pomysłów ale w miarę możliwości wyjść jak najmocniej z własną inicjatywą i wykonać coś wysoce oryginalnego.
graffic, Możesz ściągać jeżeli uważasz, że wyrób godny jest skopiowania jednak powinieneś wiedzieć, że jesteś jednym z fachowców, których uważam za wzór do naśladowania, oczywiście w tej materii opinia jest szczera i nie poparta wszelako rozumianym wazeliniarstwem ;) . Nie będę wymieniał reszty koleżanek i kolegów ale tak jak wspomniałem wcześniej, sporo na forum cudotwórców, których zapewne w przyszłości nie omieszkam odwiedzić no i oczywiście podpytać w zakresie kwestii zawodowych tajników. :D

egojack1

Post autor: egojack1 » 25 mar 2015, 15:50

Jacek-Sz pisze: Cały pic kształtowania wyobraźni polega na tym by nie latać po sieci w poszukiwaniu pomysłów ale w miarę możliwości wyjść jak najmocniej z własną inicjatywą i wykonać coś wysoce oryginalnego. :D
Mądrze mówisz, ale jak ktoś jest tak skrajnie początkujący jak ja, to raczej musi oglądać mnóstwo prac, czyichś pomysłów, sposobów wykonania, wykończenia, aby zobaczyć jakie możliwości dają techniki kowalskie, co można wyczarować z metalu i poszukać jakiejś inspiracji. Ale aby z tego jakoś skorzystać, przede wszystkim trzeba chyba próbować zgromadzić umiejętności wykonawcze, warsztatowe, manualne.
Innym dobrym źródłem poznania czyichś prac są dla mnie stare fotografie z różnych miejsc, podróży po Polsce i świecie, gdzie w tle jest sporo wyrobów kowalskich, na które kiedyś nie zwracałem wielkiej uwagi, a teraz wprost przeciwnie.

graffic

Post autor: graffic » 25 mar 2015, 17:46

Jacek-Sz .... a jednak wazeliniarz... hahaha :facepalm:

swoje wiem, ale nieustająco się uczę

poza tym - to że ktoś kopiuje i do tego się przyznaje to wg mnie nic złego - zwłaszcza jeśli robiąc coś, uczysz się nowej techniki lub sztuczki, lub dzięki temu ogarniasz całościowo pracę (a wcześniej tego nie potrafiłeś) - zresztą wszyscy - nawet najwięksi mistrzowie, kopiowali i podpatrywali innych - oczywiście coś dodając od siebie i to się nazywało twórczy postęp :mrgreen:

ja kolegów tutaj też podpatruje - ściągam foty ich prac, weryfikuję swoją wiedze i umiejętności na bazie tego co pokazali inni

gorzej (i tego nie lubię) jeśli ktoś ordynarnie zerżnie czyjś pomysł, skopuje go (mniej lub bardziej udolnie) i sprzedaje jak swoje... nie napiszę czym to wg mnie trąci...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Praca miesiąca”