Faktoria nożowa

tematy odłożone dla przyszłych pokoleń

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator
Posty: 3842
Rejestracja: 29 sie 2009, 12:21
Lokalizacja: Ustka/Słupsk

Post autor: Grzegorz K. » 01 kwie 2013, 21:05

Ważne. Ale zrobisz jak zechcesz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik
Posty: 2144
Rejestracja: 27 lis 2015, 10:47
Lokalizacja: Kalembina

Post autor: Dara » 01 kwie 2013, 21:25

Możesz jeszcze popróbować podwykonawstwa dla Ikei.
Znam gościa co miał stolarnię w eks kurnikach i wbił się na produkcję
łóżeczek dzieciecych dla Ikei.
Badziew z ruskiej sklejki lakierowany na niebiesko.
Tandeta jakich mało,ale natrzepał trochę kasy.
W sumie Ikea taki luksus dla ubogch :mrgreen:

dumaeg
Posty: 211
Rejestracja: 08 lut 2013, 18:36
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Post autor: dumaeg » 01 kwie 2013, 21:38

Na całym forum nie znalazłem ani jednej pracy BB.
Zatem nie mogę się wypowiadać na temat jego umiejętności.
Jednakże jeśli jest w stanie, w dużej ilości produkować noże kute dobrej jakości z rękojeściami metal, drewno, róg, skóra lub łączonymi w cenie do 50zł i jeszcze na tym zarobić, to zbyt znajdzie.
Osobiscie zaś wątpię, biorąc pod uwagę, że dobrym rzemieślnikom mającym jako takie pojęcie o wyrobie noży i oprawie trzeba też dobrze płacić.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik
Posty: 2144
Rejestracja: 27 lis 2015, 10:47
Lokalizacja: Kalembina

Post autor: Dara » 01 kwie 2013, 21:46

Ale bądzmy realistami ile sprzeda tych nozy pod własną nieznaną nikomu marką?
To znana marka się sprzedaje,a towar to drugorzedna sprawa.
Nawet jak by je z aluminium robił a Justinek używał tego noza do krojenia ukochanych żelków
to producent momentalnie stał by się bogatym człowiekiem.

Prawda jest taka że ładnie podane gów..o najlepiej sie sprzedaje :lol:

Awatar użytkownika
Helga ten-door
Posty: 459
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:39
Lokalizacja: dolny śląsk

Post autor: Helga ten-door » 01 kwie 2013, 21:51

Dumaeg słabo szukałeś.
Pięknie nagrzane łożysko.
Prowokacja ,albo cuś?????????
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dumaeg
Posty: 211
Rejestracja: 08 lut 2013, 18:36
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Post autor: dumaeg » 01 kwie 2013, 22:01

Wiesz to akurat widziałem, lecz jak sam pewnie zauważyłeś łożysko w niczym nie przypomina noża.
No dojść do Bibera czy też J.K. Rowling to BB raczej nie ma :P .
Zatem może pójść na tanią tandetę masówkę dla hipermrketów.
Inaczej aby zarobić musi iść w jakość.

Hydrino
Posty: 66
Rejestracja: 01 mar 2013, 22:41
Lokalizacja: Świdnik

Post autor: Hydrino » 01 kwie 2013, 22:02

Jest zapotrzebowanie w rynku gastronomii?

dumaeg
Posty: 211
Rejestracja: 08 lut 2013, 18:36
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Post autor: dumaeg » 01 kwie 2013, 22:07

W jakim sensie gastronomi. Tylko najlepsi kucharze lub pasjonaci kuchni dbają o jakość sprzętu.
Dla innych nie ma to po porostu znaczenia póki nóż w miarę kroi.
Są kuchenne z dziweru.
Masz recht nóż z dziweru z rekojeścią kombinowaną metal, róg, skóra, w cenie do 50zł to było by coś, :P .
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2013, 22:18 przez dumaeg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
killrathi
Posty: 363
Rejestracja: 10 wrz 2009, 10:09
Lokalizacja: Ełk
Kontakt:

Post autor: killrathi » 01 kwie 2013, 22:12

Hydrino pisze:Jest zapotrzebowanie w rynku gastronomii?
jest.
Ale nóż kuchenny to skomplikowana sprawa. tylko pozornie się wydaje że kuchenniak to jeden z najłatwiejszych noży - jest wręcz odwrotnie.

jeszcze jedno.
"rynek" nożowy troszkę już znam. tu w dużej mierze liczy się "nazwisko" - jak go nie masz wyrobionego to choćbyś najlepsze noże robił a należytych pieniędzy za nóż nie dostaniesz.
Tak to niestety działa na "rynku" dób luksusowych.

Hydrino
Posty: 66
Rejestracja: 01 mar 2013, 22:41
Lokalizacja: Świdnik

Post autor: Hydrino » 01 kwie 2013, 22:18

Zanim najlepszy kucharz zostanie chociaż dobrym kucharzem to musi mieć pasję, dlatego można uderzać w lokalny rynek restauracji. To inwestycja na przyszłość, jak ktoś się wybije to kupi sprawdzone noże do swojej restauracji. To jest od jednej strony, od drugiej strony można sprzedawać chociażby na targu w większym mieście, trochę droższą masówkę, taniej nikt nie kupi ponieważ ma robić za towar bardziej luksusowy.

dumaeg
Posty: 211
Rejestracja: 08 lut 2013, 18:36
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Post autor: dumaeg » 01 kwie 2013, 22:23

Hydrino właścicielom restauracji rzadko zależy na jakości sprzętu kuchennego. Ile znajdziesz w całej Polsce takich właścicieli, którym zależy na jakości noży jakich używa kucharz?
Zatem tak jak pisałem bardzo dobrej jakości noże kuchenne są tylko dla pasjonatów.

Tutaj raczej chodzi o klasę wyrobów dobry nóż, ładnie się prezentujący w przystępnej cenie do 100-50 złotych. Biorę pod uwagę recesję i dlatego za co kiedyś konsument był gotowy zapłacić 100zł, teraz nie da więcej niż 50zł.

Awatar użytkownika
killrathi
Posty: 363
Rejestracja: 10 wrz 2009, 10:09
Lokalizacja: Ełk
Kontakt:

Post autor: killrathi » 01 kwie 2013, 22:28

dumaeg - niestety to prawda że właścicielom restauracji nie zależy... bo nie chcą kosztów. dlatego też wielu kucharzy sami kupują noże dostosowane do własnych potrzeb - jednak każdy z nich pracuje tym narzędziem wiele godzin dziennie więc nie ma uniwersalnego dla każdego.
"Wbić" się do środowiska szefów kuchni z nożami to góra złota. Ale raz - należy mieć na prawdę świetny produkt, np jak ten pan: http://www.facebook.com/pages/HHH-Knive ... ts&fref=ts
a dwa... a weź i weź jak to Polska właśnie i każdy chce merola w cenia malucha...

edzia:
dumaeg - za 100 PLN nie dostaniesz dobrego noża. nie dostaniesz nawet przeciętnego noża bo to poniżej kosztów materiału na przeciętny/dobry nóż.
po prostu się nie da...

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik
Posty: 2144
Rejestracja: 27 lis 2015, 10:47
Lokalizacja: Kalembina

Post autor: Dara » 01 kwie 2013, 22:31

Po prostu trzeba szukać chłonnego rynku.
W 1994 r. Agenci Chińscy w Rwandzie zaproponowani przedstawicielom Hutu
sprzedaż 581 ton maczet.Obie strony były zadowolone z transakcji.
Tutsi już nieco mniej.
Mil-Tec też się nieźle obłowił.

dumaeg
Posty: 211
Rejestracja: 08 lut 2013, 18:36
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Post autor: dumaeg » 01 kwie 2013, 22:39

killrathi wiem, że ta cena jest niska, nawet bardzo niska ale czy BB o tym wie?
dumaeg - niestety to prawda że właścicielom restauracji nie zależy... bo nie chcą kosztów. dlatego też wielu kucharzy sami kupują noże dostosowane do własnych potrzeb - jednak każdy z nich pracuje tym narzędziem wiele godzin dziennie więc nie ma uniwersalnego dla każdego.
"Wbić" się do środowiska szefów kuchni z nożami to góra złota.
No masz rację, szefów kuchni renomowanych restauracji, czyli ludzi zarabiających dużo więcej niż średnia krajowa. Przeciętnie kucharze zarabiają znacznie mniej, często jest to tylko najniższa krajowa.
Każdy używa takiego sprzętu na jaki go stać, taka jest prawda.
Większość kucharzy może pomarzyć i pooglądać noże w przedziale do 1000 złotych, a są jeszcze droższe.

BB
Posty: 193
Rejestracja: 23 lut 2013, 21:51
Lokalizacja: Lublin

Post autor: BB » 01 kwie 2013, 22:44

Dara, dobrze piszesz. :)
killrathi pisze:dumaeg - za 100 PLN nie dostaniesz dobrego noża. nie dostaniesz nawet przeciętnego noża bo to poniżej kosztów materiału na przeciętny/dobry nóż.
po prostu się nie da...
Kocham czytać takie rzeczy. :mrgreen: Ale wiadomo, każdy dba o swoje źródło dochodu.

Zablokowany

Wróć do „Kowalskie archiwum ”