Luui pisze:Witam planuje wykuć/zrobić katanę przyznam się że nigdy wcześniej nie kułem chociaż miecze już strugałem.
1-I tu moje pytanie czy skoro nigdy nie kułem lepiej wyjątkowo wystrugać katanę żeby nie popsuć stali podczas kucia i zahartować potem czy taka stal nie kuta będzie gorsza od kutej ?? jeśli tak to dlaczego.
2- Z jakiej stali wykuć katanę zastanawiam się nad 1095 . Nz3 . O1 HS50 katana z jednego kawałka metalu jeśli macie lepsze propozycje stali to chętnie posłucham
3- Katane chcę naprawdę bardzo dobrze naostrzyć ma służyć do uderzeń, cięć w twarde przedmioty przy tym nie szczerbiąc ostrza i nie tępiąc a co najważniejsze żeby się nie złamała

odpowiedzi:
ad 1 - po zwykłym "struganiu" przejście od razu do odkuwania (bez wielu ćwiczeń) to jak nurkowanie w wannie, a później przejście do nurkowania głębinowego na poziomie 300 m

- albo przejdź fazę pośrednią (parę lat kucia kling) albo dalej strugaj, w międzyczasie ucząc się odkuwania - niestety pewnych rzeczy się nie przyśpieszy
klinga kuta jest lepsza od struganej (, twardość, struktura, możliwość stosowania wielu gatunków stali w jednym produkcie - jak się je zgrzeje, możliwość uzyskiwania dodatkowych efektów kolorystycznych (owe gatunki stali), itd. itp.) powodów jest wiele dlaczego kute jest lepsze od jednorodnej stali - stal jednorodna w większym stopniu jest bardziej przewidywalna w trakcie hartownia (przez swoją jednorodność właśnie)
ad 2 - to pytanie do kolegów nożowników / mieczników
ad 3 - ostrzenie związane jest i ze stalą, i z hartowaniem, i z zamiarami (ostrzenie, sposób użytkowania) - jak będziesz miał odpowiedź na pytanie nr 2 - to przy sposobności uzyskasz odpowiedź dotycząca wytrzymałości (stal będzie dobierana pod tym kątem)
sugestia dla Ciebie - jak nie masz doświadczenia w odkuwaniu (bo tego nie robiłeś) - wykonaj klingę z materiału jednorodnego (godząc się parametry stali) - myślę, że to w zupełności wystarczy, jeśli podejdziesz do tego ambicjonalnie to masz parę lat przed sobą na uzyskanie efektu zbliżonego do zadowalającego
- o resztę (stale, hartownie, obróbka) dopytaj kolegów biegłych w kształtowaniu ostrzy