Czy to spęczanie?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Czy to spęczanie?
Zerknijcie proszę na załączone zdjęcie-przedstawia fragment trzonka nadziaka.
Podpowiedzcie mi,jaką techniką wykonano pogrubienie?
Podpowiedzcie mi,jaką techniką wykonano pogrubienie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
dara
Na pierwszej fotce wyraźnie widać, że pierścień stanowi monolit z resztą. trzon osady jest wykonany z pełnego pręta, który takiej długości raczej trudno by było zpęczyć. Obstawiam że trzonek kuto z grubszego kęsa stali, odsadzono obustronnie i wyciągnięto pręt. A to zo zostało mogło być uformowane w forwmniku, lub poprostu wypiłowane.
Tym zadawano silne ciosy, więc nie mogło być z byle rurki. Technicznie wykonać rurę grubościenną to była pracochłonna sprawa, stosowana do luf broni palnej.
Spęczanie niby ok, z dołu wkręcamy w imadło. Ale co z góry, wszak do tej operacji trzeba silnie nagrzać pręt, a nie dało się tego wtedy zrobić w środku pręta na odcinku dajmy 3cm.
Spęczanie niby ok, z dołu wkręcamy w imadło. Ale co z góry, wszak do tej operacji trzeba silnie nagrzać pręt, a nie dało się tego wtedy zrobić w środku pręta na odcinku dajmy 3cm.
ale można było: mocno nagrzać powiedzmy 10 cm, część (powiedzmy 4 cm) w imadło , pozostałą część spęczyć, powstałe zgrubienie obrobić na jakichś podsadzkach , wygładzić/wykuć trzonek obok pierścienia. Dziś mając młot mechaniczny wykułbym to z grubszego kawałka bez spęczania.
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.
A na allegru ktoś wystawił-i zachciałem mieć takidara pisze:Piękny nadziak,gdzie można go oglądać?
A co do tematu jestem zdecydowanie za obrączką.
Marek pisze:
... Pełny sporo by ważył Idolu wiesz coś czy jest pełny czy pusty?
Na temat w/w sztuki nie mam informacji-przypuszczam jednak,że jest to pełny pręt.
Większość nadziaków o cienkim trzonie tak własnie była konstruowana (potwierdzają muzealnicy,jak i literatura).
Puste trzonki(zwijane,zgrzewane,czy składane z płaskowników) występują oględnie rzecz ujmując powyżej 16mm średnicy.
Trochę podobnych egzemplarzy zrobiłem-i pełny trzonek nie powoduje przekroczenia typowych parametrów wagowych