Buława - jaki sposób na głowice?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Buława - jaki sposób na głowice?
Chciałbym zrobić naśladownictwo buławy,którą widzicie na fotkach poniżej.
Nie mam możliwości wziąć do ręki oryginału,dysponuję jedynie tymi zdjęciami...
Pytanie moje dotyczy metody wykonania samej głowicy.Coś mi wyobraznia szwankuje i widzę jedynie 2 sposoby,którymi mógłbym to zrobić.
Oceńcie proszę,który będzie bardziej sensowny:
PLAN A:
-wiercę w osi na przestrzał wałek.
-w otwór wkładam pręt,i przekuwam wałek w ,,gruszkę''
-gruszkę (głowicę) nacinam na gorąco stopniowo pogłebiając nacięcia.
-po nacięciu wszystkich szczelin w wywiercony otwór wbijam klin,otwór powiększa się-szczeliny również powinny....(?)
PLAN B:
-wycinam odpowiednią ilość jednakowych płatków z ,,wąsami'' na końcach
-układam je wokół trzona (razem z tymczasowymi dystansami pomiędzy elementami)
-mocuję do kupy za pomocą skuwek z góry i dołu
-nacinam skuwki dla lepszego efektu wizualnego.
Tyle wymyśliłem-może macie jakąś bardziej sensowną koncepcję?
-
Nie mam możliwości wziąć do ręki oryginału,dysponuję jedynie tymi zdjęciami...
Pytanie moje dotyczy metody wykonania samej głowicy.Coś mi wyobraznia szwankuje i widzę jedynie 2 sposoby,którymi mógłbym to zrobić.
Oceńcie proszę,który będzie bardziej sensowny:
PLAN A:
-wiercę w osi na przestrzał wałek.
-w otwór wkładam pręt,i przekuwam wałek w ,,gruszkę''
-gruszkę (głowicę) nacinam na gorąco stopniowo pogłebiając nacięcia.
-po nacięciu wszystkich szczelin w wywiercony otwór wbijam klin,otwór powiększa się-szczeliny również powinny....(?)
PLAN B:
-wycinam odpowiednią ilość jednakowych płatków z ,,wąsami'' na końcach
-układam je wokół trzona (razem z tymczasowymi dystansami pomiędzy elementami)
-mocuję do kupy za pomocą skuwek z góry i dołu
-nacinam skuwki dla lepszego efektu wizualnego.
Tyle wymyśliłem-może macie jakąś bardziej sensowną koncepcję?
-
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Buław zasadniczo się nie kuło,ale odlewało. Jedyne co jest w tej buławie z kowalskiej/płatnerskiej roboty to pogłębione nacięcia. Weź po za tym pod uwagę, że już pod koniec średniowiecza weszły w użycie proste tokarki, więc ogólny zarys można by śmiało wytoczyć. Nie komplikuj sobie sprawy kuciem jej z 1 kawałka.
Nie lutowałem.Jak już ,,uturlałem cebulę'',to korzystając z okazji wytoczył się kapelusik z cyckiem (sterczynka).Z rury wypuściłem nagwintowany pręt,który idzie przez otwór w głowicy i zakręcany jest tym cyckiem z góry.Znaczy zakręcany był-bo teraz już się nie da rozebrać
.Po skręceniu poszło jeszcze do ognia,żeby nacięcia się zgrały.No i tak się zgrały,że juz się rozebrać nie uda
Dziękuję za miłe słowa
... (czasem lubię se zbudować coś orężnego - dla odpoczynku od ,,cywilnych'' wyrobów
)
Co się zaś tyczy poprawnego nazewnictwa-to faktycznie strzeliłem gafę.U Żygulskiego podobne ustrojstwo nosi miano buzdyganu-Ten ma raczej pojęcie,o czym pisze.
Nieraz jednak spotkałem w naszych opracowaniach nazewnictwo zupełnie rozbieżne...brałem się swego czasu za wykonanie bijaka z kolcami na łańcuchu, przyczepionym do drąga.I do teraz nie wiem,czy robiłem właściwie kiścień,korbacz,czy tez morgenstern
.Co autor,to inna koncepcja poprawnej nazwy 
Co się zaś tyczy poprawnego nazewnictwa-to faktycznie strzeliłem gafę.U Żygulskiego podobne ustrojstwo nosi miano buzdyganu-Ten ma raczej pojęcie,o czym pisze.
Nieraz jednak spotkałem w naszych opracowaniach nazewnictwo zupełnie rozbieżne...brałem się swego czasu za wykonanie bijaka z kolcami na łańcuchu, przyczepionym do drąga.I do teraz nie wiem,czy robiłem właściwie kiścień,korbacz,czy tez morgenstern
ejj buzdygan to takie ło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Buzdygan
a buława takie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%82awa
przynajmniej w/g wikipedii
mi też się kojarzyło tak samo ale sprzeczał się nie będę
Zastanawiam się tylko Idol jak zrobiłeś taką fajną brązową, nadżartą powłokę że wygląda na stary?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Buzdygan
a buława takie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%82awa
przynajmniej w/g wikipedii
Zastanawiam się tylko Idol jak zrobiłeś taką fajną brązową, nadżartą powłokę że wygląda na stary?
Receptura Marku nie jest skomplikowanaMarek pisze:
....Zastanawiam się tylko Idol jak zrobiłeś taką fajną brązową, nadżartą powłokę że wygląda na stary?