Moja broń biała

Miecze - kucie i oprawa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Beriadan
Kontakt:

Moja broń biała

Post autor: Beriadan » 09 kwie 2011, 21:42

Dzisiaj skończyłem robić swój drugi miecz.
Masa: 900g
Długość ostrza: 57cm
Długość całkowita: 74cm
Robiony w całości ze stali zbrojeniowej.
Obrazek
Obrazek

Uwaga! Dla tych którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kowalstwem (bądź też są początkującymi w jakiejkolwiek dzidzinie) załączam zdjęcie swojego pierwszego miecza z komentarzem: jeżeli robicie coś pierwszy raz i wam to nie idze, dokończcie to, sprawdźcie co zrobiliście źle, pomyślcie jek to zrobić żeby było dobrze. A potem to zróbcie. A jak nie wyjdzie to zróbcie to jeszcze raz. Mimo że jestem dopiero początkujący, widzę jek wielki postęp już uczyniłem i wiem ża za pierwszym razem nic nie wyjdzie dokładnie tak jak sobie zaplanowaliśmy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Arek92
Kontakt:

Post autor: Arek92 » 09 kwie 2011, 22:52

Nawet niezły ;) ale jednak zbrocza kute wychodzą trochę prostsze.
Myśl i Pamięć

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 10 kwie 2011, 11:44

ksiwy ciut ale gratulacje, ja swój miecz pierwszy to skończę chyba za rok... :) na razie chcę zrobić nóż który mnie usatysfakcjonuje :P
:evil:

Awatar użytkownika
Halfgar
Kontakt:

Post autor: Halfgar » 10 kwie 2011, 12:50

Zbrocze i rękojeść ciut Ci uciekły, ale forma przyjemna dla oka. ;) Taki trochę, widzę, minibastard. :) A co do zbrocza, jeśli szlifujesz czołgiem, zacznij najpierw małą kątówką, o stopniowo coraz grubszych tarczach. :) Wyjdzie prościej. ;)

Awatar użytkownika
Beriadan
Kontakt:

Post autor: Beriadan » 10 kwie 2011, 15:23

Zbrocze na początku próbowałem wykuć, ale rozsypała mi się maszynka, więc musiałem je wyszlifować. Dzięki za rady.
Rzeczywiście, rękojeść jest ustawiona lekko niesymetrocznie, ale za bardzo nie rzuca się to w oczy.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 10 kwie 2011, 20:29

mnie sie rzuca... ;)

Awatar użytkownika
Beriadan
Kontakt:

Post autor: Beriadan » 11 kwie 2011, 19:56

Złe posunięcie. Pisząc o jakiejś wadzie że się nie rzuca w oczy, tym samym zwróciłem na nią uwagę. :oops:
Następne miecze będą symetryczne... chociaż jeszcze nie wiem kiedy. :/

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 11 kwie 2011, 20:26

jeśli nie chciałeś żeby krzywizna zwracała na sobie uwagę, trza było choć głowicę równą zrobić , bo tak na oko ona sama w sobie jest niesymetryczna. poza tym zrobiłeś kilka zdjęć, ale wszystkie jednej strony tego miecza (chyba).A to niestety każe myśleć że ta druga strona za ciekawa nie jest. A żeby nie było że się tylko czepiam , to napiszę że biorąc pod uwagę oba wyroby widać duuuże postępy. Kolejne powinny Ci wyjść lepiej, tylko się niepotrzebnie nie śpiesz , pozdrawiam
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 11 kwie 2011, 22:17

wczesniej tez widzialem... akurat na takie rzeczy zwracam uwage... :P

Awatar użytkownika
Halfgar
Kontakt:

Post autor: Halfgar » 11 kwie 2011, 22:39

Wat93 - Skrzywienie zawodowe. :P Mam podobnie. :mrgreen: Niemal nigdy nie używam poziomicy ani kątownika. :P Nie potrzebuję. :)

Beriadan - Tak jak powyżej. :) Robisz DUŻE postępy. :) Nikt nie robi od razu arcydzieł. ;) Rób swoje i wyciągaj wnioski z błędów. Nie jest źle. ;)

kojot

Post autor: kojot » 12 kwie 2011, 10:26

drogi HALFGARZE super że niepotrzebujesz poziomicy mając tak wytrenowane oko tylko napisz mi drogi kolego czemu udzielasz rad młodemu (w sęsie mało doświadczonemu) kowalowi na tema wykonywania strudziny skoro w swoich dziełach wystawionych na Forum nie ma strudziny :shock: ani u mieczu wykonałeś Ość ani w nożach??????? rozumiem że każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie tylko niech robią to ludzie którzy mają o tym pojęcie bo taka krytyka dla samej krytyki to tylko u Kaczyńskiego a nie na tak szanowanym Forum strasznie zniechęca. jęśli natomias masz jakieś miecze z prosto wykonanym zbroczem zronionym dzięki swemu niezwykłemu wzrokowi to wklej fotki!
moim zdaniem na pieswszy miecz to jest niezły. oczywiście można czepić się długości krztałtu miecza ale to narazie nie ma sęsu bo to PIERWSZY miecz następny będzie lepszy a ze strudzina to nawet doświadczeni kowale mają problemy

Awatar użytkownika
Halfgar
Kontakt:

Post autor: Halfgar » 12 kwie 2011, 10:43

Drogi KOJOCIE, jak wspomniałem gdzieś w poprzednich postach, a nie lubię się powtarzać, robiłem już różne rzeczy, których dokumentacji zdjęciowej niestety nie posiadam, gdyż nie posiadałem ani aparatu, ani potrzeby wykonywania takowej. :] W tym ostrza ze zbroczami TAKŻE. Sęk w tym jednak, że praktycznie wszystko, co wykonuję, robię na sprzedaż, nie mam więc możliwości wrócić do tego celem dokumentacji. :] Odniosłem wrażenie, że uczestnictwo w tym forum nie ma polegać na PRZECHWAŁKACH, tylko na wymianie doświadczeń i spostrzeżeń. :] Jeśli uważasz inaczej, to TWÓJ problem. Niemniej jednak, by uczynić zadość Twym pretensjom, obiecuję CI, że zamieszczę zdjęcia najbliższej wykonywanej broni, która będzie miała zbrocze. :]
Nie zauważyłem też, drogi KOJOCIE, gdzie moja krytyka była nią jedynie dla niej samej. :] Wskaż, proszę, bom widać niespostrzegawczy. :] Zdaje się, że zwróciłem uwagę, na RZECZYWISTE wady miecza, chwaląc jednocześnie całokształt.

dara

Post autor: dara » 12 kwie 2011, 10:45

Beriadan "miecz" jest O.K.R.O.P.N.Y.
Tak brzydki że aż ładny.
Kiedyś na pewno zrobisz miecz który będzie budził zachwyt wielu ludzi,ale ty będziesz zawsze pamiętał tego swojego pierwszego brzydala.
Pierwszy krok zawsze zaczyna najwspanialszą podróż.
A co do nie używania narzędzi takich jak poziomica,kątownik,liniał itp.
To typowe dla amatorów i papraczy.
Ja tam lubię takich ,za poprawki po "majsterach" zarobiłem w zeszłym roku niezły grosz.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 12:58 przez dara, łącznie zmieniany 1 raz.

kojot

Post autor: kojot » 12 kwie 2011, 11:50

Odniosłem wrażenie, że uczestnictwo w tym forum nie ma polegać na PRZECHWAŁKACH, tylko na wymianie doświadczeń i spostrzeżeń

sam to napisałeś

Mam podobnie. Niemal nigdy nie używam poziomicy ani kątownika. Nie potrzebuję.

to też sam napisałeś uwarzasz to za wymiane doświadczeń? NO DO PRAWDY BEZ TEJ INFORMACJI NIGDY NIE ZROBIŁ BYM NOŻA. a do czego przy produkcji mieczy czy noży używasz posiomicy :lol: ?????
nie codzi o to że miecz jest ok bo nie jest powinien być symetryczny dłuższszy ostrze i jelec powinny być lepiej spasowane jelec powinien przypominać sztabe a nie wygiętą blache a skrzywiona strudzina psuła by całość gdyby wcześniej wymienione elementy były ok.
ja dalej twierdze że jak na pierwszy miecz jest i tak nie najgorszy. zachęcam cie Beriadan do dalszej pracy, kowali jest mak mało musimy sonie pomagać!
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 14:23 przez kojot, łącznie zmieniany 2 razy.

dara

Post autor: dara » 12 kwie 2011, 12:54

sie wyjaśniło
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 23:15 przez dara, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „MIECZOWNICTWO - swordmaking”