Strona 1 z 1

Kucie topora duńskiego

: 16 cze 2016, 11:55
autor: Dracorian
http://www.khm.uio.no/tema/fagomradene/ ... as-webpage

Film przedstawia proces kucia topora duńskiego tradycyjnymi metodami stosowanymi we wczesnym średniowieczu.
Ciekawy jest też proces nawęglania stali.Wie ktoś czym jest ten płyn/olej użyty w filmie?

Re: Kucie topora duńskiego

: 16 cze 2016, 15:46
autor: egojack1
Nie rozumiem norweskiego, ale ten płyn wygląda mi na jakiś oil, a jego zastosowanie polega na mniej więcej tym samym, co przy zgrzewaniu pakietów (na olej, bez boraksu) - jest przeciwutleniaczem, zapobiega tworzeniu się tlenków na powierzchni metalu, które utrudniłyby wchłanianie węgla (z tej zwęglonej skóry). Tak to widzę.

Mnie na tym filmie zastanawia, dlaczego kują na takim niewielkim kowadełku a la babka, i w dodatku na dosyć chwiejnym słupku. Rozumiem, że odtwarzają proces historyczny, ale czy nie znano wtedy na tych terenach poważniejszych kowadeł?

Re: Kucie topora duńskiego

: 16 cze 2016, 16:42
autor: Dracorian
No właśnie to i tak duże kowadło jak na wczesne średniowiecze.Stal była bardzo cenna,a z wytopu w dymarce można było uzyskać parę kilo więc wszystko było używana w jak najmniejszej ilości.
Poniżej zdjęcia kowadeł z muzeum w Oslo.Są na prawdę nie wielkie.

[MT mam nadzieję,że przebaczysz mi wrzucenie zdjęć z twojego albumu-lubię zerknąć co jakiś czas do niego :D ]

Re: Kucie topora duńskiego

: 16 cze 2016, 16:54
autor: KUBA2
;) kowadeł nie mieli, ale nauszniki były ;)

Re: Kucie topora duńskiego

: 17 cze 2016, 13:56
autor: MT
@Dracorian, po to jest udostępniony żeby korzystać :-)
co do wielkości kowadeł, to nawet na takich maleństwach dobrze się kuje jeśli umieści się je w dużym kamieniu. Istnieją znaleziska potwierdzające, że wykorzystywano kamienie z dziurką jako podstawki pod kowadła.

Re: Kucie topora duńskiego

: 15 lis 2017, 21:49
autor: Thug_Life
egojack1 pisze:Nie rozumiem norweskiego, ale ten płyn wygląda mi na jakiś oil


Dokładnie, jest to olej roślinny, a w tym konkretnie przypadku, olej szafranowy.