Kącik Achmeda

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Posty: 6485
Rejestracja: 30 sie 2009, 10:28
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Kącik Achmeda

Post autor: BANAN » 05 lip 2016, 22:24

Olej jadalny. Pokost zostaw do impregnacji drewna.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik
Posty: 2144
Rejestracja: 27 lis 2015, 10:47
Lokalizacja: Kalembina

Re: Kącik Achmeda

Post autor: Dara » 05 lip 2016, 23:29

W naszym zwariowanym świecie olej "jadalny" robi się z rzepaku i wypłukuje się go z ziaren benzyną
a olej z lnu używany jest do malowania płotów>Zagęszczony to właśnie pokost.
Ten świat schodzi na psy.

graffic

Re: Kącik Achmeda

Post autor: graffic » 06 lip 2016, 22:00

pokost i tak się spali - więc po co ? wyczyść szczotką stalową mechanicznie połóż parą kiełbasek / mięsiwa i będziesz miał naturalną konserwację

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 246
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Kącik Achmeda

Post autor: Achmed » 07 lip 2016, 17:48

Ruszt zabezpieczyłem olejem jadalnym szuszonym na gorąco palnikiem na ruszcie aż do powstania powłoki chroniącej - brąz / czerń , efekt super ;] . Dziękuje za rady

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum
Posty: 4298
Rejestracja: 01 sty 2014, 11:21
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Kącik Achmeda

Post autor: Bodar » 07 lip 2016, 18:37

Najlepszą konserwacją jest pozostawienie "tłuściocha" po grilowaniu, a czyszczonego szczotą drucianą i poddanego dezynfekcji nad żarem przed położeniem wsadu przy okazji kolejnej imprezy.

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 246
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Kącik Achmeda

Post autor: Achmed » 16 paź 2016, 15:24

Pracuje własnie nad podstawą by osadzić nowo zakupione imadło

Na spód dałem blachę 22 mm grubości o wymiarach 800x800 mm waga okolo 100 kg na to Kantówka z sezonowanej akacji w jednym kawałku 35x35x80 cm waga jakieś 70 kg na to blat z 16 mm blachy 500x500 mm jakies 45 kg

i na koniec imadło okolo 40 kg

Całość wraz z imadłem będzie ważyć około 250 kg
Zestaw będzie składać się z czterech oddzielnych elementów skręcanych z sobą ( dolny blat , kantówka , górny blat , imadlo)

jest to dopiero zarys bo muszę to wszystko dopieścić .

drewno wyszlifować , zaimpregnwować
zrobić okucia , mocowania aby to skręcić
pomalować itd...

gdy ukończę to dam foty i zważę to na koniec
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

habeer
Posty: 595
Rejestracja: 09 wrz 2016, 08:31
Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)

Re: Kącik Achmeda

Post autor: habeer » 16 paź 2016, 15:42

wow, a gdzie idzie dostać takie kantóweczki akacjowe?

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 246
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Kącik Achmeda

Post autor: Achmed » 16 paź 2016, 16:04

Po znajomości dostałem dwa takie pnie akacjowe , sezonowałem 3 lata - jeden dałem na pocięcie do tartaku żeby wyciąć tą kantówkę

( po pocięciu w środku zero pęknięć aż korciło przeznaczyć go na jakiś mebel :mrgreen: )

habeer
Posty: 595
Rejestracja: 09 wrz 2016, 08:31
Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)

Re: Kącik Achmeda

Post autor: habeer » 16 paź 2016, 16:10

mebel, jak mebel, ale trzonki byłyby niezniszczalne z takiego materiału, ewentualnie rękojeści, bo akacja doskonale się poleruje

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 246
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Kącik Achmeda

Post autor: Achmed » 16 paź 2016, 16:18

na zdjęciu widać narzędzia kowalskie - wszystkie obsadzone na akacjowych trzonkach 8)

habeer
Posty: 595
Rejestracja: 09 wrz 2016, 08:31
Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)

Re: Kącik Achmeda

Post autor: habeer » 16 paź 2016, 16:22

doskonały wybór, a czy impregnowałeś je czymś?

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 246
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Kącik Achmeda

Post autor: Achmed » 16 paź 2016, 16:24

Konserwowałem - pokostem lnianym

habeer
Posty: 595
Rejestracja: 09 wrz 2016, 08:31
Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)

Re: Kącik Achmeda

Post autor: habeer » 16 paź 2016, 16:36

Ja też robiłem próby z pokostem, ale drewno prawie wcale go nie wchłaniało. Trochę lepiej było, jak pokost lekko rozcieńczyłem terpentyną.

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 246
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Kącik Achmeda

Post autor: Achmed » 16 paź 2016, 16:43

polecam zamoczyć trzonki w rozgrzany pokoscie , wtedy drewno dobrze wpija - oczywiście drewno powinno być suche

Proces powinno powtarzać się kilkukrotnie w odstępach jednego dnia przez tydzień .

wszystko kwestia chęci ale efekt jest taki ze drewno jest dobrze zakonserwowane

habeer
Posty: 595
Rejestracja: 09 wrz 2016, 08:31
Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)

Re: Kącik Achmeda

Post autor: habeer » 16 paź 2016, 16:58

Niebawem będę osadzał kilka narzędzi na akację to wypróbuję. Trzonki mam około 45 letnie, cały czas w suchym trzymane. Dam znać jak poszło

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”