Kuźnia BOBODAR
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
egojack1
Przepatrzyłem cały temat o Twojej kuźni, gratuluję, bo jest czego. Prawie wszystko mnie się podoba, a szczególnie to, że wiele rzeczy zrobiłeś, przerobiłeś sobie sam. Pomysł z przesuwna podtrzymka przy ścianie -znakomity na małe pomieszczenia. Kilka pomysłów od Ciebie zapożyczę.
Tak patrzę i za bardzo nie mogłem wypatrzeć, jak masz zamocowane to duże imadło, bo wydawało mnie się , że jest, albo kiedyś było na jakimś słupku (a takie rozwiązania mnie interesują), a szczegółów nie widziałem albo przegapiłem. Jakbyś mógł kilka słów na ten temat napisać...
Tak patrzę i za bardzo nie mogłem wypatrzeć, jak masz zamocowane to duże imadło, bo wydawało mnie się , że jest, albo kiedyś było na jakimś słupku (a takie rozwiązania mnie interesują), a szczegółów nie widziałem albo przegapiłem. Jakbyś mógł kilka słów na ten temat napisać...
Dzięki egojack1, jakoś trzeba sobie radzić.
Temat imadła? Proszę, zdjęcie chyba wyjaśni wszystko, tylko dodam, że imadło jest nasadzane na profil przykręcony do nogi stojaka dziurownicy. Można je założyć w dwóch pozycjach, albo jak przeszkadza przy korzystaniu z dziurownicy wystarczy je zdjąć.
Dzisiaj pod młotek wziąłem stare narzędzia ślusarskie znalezione na złomowisku i przerobiłem je:
- obcęgi na małe cęgi (chwytak do przebijaków);
- nożyce do cięcia blachy na szczypce okrągłe;
- obcęgi do cięcia drutu na szczypce płaskie.
Temat imadła? Proszę, zdjęcie chyba wyjaśni wszystko, tylko dodam, że imadło jest nasadzane na profil przykręcony do nogi stojaka dziurownicy. Można je założyć w dwóch pozycjach, albo jak przeszkadza przy korzystaniu z dziurownicy wystarczy je zdjąć.
Dzisiaj pod młotek wziąłem stare narzędzia ślusarskie znalezione na złomowisku i przerobiłem je:
- obcęgi na małe cęgi (chwytak do przebijaków);
- nożyce do cięcia blachy na szczypce okrągłe;
- obcęgi do cięcia drutu na szczypce płaskie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
egojack1
Dziękuję za dodatkowe wyjaśnienia i foto odnośnie mocowania Twojego imadła. Pomysłowe rozwiązanie, wykorzystujesz istniejący stojak i ciężar dziurownicy, a jednocześnie imadło pozostaje mobilne. W małych pomieszczeniach niestety trzeba uprawiać takie kombinacje, ja u siebie też myślę zrobić przenośny stojak na imadło kowalskie, zamierzam pójść w masę i szerokość podstawy, aby zapewnić stabilność. Bo w pomieszczeniu, gdzie nie brakuje miejsca to wiadomo, najlepszym rozwiązaniem jest wbetonować na stałe w podłogę jakąś flanszę lub kołnierz i do niego śrubami przykręcić jakiś słup np z grubej rury czy tregry, wtedy się fajnie pracuje, imadło ani drgnie. Ale trzeba się cieszyć z tego co się ma ;-)
już chyba kiedyś wrzucałem fotkę mojego wynalazku. a może nie?
obrotowe i przesuwne.
obrotowe i przesuwne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
-
egojack1