Warsztat Darka
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Warsztat Darka
My w labolatorium mamy taka piłe do ciecia probek, do malych rzeczy jest ok ale do wiekszych jest delikatnie mowiac slaba, nie wspomne ze nie mozna przesuwac imadła. Po tygodniu uzywania kupili polska taka sama jak stara, fakt ze dwa razy drozsza ale zaj...sta.
blob
Kolega ma mniejszą i już ponad rok i jest zadowolony. W paru warsztatach mają takie piły , ale przecinają zwykłe stałe. Pracowałem sam na piłach 12 lat i do zwykłych stali mogą być ale na narzędziowni chwila moment i szlak ją trafił.
Darek999
masz jedną i kupiłeś drugą

Starą sprzedaje, bo mam dosyć ustawiania kątów na imadle. Ta mała wysużona ale ciągle sprawna.
Darek999
U nas juz smiga juz drugi rok tylko jak pisałem wyzej nie ma przesuwnego imadła i przy cienkich detalach nie ma jak ich zamocować.
blob
wiertarka mk4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Darek999
Wiertareczkę mam niemal identyczną z małą różnicą bo moja jest dwuzakresowa i jedyna wada tego sprzętu to pusta kolumna, którą należy usztywnić chcąc wiercić otwory o większej średnicy. Gdybyś miał z tym problem to kolega Kuba ( jeden z najlepszych speców na forum ) podsunął mi pomysł by kolumnę wypełnić prętami zbrojeniowymi i zalać ją żywicą epoksydową. Nie mam czasu by to zrobić ale pewien jestem, że pomysł na tę okazję będzie idealny i zapewne wykorzystam go przy nadarzającej się okazji. 
-
egojack1
Swego czasu na forum cnc przerabiano temat poprawy sztywności kolumn wiertarko - frezarek z rur.
Koledzy dawali tak jak piszesz pręty zbrojeniowe i zaprawę z żywicy epoksydowej wymieszanej z drobnym twardym tłuczniem dla zwiększenia masy, lub po prostu dorabiali nowe kolumny z pełnego wałka. Niektórzy zaś zmieniali rury kolumn na takie o znacznie większej grubości ścianek.
Koledzy dawali tak jak piszesz pręty zbrojeniowe i zaprawę z żywicy epoksydowej wymieszanej z drobnym twardym tłuczniem dla zwiększenia masy, lub po prostu dorabiali nowe kolumny z pełnego wałka. Niektórzy zaś zmieniali rury kolumn na takie o znacznie większej grubości ścianek.
Myślałem że jak będę na swoim to znajdę czas na wszystko. Pracy nie brakuje, tylko żeby jeszcze się z ludzmi nie trzeba było użerać. Jak coś się ustaliło to powinno to być świętością, a nie przy płaceniu problemy i to zawsze ci co mają piniądz w nadmiarze. Teraz wszystko uzgadniam na papierze by się potem nie wypierali i kombinowali.
Prac kowalskich jak na lekarstwo, czasem jakaś siekiera do klepania, trochę mocowań do barierek sobie wykuje. Teraz ludzie oszaleli na punkcie ,,nowoczesnych ogrodzeń i barierek,,-jak płacą to trza robić.
Prac kowalskich jak na lekarstwo, czasem jakaś siekiera do klepania, trochę mocowań do barierek sobie wykuje. Teraz ludzie oszaleli na punkcie ,,nowoczesnych ogrodzeń i barierek,,-jak płacą to trza robić.
Darek999
... czyli proza życia. Głowa do góry 
Jest dobrze.
Darek999
Nawet mam już pomocnika.
Darek999
A to moje ostatnie prace.
Darek999