Moje pierwsze palenisko

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Pawlo

Moje pierwsze palenisko

Post autor: Pawlo » 18 wrz 2025, 23:00

Chciałbym się podzielić konstrukcją mojego prostego pierwszego paleniska, miałem felgę od małego fiata, zakupiłem jakiś używany wentylator od pieca CO WPA 120, reszta to już trochę wyobraźni i elementy ze złomu plus kilka elektrod. dopływ powietrza oczywiście ma regulację, a na tę pionowy dolot powietrza użyłem rury od kominka co mi została, ma grubszą ściankę tylko średnicę zmniejszyłem. żeliwny ruszt średnicy 20cm i 21cm mam w środku idealnie pasuje do tej felgi , a wokoło dałem wkładki szamotowe aby izolować felgę, pewnie dalej będą jakieś ewolucje, na razie jest po kilku odpaleniach i jestem zadowolony. Będę musiał w blaszaku zaadoptować więcej miejsca na moją małą "kuźnię". Kosiarkę i narzędzia ogrodowe trzeba będzie bardziej w kąt przesunąć. Kowadło już jest i parę młotków więc jeszcze przede mną jeszcze długa droga. ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Re: Moje pierwsze palenisko

Post autor: Bodar » 04 paź 2025, 09:26

Przemyśl konstrukcję by móc też grzać długi element po środku. Czasami jest taka potrzeba. Jak spełnia twoje potrzeby to ok, ale ja bym poćwiczył zmniejszanie powierzchni rusztu, co przełożyłoby się na mniejsze zużycie paliwa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”