spawanie profila 80
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
spawanie profila 80
Muszę pospawać profil bramowy nośny 80 i pytanie jak to zrobić dobrze,żeby wewnątrz nie było parcha. Profil ma chodzić na rolkach teflonowych. Proszę o poradę doświadczonych, jak to robicie?
Re: spawanie profila 80
Nie kojarzę aby rolki do bram były teflonowe, zwykle są stalowe na 2 lub 4 lub 6 lub 8 rolek w zależności od ciężaru bramy. Teraz już tych 2 rolkowych chyba nie ma bo się nie sprawdzały. Dlaczego chcesz spawać profil 80? Jak 6 m za krótki to zamów 9 metrów długości.
Wszystko się zmienia, dawno bram nie robiłem.
Teflonowe lepsze?
Teflonowe lepsze?
Teflonowe są cichsze , ale nie są lepsze . a profil dostępny jest co metr , czyli 6 , 7 , 8 ,9 m itd. Jeżeli nie mieści się w wannie ocynkowni to skręcam .
Nie mam dostępu do profila dłuższego niż 6m, muszę pospawać. Będę próbował idealnie złożyć, i spawnąć z zewnątrz żeby nie czyścić od środka. Zobaczę jak pójdzie.
Zawsze jak łącze takie profile to od spodu między profilami wstawiam sobie pręcika 3mm i wtedy mam pewność,że mi żaden glut się nie przedostanie przez szynę.
Jak chcesz aby było dobrze pospawane, przetop pełen ale aby nie wypłynął podłóż od spodu kawałek blachy miedzianej. Stal podczas spawania nie przyklei się do miedzi a nie będziesz miał wypływek do szlifowania utrudniających ruch bramy.
Pewnie nieaktualne, ale można zrobić fazę na Y z małym progiem, tylko potrzeba trochę doświadczenia żeby to pospawać dobrze bez widocznego przetopuArkadi pisze:Zawsze jak łącze takie profile to od spodu między profilami wstawiam sobie pręcika 3mm i wtedy mam pewność,że mi żaden glut się nie przedostanie przez szynę.
ja tak często robiłem na rurach, gdzie były badania UT i przeważnie przechodziło, a na wady nie przymykali oka bo rury szły w ziemię na 50 lat
kolego co słychać w Bolesławcu?
pozdr
Siemanko.Za wiele u nas się nie dzieje,ale mi to na ręke.