Mierzenie balustrady schodowej.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Mierzenie balustrady schodowej.
Z góry przepraszam jak zły dził zawsze mam problemy z dopasowaniem. :-)
Witam wszystkich serdecznie.Mam do zrobienia balustradę na schody ale mam obawy jak zmierzyć je.Jeszcze nie mierzyłem schodów.Więc tak prosty kawałek na schodach mierze
do niebieskiej kreski (chowając trochę ),czy mierze do czerwonej krawędzi schodów.Ktoś mi poradził żebym właśnie chował trochę z 5cm (do niebieskiej kreski) bo gdy wymierzę do czerwonej to wyjdzie za duża różnica czyli odległość b będzie większa od A.Jak waszym zdaniem się mierzy i czy odległości A i B muszą być takie same.Przyglądałem się rożnym zdjęciom i wszędzie każdy robi inaczej.
Witam wszystkich serdecznie.Mam do zrobienia balustradę na schody ale mam obawy jak zmierzyć je.Jeszcze nie mierzyłem schodów.Więc tak prosty kawałek na schodach mierze
do niebieskiej kreski (chowając trochę ),czy mierze do czerwonej krawędzi schodów.Ktoś mi poradził żebym właśnie chował trochę z 5cm (do niebieskiej kreski) bo gdy wymierzę do czerwonej to wyjdzie za duża różnica czyli odległość b będzie większa od A.Jak waszym zdaniem się mierzy i czy odległości A i B muszą być takie same.Przyglądałem się rożnym zdjęciom i wszędzie każdy robi inaczej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
schody to sobie zmierz takie jakie są a na warsztacie przelicz ile przesunąć, możesz sobie rozrysować żeby być pewnym. Jak zrobisz taką samą odległość jak na prostym to zostaną duże dziury między dolną krawędzią balustrady a stopniami schodów. Najlepiej spytaj klienta jaką odległość mu zostawić i będzie wszystko o.k.
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.
cześc rafal , po mojemu to pierwszy słupek od dołu dajesz w osi schoda i to niebiesko linie dajesz tyle od krawędzi, ile jest od krawędzi do osi pierwszego schodka, przeważnie schody maja ok 300 mm, więc oś masz na 150mm potem na warsztacie faktycznie wyjdzie ci B wieksze od A , ale skoro przyjmiesz A=80mm to bedziesz wiedział gdzie i jak przełamać dolną linie, ten sposób ma to do siebie że gorna linia ci sie zgadza
no i jeszcze musisz zmieżyć tzw, długość nogi , czyli odległośc od osi choda do dolnej linii balustrady (w pionie) przewidując odpowiednią odległośc B,
ja to robie kładąc wasser wage, poziomnice na schodach i mieże od powierzchni schoda do gornej krawędzi poziomnicy (za pomoca kątownika budowlanego)(poziomnica szerokośc 50mm)luz międy krawędzią schoda a dolną linia 50 mm) A nie musi = B
jeśli przesuniesz słupek od osi w górę to automatycznie zmieni się długość słupka , jeśli w dół to się skróci, wszystko to pokaże ci wymiar na wspomnianym kątowniku
poza tym pare balustrad trzeba spirdo...ć, żeby sie nauczyć :-P
nie chłopaki

no i jeszcze musisz zmieżyć tzw, długość nogi , czyli odległośc od osi choda do dolnej linii balustrady (w pionie) przewidując odpowiednią odległośc B,
ja to robie kładąc wasser wage, poziomnice na schodach i mieże od powierzchni schoda do gornej krawędzi poziomnicy (za pomoca kątownika budowlanego)(poziomnica szerokośc 50mm)luz międy krawędzią schoda a dolną linia 50 mm) A nie musi = B
jeśli przesuniesz słupek od osi w górę to automatycznie zmieni się długość słupka , jeśli w dół to się skróci, wszystko to pokaże ci wymiar na wspomnianym kątowniku
poza tym pare balustrad trzeba spirdo...ć, żeby sie nauczyć :-P
nie chłopaki
- Dziad Kowalski
Ornatus - podobny problem był poruszany na forum http://fourmkowalskie.home.pl/viewtopic.php?t=99
Dzięki jolo za szczegółowe wytłumaczenie.Zgadza się trzeba kilka balustrad,żeby nauczyć się .Pierwsze koty za ploty pierwsza balustrada wykonana i pasuje jak trzeba.Problem miałem ze środkowymi schodami musiałem dać nogi u klienta żeby trafić w osi schodka.Czy często wam się trafi a ze trzeba skomplikowana balustradę złożyć z 2 kawałków u klienta.Dzięki serdecznie za poświęcony czas.Mam nadzieje ze jak nabiore doświadczenia odwdzięczę się następnemu pokoleniu. :-)
u mnie w robocie jest taki prosty przyrząd do mierzenia kątu schodowej balustrady mierzy sie metrem rozwarcie i potem na zakładnie tak samo i mamy kąt schodów
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/345 ... d1c19.html
Tig chyba bedzie zbyt nie wygodny do noszenia go i spawania na schodach. Ja najpierw rozkładam gruby karton a na nim wilgotny koc i jeszcze miejsce spawane okładam wilgotnymi szmatami wtedy wszystkie iskry nawet te większe szybko gasną .
Co do koca gaśniczego to jest on dobry do tłumienia ognia ale nie zatrzymuje iskier po prostu przepalają go na wylot.
Co do koca gaśniczego to jest on dobry do tłumienia ognia ale nie zatrzymuje iskier po prostu przepalają go na wylot.