nie można bazować jedynie na tym co pokazuje Eric na filmie ,może warto się zastanowić czego nie pokazuje ?
Problem ze szlifowaniem.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
po prostu brakuje Ci cierpliwości ...raising to nie czary, nie potrzeba wybitnych umiejętności by tworzyć większość form obecnych w uzbrojeniu ochronnym...ale wymaga przede wszystkim cierpliwości ,zwłaszcza w początkowej fazie kucia - reszta przychodzi sama
nie można bazować jedynie na tym co pokazuje Eric na filmie ,może warto się zastanowić czego nie pokazuje ?
Może i racja z tą cierpliwością. Będę próbował na kolejnych kawałkach blachy.
Teraz mam jeszcze pytanie w sprawie szlifowania. Zrobiłem kolano i na liściu zdobienia(widziałem coś podobnego na jakiś zdjęciach i bardzo mi się spodobało).
Chciałem zapytać czym to szlifować. Próbowałem papierem na rzep i kontówką ale masakra jakaś była. Macie jakiś pomysł?? Z góry dzięki za podpowiedzi.
A i jeszcze zapomniałem o jednym a mianowicie czy technika wykonania tego jest dobra bo wydaje mi się, że nie do końca

Teraz mam jeszcze pytanie w sprawie szlifowania. Zrobiłem kolano i na liściu zdobienia(widziałem coś podobnego na jakiś zdjęciach i bardzo mi się spodobało).
Chciałem zapytać czym to szlifować. Próbowałem papierem na rzep i kontówką ale masakra jakaś była. Macie jakiś pomysł?? Z góry dzięki za podpowiedzi.
A i jeszcze zapomniałem o jednym a mianowicie czy technika wykonania tego jest dobra bo wydaje mi się, że nie do końca

Czy technika dobra?... skoro osiągnąłeś zamierzony kształt, musiała być dobra. Płatnerzem nie jestem, ale na blachach zdarza mi się pracować, to co na pierwszy rzut oka można wychwycić- przygotuj porządnie narzędzia do pracy pozbądź się ostrych krawędzi i przy poleruj ich powierzchnie roboczą, unikniesz kaleczenia materiału. Staraj się dostosować narzędzie do danej roboty ich kształt, powierzchnia robocza i waga mają znaczenie.
Witam!
Chcę wziąć się jutro za nowe naręczaki bo te co mam robiłem już jakiś czas temu i nie wyglądają za ładnie:)
Mam jedno pytanie:
Jak zrobić takie wgłębienie na liściu jak na zdjęciu??
Myślałem żeby wyklepać to na rancie kowadła ale wydaje mi się, że strasznie blachę okaleczę.
Doradzicie jak się za to zabrać?
Chcę wziąć się jutro za nowe naręczaki bo te co mam robiłem już jakiś czas temu i nie wyglądają za ładnie:)
Mam jedno pytanie:
Jak zrobić takie wgłębienie na liściu jak na zdjęciu??
Myślałem żeby wyklepać to na rancie kowadła ale wydaje mi się, że strasznie blachę okaleczę.
Doradzicie jak się za to zabrać?