Kilka słów wstępu, zabawa z metalem zawsze mnie bawiła, wychowałem się na gospodarstwie więc szlifierka, piły, spawarka nie są mi obce, aktualnie straciłem dostęp do pełnoprawnego warsztatu i powolutku robię przymiarkę do pierwszego noża. internet jest wielki i informacji jest cała masa, niestety dość mało szczegółowych informacji jest w pracy na stali twardej z pominięciem etapów rozhartowania/obróbki/ponownego hartowania.
a taki pomysł mam na pierwszy nożyk.
Znalazłem jakiś stary pilnik pierwsze co to pobawiłem się w zdarcie warstwy wierzchniej (nie chciałem wzoru pilnika na nożu) to wykonałem przy pomocy szlifierki kątowej + krążki ścierne z papieru najpierw 40 potem 120, sam kształt oczywiście przy pomocy zwykłej tarczy do stali.
starałem się szczególnie w okolicy docelowego ostrza ciąć krótkimi cięciami aby nie przegrzać materiału, do tego momentu raczej mi się to udało.
teraz mam kilka ciężkich pytań gdzie się zatrzymałem żeby nie zepsuć(przynajmniej dla mnie ciężkich)
- w jaki sposób wyprowadzić ostrze (chcę zrobić ostrze jednostronne, tak jak nóż sashimi. samo ostrze będzie miało ok 10 cm) tu obawiam się ostatniego momentu gdzie sama krawędź będzie już bardzo cienka więc lekie przyłożenie tarczy spali krawędź czyli część na której mi najbardziej zależy aby nie była miękka.
- szlifierka taśmowa, kupiłem sobie taką lidlową szlifierkę Parkside ale już widzę że to się do drewna może i nadaje ale z metalem twardym raczej nie popracuje, ew już końcowe etapy ale nie zebranie grubej warstwy materiału. ma ktoś może doświadczenie z tego typu sprzętem? (ustawiona specjalnymi obejmami jako sprzęt stacjonarny)
na ten moment pomysł jest taki że zrobię to na szlifierce kątowej i będę co 10Sekund moczył w wodzie.
sam finisz będę robił papierem ściernym ręcznie ale do tego jeszcze kawałek drogi.
byłbym wdzięczny za sugestie lub jakiegoś linka jak ktoś to robił z twardej stali.
zabawa w hartowanie to może kiedyś, na teraz chcę dokończyć pierwszy nożyk żeby się nauczyć a i oczy dzieciaków jak widzą kolejne etapy jest też fajny

Pozdrawiam.