Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

cebularz
Posty: 15
Rejestracja: 02 lis 2015, 17:07
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: cebularz » 07 sty 2016, 22:35

Jako, że lubię czasami porobić sobie coś dobrego w kuchni, a noże same liche, pomyślałem, że spróbuje swoich sił, żeby zrobić taki porządniejszy nożyk. Jasne, zawsze można kupić i się o nic nie martwić, ale ile w tym przyjemności? Pierwszy problem leży w doborze odpowiedniej stali. Chciałbym, żeby nóż miał agresywne cięcie i dobrze trzymał ostrość, więc najlepszym wyborem jest stal wysokowęglowa, ale jak wiadomo sporo kontaktu z wilgociom taki nóż by miał, a wysokowęglówka lubi rdzewieć. Jestem przygotowany na to, że o taki nóż trzeba będzie odpowiednio dbać, ale jaką stal narzędziową polecilibyście, żeby uzyskać dobre cięcie, przy optymalnej odporności na korozję.
Od dłuższego czasu, chcę sobie zrobić ostrze wykonane ze skuwanej stali tzw. "damastu", a to dlatego, że po prostu bardzo ładnie wygląda. I tu pojawia się problem drugiego rodzaju stali. Jaką inną stal byście polecili, żeby otrzymać ładny damast z wyraźnym kontrastem warstw. Kiedyś myślałem, że jedna stal ma być miękka, a druga twarda, ale ostatnio gdzieś wyczytałem, że używa się dwóch stali wysokowęglowych, ale różnych rodzajów. Dodam, że do tej pory miałem jedynie do czynienia z węglówką ze starego pilnika, dlatego nigdy nie kupowałem niczego w hurtowni. Byłem też w jedynej w pobliżu hurtowni stali i mieli jedynie stal konstrukcyjną. Jedyny sklep jaki znalazłem to ten:

Kod: Zaznacz cały

http://damast.com.pl/index.php?id_category=7&controller=category
i w nim też raczej zamierzam zrobić zakupy. Są tam ładnie opisane właściwości niektórych stali, więc w sumie mógłbym coś sam wybrać, ale jednak wolę się poradzić, głównie dlatego, że potrzebuje więcej niż jeden rodzaj stali, a też z dostępnością nie których produktów jest problem. Swoją drogą robił już ktoś zakupy w tym sklepie? Jeśli jest tu jakiś stały klient to może orientuje się jakie mogą być przerwy w dostępności produktów?
Jak to jest z hartowaniem takiej stali? Będzie to średnia temperatur jakie potrzebują obie stale?

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum
Posty: 4299
Rejestracja: 01 sty 2014, 11:21
Lokalizacja: Szprotawa

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: Bodar » 07 sty 2016, 22:49

Może mniej pisania a więcej czytania , a znajdziesz odpowiedź :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Posty: 6485
Rejestracja: 30 sie 2009, 10:28
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: BANAN » 08 sty 2016, 05:24

Nie miałem noża bardziej agresywnego od ostrza uzyskanego ze skuwania świeżonego żeliwa szarego. A co do konserwacji. Nóż po użyciu trzeba umyć i wysuszyć i tyle :)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
blob
Posty: 617
Rejestracja: 05 sty 2014, 15:15
Lokalizacja: Łychów Szlachecki

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: blob » 08 sty 2016, 09:26

Z slabo rdzewiejacych to wez NC11LV, ostatnio zrobilem trzy noze skowane ze 160 warstw( dla mysliwych ) i leza w szafie, wszyscy chca z nierdzewki. Ja robie z 4H13 ale szukam teraz H18 tylko ze to ciezki temat, nigdzie nie maja.
blob

cebularz
Posty: 15
Rejestracja: 02 lis 2015, 17:07
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: cebularz » 09 sty 2016, 19:48

BANAN pisze:Nie miałem noża bardziej agresywnego od ostrza uzyskanego ze skuwania świeżonego żeliwa szarego.
Hmm o takim czymś nie słyszałem, ale muszę się kiedyś zagłębić w ten temat, bo brzmi ciekawie. A jak jest z odpornością na zginanie takiego noża?
blob pisze:Z slabo rdzewiejacych to wez NC11LV, ostatnio zrobilem trzy noze skowane ze 160 warstw( dla mysliwych ) i leza w szafie, wszyscy chca z nierdzewki. Ja robie z 4H13 ale szukam teraz H18 tylko ze to ciezki temat, nigdzie nie maja.
No jak poczytałem to całkiem spoko wydaje się ta stal, tylko szczerze mówić nie wiem, gdzie mogę dostać coś takiego. Jak już mówiłem, pierwszy raz będę robić coś z konkretnego typu stali, dlatego nie wiem skąd taką wziąć. Jedyny sklep jaki znalazłem, to ten, do którego podałem link, a tam nie ma niestety tej stali. W hurtowniach stali oczywiście taką dostanę, ale wątpię, że przyślą mi jednego płaskownika xD.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Posty: 6485
Rejestracja: 30 sie 2009, 10:28
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: BANAN » 09 sty 2016, 20:00

cebularz pisze: Hmm o takim czymś nie słyszałem, ale muszę się kiedyś zagłębić w ten temat, bo brzmi ciekawie. A jak jest z odpornością na zginanie takiego noża?
Tak jak ze zginaniem powiedzmy pilnika :lol:
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Obi_wan_0
Posty: 248
Rejestracja: 03 mar 2012, 14:31
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: Obi_wan_0 » 09 sty 2016, 20:26

"No jak poczytałem to całkiem spoko wydaje się ta stal, tylko szczerze mówić nie wiem, gdzie mogę dostać coś takiego. Jak już mówiłem, pierwszy raz będę robić coś z konkretnego typu stali, dlatego nie wiem skąd taką wziąć. Jedyny sklep jaki znalazłem, to ten, do którego podałem link, a tam nie ma niestety tej stali. W hurtowniach stali oczywiście taką dostanę, ale wątpię, że przyślą mi jednego płaskownika xD."
O której stali mówisz ?
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD

cebularz
Posty: 15
Rejestracja: 02 lis 2015, 17:07
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: cebularz » 10 sty 2016, 14:01

Obi_wan_0 pisze:O której stali mówisz ?
NC11LV

Awatar użytkownika
Obi_wan_0
Posty: 248
Rejestracja: 03 mar 2012, 14:31
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: Obi_wan_0 » 10 sty 2016, 18:04

NC11LV ~ D2, więc na "damaście" dostępna ;D
Drogo, bo drogo, ale mały kawałek i od ręki. A jak nie chcesz od nich to zapraszam na pw.
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD

Awatar użytkownika
blob
Posty: 617
Rejestracja: 05 sty 2014, 15:15
Lokalizacja: Łychów Szlachecki

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: blob » 10 sty 2016, 18:47

D2 fajna tylko ze gorzej sie kuje od nierdzewki, jedno wyzsze grzanie i zbieramy pret fi 30 po całej kuźni. Na gazowce i mlocie kuje sie ok, na kosie i recznie trzeba mieć duzo czasu i cierpliwosci :P
blob

leicester21
Posty: 3
Rejestracja: 10 sie 2016, 12:57
Lokalizacja: Szczecin

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: leicester21 » 11 sie 2016, 13:32

Jakie sa najlepsze tworzywa najmniej rdzewiejące, z których można robić noże?

Awatar użytkownika
Helga ten-door
Posty: 459
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:39
Lokalizacja: dolny śląsk

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: Helga ten-door » 11 sie 2016, 14:16

leicester21 pisze:Jakie sa najlepsze tworzywa najmniej rdzewiejące, z których można robić noże?


No tak .różne są.
Są miętkie ,twarde.różowe. zielonkawe nie całkiem albo i spotykane są pomarańczowo-cytrynowe o smaku cebulowo-metrycznym.Calowe to obrzydlistwo i ohyda -mój ziomeczek jeden próbował.A skoro próbował to chyba wie co mówi bo spróbował.
Najmniej rdzewiejące o jakich słyszałem to z kozich bobków kozicy arktycznej wymieszanych z guanem nietoperzy peruwiańskich ale tylko wpół żywych i oskubanych w 3/4 z całkowitej objętości futra. Inne się nie nadają.Ciężko zdobyć ale może TY dasz radę.
Ciężka sprawa ogólnie rzecz ujmując,ale jak coś trafisz to daj znać na forum.
Chętnych nie braknie .
Gwarantuję.
Co najwyżej ślusarz,

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Posty: 4253
Rejestracja: 27 wrz 2012, 13:18
Lokalizacja: Mikołajki
Kontakt:

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: Jacenty » 11 sie 2016, 14:33

leicester21 Kolego najpierw rozgość się dziale przedstaw się, a następnie pytaj ale jeżeli możesz to odrobinę bardziej precyzyjnie bo bez podstawowej wiedzy, wiadomości fachowe na niewiele się przydadzą.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik
Posty: 2144
Rejestracja: 27 lis 2015, 10:47
Lokalizacja: Kalembina

Re: Ładny nóż do kuchni - jaka stal?

Post autor: Dara » 11 sie 2016, 16:45

Można zrobić nóż z krzemienia,kości,szkła, drewna żelaznego,brązu,miedzi,duraluminium,żywicy epoksydowej z domieszką opiłków stalowych a nawet z zęba rekina.
Jedyne co cię tu ogranicza to własna wyobraźnia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”