Jako, że lubię czasami porobić sobie coś dobrego w kuchni, a noże same liche, pomyślałem, że spróbuje swoich sił, żeby zrobić taki porządniejszy nożyk. Jasne, zawsze można kupić i się o nic nie martwić, ale ile w tym przyjemności? Pierwszy problem leży w doborze odpowiedniej stali. Chciałbym, żeby nóż miał agresywne cięcie i dobrze trzymał ostrość, więc najlepszym wyborem jest stal wysokowęglowa, ale jak wiadomo sporo kontaktu z wilgociom taki nóż by miał, a wysokowęglówka lubi rdzewieć. Jestem przygotowany na to, że o taki nóż trzeba będzie odpowiednio dbać, ale jaką stal narzędziową polecilibyście, żeby uzyskać dobre cięcie, przy optymalnej odporności na korozję.
Od dłuższego czasu, chcę sobie zrobić ostrze wykonane ze skuwanej stali tzw. "damastu", a to dlatego, że po prostu bardzo ładnie wygląda. I tu pojawia się problem drugiego rodzaju stali. Jaką inną stal byście polecili, żeby otrzymać ładny damast z wyraźnym kontrastem warstw. Kiedyś myślałem, że jedna stal ma być miękka, a druga twarda, ale ostatnio gdzieś wyczytałem, że używa się dwóch stali wysokowęglowych, ale różnych rodzajów. Dodam, że do tej pory miałem jedynie do czynienia z węglówką ze starego pilnika, dlatego nigdy nie kupowałem niczego w hurtowni. Byłem też w jedynej w pobliżu hurtowni stali i mieli jedynie stal konstrukcyjną. Jedyny sklep jaki znalazłem to ten:
Kod: Zaznacz cały
http://damast.com.pl/index.php?id_category=7&controller=category
i w nim też raczej zamierzam zrobić zakupy. Są tam ładnie opisane właściwości niektórych stali, więc w sumie mógłbym coś sam wybrać, ale jednak wolę się poradzić, głównie dlatego, że potrzebuje więcej niż jeden rodzaj stali, a też z dostępnością nie których produktów jest problem. Swoją drogą robił już ktoś zakupy w tym sklepie? Jeśli jest tu jakiś stały klient to może orientuje się jakie mogą być przerwy w dostępności produktów?
Jak to jest z hartowaniem takiej stali? Będzie to średnia temperatur jakie potrzebują obie stale?