damast
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
http://www.dropmocks.com/iBlUqM
Prawie do połowy zrobiony przeze mnie nóż z damastu zgrzewanego.
Trzy gatunki stali ŁH15/55/ST3. Wszystko zrobione z odpadów złomowych. Łożysko, nóż tokarski i zwykły płaskownik. Kute i zgrzewane na gorąco. Szlifowane i wytrawione w chlorku żelaza. Zostanie hartowanie, ponowne szlifowanie papierem do gradacji 2500 i jeszcze raz wytrawianie.
W związku z tym, że jest matowy po trawieniu, nie widać szlifu ale są dwa dolny i górny.
Szlif z ręki, nie mam jeszcze taśmówki.Dopiero po polerce będą one widoczne.
Wymiary ostrza : 160mm/30mm/4m.
No cóż, zostanie później do zrobienia jakaś sensowna rączka... i gotowe.
Dzięki kolegom Nomad , Helga ten-door, yakiba, mariocma, za cenne wskazówki w czasie pracy.
Prawie do połowy zrobiony przeze mnie nóż z damastu zgrzewanego.
Trzy gatunki stali ŁH15/55/ST3. Wszystko zrobione z odpadów złomowych. Łożysko, nóż tokarski i zwykły płaskownik. Kute i zgrzewane na gorąco. Szlifowane i wytrawione w chlorku żelaza. Zostanie hartowanie, ponowne szlifowanie papierem do gradacji 2500 i jeszcze raz wytrawianie.
W związku z tym, że jest matowy po trawieniu, nie widać szlifu ale są dwa dolny i górny.
Szlif z ręki, nie mam jeszcze taśmówki.Dopiero po polerce będą one widoczne.
Wymiary ostrza : 160mm/30mm/4m.
No cóż, zostanie później do zrobienia jakaś sensowna rączka... i gotowe.
Dzięki kolegom Nomad , Helga ten-door, yakiba, mariocma, za cenne wskazówki w czasie pracy.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2012, 21:54 przez novator, łącznie zmieniany 1 raz.
kontakt: 604 184 715
w czym trawisz? spróbuj w 10% kwasie azotowym a zrób to tak: nóż po hartowaniu wypoleruj do papierka 2000 następnie traw cyklami:
1 cykl = wkładasz nóż do kwasu na około 1min wyciągasz i czyścisz papierkiem 2000 do momentu kiedy usuniesz czarny nalot (chlorki żelaza) następnie wkładasz nóż z powrotem do kwasu.
liczba cykli zależy od Ciebie, jaki efekt chcesz osiągnąć ja robię 7 do 10cykli.
Stali st3 do damastu na noże nie stosuj - miękkie to - rzepa.
Swoją drogą bardzo ładny wzór damastu jak również ostrza.
1 cykl = wkładasz nóż do kwasu na około 1min wyciągasz i czyścisz papierkiem 2000 do momentu kiedy usuniesz czarny nalot (chlorki żelaza) następnie wkładasz nóż z powrotem do kwasu.
liczba cykli zależy od Ciebie, jaki efekt chcesz osiągnąć ja robię 7 do 10cykli.
Stali st3 do damastu na noże nie stosuj - miękkie to - rzepa.
Swoją drogą bardzo ładny wzór damastu jak również ostrza.
mariocma, Dzięki.
Trawiłem w chlorku żelaza. Fajny ten sposób z cyklami.
Właśnie zrobiłem mały wisiorek z odpadu. Wyszlifowałem go i chciałem przewiercić otworek na kółeczko i tu...zong
Wiertła się tępią i ledwie wgłębienie zrobiły. Chyba trzeba będzie rozgrzać i przebić dziurkę.
Właśnie zrobiłem mały wisiorek z odpadu. Wyszlifowałem go i chciałem przewiercić otworek na kółeczko i tu...zong
Wiertła się tępią i ledwie wgłębienie zrobiły. Chyba trzeba będzie rozgrzać i przebić dziurkę.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Skąd niby chlorki żelaza? Te są raczej zielone.Czarny osad to raczej tlenek żelaza,węgiel lub azotan żelazamariocma pisze:w czym trawisz? spróbuj w 10% kwasie azotowym a zrób to tak: nóż po hartowaniu wypoleruj do papierka 2000 następnie traw cyklami:
l
Ostatnio zmieniony 03 paź 2012, 08:27 przez BANAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontakt 517355290
tlenki węgla. chlorek żelaza (III) jest białym proszkiem. po rozpuszczeniu roztwór jest bezbarwny, a kiedy zanurzy się w nim nóż robi się rudy, rdzawy i ciemnieje. ale to jest najmniej ważne 
możesz też użyć nadsiarczanu sodu który jest dostępny w sklepach dla elektroników do trawienia płytek. wygląda i działa podobnie
tylko moim zdaniem trochę lepiej niż chlorek...
mam teraz jeszcze azotowy ale jeszcze go nie wypróbowałem
@novator: kształt noża bardzo ładny
ciekaw jestem jak będzie wyglądał wzór po szlifie...
możesz też użyć nadsiarczanu sodu który jest dostępny w sklepach dla elektroników do trawienia płytek. wygląda i działa podobnie
mam teraz jeszcze azotowy ale jeszcze go nie wypróbowałem
@novator: kształt noża bardzo ładny
wat93, Szlif jest zrobiony z ręki, więc nie jest idealny.
(nie mam jeszcze taśmówki) Ale przy matowej powierzchni go nie widać.
nadsiarczan sodu...zapamiętam.
mariocma widia do metalu...ok.
Byłem dziś na szrocie i wykitrałem kawał rury okrągłą ciężką podstawę...pospawam i będzie pojemnik do hartowania w oleju. Ktoś gdzies pisał, że powinien mieć temperaturę do hartowania około 200 stopni.
Tak mocno grzejecie...
nadsiarczan sodu...zapamiętam.
mariocma widia do metalu...ok.
Byłem dziś na szrocie i wykitrałem kawał rury okrągłą ciężką podstawę...pospawam i będzie pojemnik do hartowania w oleju. Ktoś gdzies pisał, że powinien mieć temperaturę do hartowania około 200 stopni.
Tak mocno grzejecie...