damast
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
fu, nie używaj szkła - to jakiś bezsens, że ludzie się na tym skupiają i roztrząsają temat o wyższości heinekena nad brązowa butelką Lecha.
To ,że w tyglach pozostaje szkło nie znaczy ,że je tam włożono i że koniecznie musi byc zielone.Tzw szkło leśne ( zielone) w średniowieczu wyrabiano w obecnej Szwajcarii w ośrodkach hutnictwa żelaza a niebieskie szkła egipskie powstały w ośrodkach hutniczych miedzi i spiżu i sa to po prostu pozostałości po wytopie metali ponownie przetopione i użyte do innych celów ale do dymarek czy innych pieców hutniczych nikt nie kładł szkła ale produkty , które pozwalały na wytop metali.Przy żelazie to najczęściej węglan potasu plus piasek z rudy a zielony kolor nadaje 2 wartościowe żelazo powstające w atmosferze redukcyjnej.
Poszukaj Anosowa tam jest wszystko opisane .
To ,że w tyglach pozostaje szkło nie znaczy ,że je tam włożono i że koniecznie musi byc zielone.Tzw szkło leśne ( zielone) w średniowieczu wyrabiano w obecnej Szwajcarii w ośrodkach hutnictwa żelaza a niebieskie szkła egipskie powstały w ośrodkach hutniczych miedzi i spiżu i sa to po prostu pozostałości po wytopie metali ponownie przetopione i użyte do innych celów ale do dymarek czy innych pieców hutniczych nikt nie kładł szkła ale produkty , które pozwalały na wytop metali.Przy żelazie to najczęściej węglan potasu plus piasek z rudy a zielony kolor nadaje 2 wartościowe żelazo powstające w atmosferze redukcyjnej.
Poszukaj Anosowa tam jest wszystko opisane .
- Helga ten-door
Stare żelazo jest dość miękkie, ale wziąłem je bo się łatwo zgrzewa
. Już przeszlifowałem i zahartowałem tą głownie, dało radę przeciąć nią gwoździa, jednak ta próbe zostawiła na krawędzi tnącej ślady. Ten nóż nie będzie użytkowy, zostawie go sobie na pamiątkę. Nawet nie wiem czy będę go oprawiał
.
Ciąg dalszy będzie, jeszcze nie wiem kiedy bo już mi się zaczął młyn w szkole
.
Ciąg dalszy będzie, jeszcze nie wiem kiedy bo już mi się zaczął młyn w szkole