Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Wrzucam parę zdjęć pieca który staram się wykonać.
Nie patrzcie na spawy pierwszy raz trzymałem spawarkę w ręku
Na tylnej stronie pieca wspawałem mufę spawalnicą żeby był otwór na przewleczenie długich elementów na wylot. Zaślepiona wkręcanym korkiem.
Podstawa pieca służy jednocześnie jako podgrzewacz powietrza dla palników na jednej ze stron zamontowana dmuchawa.
Z drugiej strony zamontowany trójnik do rozdzielenia powietrza. tu jeszcze nie skończone waham się jak to zrobić dobrze
Bo chyba popełniłem błąd, że zrobiłem wylot naprzeciwko wlotu.

I 2 fotki pieca do wytopu mosiądzu. Prosta konstrukcja a działa podpatrzona na forum

Jeszcze tylko rury dolotowe powietrza i mocowanie palników. reszta wyjdzie w praniu będą modyfikowane wraz z narodzinami nowych pomysłów.
Nie patrzcie na spawy pierwszy raz trzymałem spawarkę w ręku
Na tylnej stronie pieca wspawałem mufę spawalnicą żeby był otwór na przewleczenie długich elementów na wylot. Zaślepiona wkręcanym korkiem.
Podstawa pieca służy jednocześnie jako podgrzewacz powietrza dla palników na jednej ze stron zamontowana dmuchawa.
Z drugiej strony zamontowany trójnik do rozdzielenia powietrza. tu jeszcze nie skończone waham się jak to zrobić dobrze

I 2 fotki pieca do wytopu mosiądzu. Prosta konstrukcja a działa podpatrzona na forum

Jeszcze tylko rury dolotowe powietrza i mocowanie palników. reszta wyjdzie w praniu będą modyfikowane wraz z narodzinami nowych pomysłów.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2013, 23:12 przez Reset, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojciech Wangryn "Reset"
-
VikingArt
Banan na ten moment nie robiłem próby piecyka i nie wiem dokładnie czy będzie grzało idealnie w jedno miejsce czy będzie lekki odstęp. niby sprawdzałem palniki jak się zachowują jak wygląda ich średnica płomienia, ale za skarby nie wiem czy będzie grzało tak jak chciałem czyli jeden obok drugiego czy w jednym miejscu, czy całkiem obok z dużą odległością. Wiesz jak by nie patrząc to mój pierwszy piec i uważam że i tak jest dobrze zrobiony jak na moje możliwości. Chociaż od krytyki człowiek się uczy. zobaczymy jak go odpalę.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
VikingArt, Dopiero zaczynasz zabawę z gazem, jeszcze nie raz będziesz modyfikował tą konstrukcję. Ja też cały czas coś nowego odkrywam. Kiedyś zachwycałem się tłuczonym szamotem na dnie paleniska, dziś już wiem, że to zło wyhamowujące strumień gorących spalin
A to ten niemiecki wynalazek po usunięciu jednego palnika. Na trzeciej fotce palnik, który będzie w nowym piecyku, docelowo zasilanym gazem ziemnym. Doładowanie ze sprężarki, jak w palnikach Toma.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Pierwszy palnik z mojej kuźni napędzany sprężonym powietrzem w akcji
Piecyk jeszcze nie wyizolowany to i kiepsko świeci , no ale i komora olbrzymia; długość 48cm ,wysokość 20cm, szerokość dołem 24 cm, górą 18cm. Na razie jak widać na propan-butanie, docelowo na gazie ziemnym.
Kontakt 517355290
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
Tak rozwiązałem nadmuch rozgrzanego powietrza na palniki jak pracuję na jednym to zakręcam korek na jednej odnodze trójnika.
Poszedłem na łatwiznę na razie działa i wszystko gra
Jak się rurki roztopią będę myślał dalej na razie nic się nie dzieje...
Doszedłem po czasie że komora pieca jest za długa nawet dla dwóch palników.
Będzie cięta i skracana do długości podstawy to jest 50 cm.
Poszedłem na łatwiznę na razie działa i wszystko gra
Jak się rurki roztopią będę myślał dalej na razie nic się nie dzieje...
Doszedłem po czasie że komora pieca jest za długa nawet dla dwóch palników.
Będzie cięta i skracana do długości podstawy to jest 50 cm.
Wojciech Wangryn "Reset"
- BANAN
- arcyweteran forum
Tom Oldsmith, Olbrzymia komora jak na jeden palnik. Dziś odpaliłem palnik na gazie ziemnym i już żałuję, że nie mam go w swojej kuźni 
Ostatnio zmieniony 01 lis 2013, 06:26 przez BANAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontakt 517355290
- Grzegorz K.
- Administrator