PUNCA ... po raz kolejny

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 04 lip 2013, 23:06

Tak to wygląda
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
>>> SCORPIO TEAM <<<

Remington

Post autor: Remington » 05 lip 2013, 07:05

Czy litera będzie wybita na metalu wklęsło, czy wypukło?

ateem

Post autor: ateem » 05 lip 2013, 07:11

raczej wypukłą ciężko będzie wybić młotkiem.

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 05 lip 2013, 08:35

Zdecydowanie wklęsło
>>> SCORPIO TEAM <<<

adski2

Post autor: adski2 » 15 sty 2014, 19:20

Witam :)
Podepnę się pod wątek.
Posiadam punkt dorabiania kluczy i szukam właśnie puncy? :) do znakowania naszych kluczy.
Klucze stalowe, mosiężne, alu i miedz (najwięcej stal dzisiaj próbowałem młotkiem coś tam nabić i porażka). Punca prosta tzn wystarczą inicjały AS układ i wielkość bez znaczenia byle wyglądało w miarę ładnie. Wybijanie na zimno bezpośrednio po dorobieniu klucza widziałem gdzieś kiedyś w jakimś punkcie takie coś :)
gdzie takie cuś lub do kogo uderzyć :)

pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 15 sty 2014, 19:24

Chyba nie czytałeś całego wątku o puncach ponieważ znalazłbyś kolegę, którego wcześniej już polecałem. Dla leniwych po raz kolejny. Kolega Angus może ci zrobić pucę jaką se stryjenka zamarzy. Podaję namiary na jego stronę. http://angusrepousse.wordpress.com/

adski2

Post autor: adski2 » 15 sty 2014, 19:46

Czytałem widziałem i ok odezwę się do niego :)

Awatar użytkownika
eupeus
Kontakt:

Post autor: eupeus » 15 sty 2014, 20:58

Jakiś czas temu miałem identyczny problem i .....
NA SZCZĘŚCIE dobra dusza Jacek-Sz skierował mnie w "ręce" :lol: Mistrza :mrgreen: :mrgreen: tak dziś już nie boję się użyć tego słowa jak mówię o Angusie.
Opowiedzieć i tak się nie da, słowa zbędne i zbyt słabe - z czasem zrozumiesz.
Jednego możesz być pewien - masz fart, że trafiłeś w to konkretne miejsce i lepszej opcji nie szukaj > NIE ZNAJDZIESZ ;)
Teraz się tylko módl co by Mistrzu 'wyrepusował' dla Ciebie czas na wykon :mrgreen:
Pozdro
>>> SCORPIO TEAM <<<

Awatar użytkownika
Drwal

Post autor: Drwal » 15 sty 2014, 21:59

JA mam punce od użytkownika Remington
profile.php?mode=viewprofile&u=61
Punca jest przepiękna, od dłuższego czasu mam zamiar wrzucić zdjęcie ale ciągle mam z aparatem problemy
:-P
This is our galaxy! Ours to corrupt! Ours to enslave! The gods will not be denied their prize!

adski2

Post autor: adski2 » 15 sty 2014, 22:42

Napisałem do Angusa zobaczymy co napisze. Przejrzałem tą stronę i naprawdę pikne :)

Awatar użytkownika
Blacku

Post autor: Blacku » 26 sty 2014, 14:01

Ja też zabrałem się jakiś czas za puncę. Tylko specyficzną ambicją chce ją zrobić sam. Żeby wygrawerować punce na gotowo trzeba być specem konkretnym, ale żeby zrobić negatyw puncy nie jest tak ciężko. Z gwintownika jakiegoś większego wyszlifowałem rylec, którym to z kolei próbuje wyryć w główce śruby negatyw puncy(nawet sobie takie obrotowe małe imadełko modelarskie sprawiłem). Pierwsze podejście dało najlepszy efekt.Obrazek
Powierzchnia rytów jest wyjątkowo nie estetyczna ale to ma małe znaczenie.
Zabrałem śrubę na kuźnie wkręciłem w imadło i kawałkiem rozgrzanej do białości szyny i młotkiem 3kg próbowałem zrobić upragnioną punce.
Niestety inicjały ledwo się odbiły w stali:( linie są zbyt wąskie podejrzewam. Jestem na etapie robienia kolejnej z głębszymi i szerszymi rytami. Jeśli ktoś ma jakieś podpowiedzi to chętnie słucham. Bom bardzo lichym grawernikiem;]

Remington

Post autor: Remington » 26 sty 2014, 14:19

Rozumiem, że na szynie chciałeś uzyskać wgłębnie wybity łeb śruby, na którym wypukło być miał odbite inicjały. Odbitka by ci wyszła, gdybyś usunął zbędny naddatek tła, którym jest płaszczyzna łba śruby. To ona stawia opór przy wybijaniu. Oszlifuj wszystko na około w stożek aż do samych grawerowanych inicjałów.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 26 sty 2014, 14:21

Wklęsłe puce dobre są do odciśnięcia wzoru w laku lub wosku, a nie w stali. Nawet jeśli odciśniesz to będziesz musiał użyć olbrzymiej siły, która będzie niszczyć puncę. Inicjały zrób wypukłe i po problemie. :D

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 26 sty 2014, 14:31

lepiej by było jakbyś inicjały/litery zrobił wypukłe, jak wspomniał Remington - za dużo siły potrzebujesz aby odbić ten wzór w metalu, powierzchnia odbijana jest ogromna w porównaniu do zamych literek
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Vanir

Post autor: Vanir » 26 sty 2014, 14:38

Sam przymierzam się do wykonania puncy (nieco prostszej), ale zgromadziłem pewną wiedzę teoretyczną i da się zrobić tak jak sobie wymysliłeś.

Brakuje Ci jednej rzeczy- prowadnicy do puncy.
Chodzi o to, by nałożyć na puncę kawał stali z otworem na niej, w który wsadzisz rozgrzany pręt. Próbując robić tak jak robisz teraz spęczasz materiał zamiast wbić go w wyryty przez siebie znak. Jeśli ograniczysz z każdej strony miejsce tak, by rozgrzany pręt nie miał się gdzie "rozlać" to wyjdzie Ci lepiej.

@edit:

http://www.youtube.com/watch?v=hoPCP7AtP94

Nawet takie oto coś znalazłem przed chwilą. Facet robi tak jak to opisałem (choć opisałem pokracznie :P). Szukałem linka do czego innego, ale zamiast czytać lepiej obejrzeć :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”