Budujemy palenisko gazowe

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 11 maja 2013, 19:39

Dobra wyregulowałem palnik. Miałem zbyt dużo dziur we flarze. Nie strzela już i można mu sypnąc nawet ponad 1 bar ciśnienia. Przy takowym płomienie walą 15 cm nad wylot paleniska z obydwu stron. Płomień jest ładny już przy 0,2 bara. Nie widzę jednak jeszcze możliwości zgrzewania. Mam nadzieję że ogrzewacz i wentylator rozwiąże problem.

http://www.youtube.com/watch?v=zbQUOvTG ... e=youtu.be
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 11 maja 2013, 19:48

Jaki kolor materiału miałeś po wyciągnięciu z pieca? Wydaje się, że biały. Jak dołożysz doładowanie to ci palnik w szamocie dziury powypala. :D

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 11 maja 2013, 20:00

Nie, aparat przekłamuje. Udało mi się nagrać do jasnopomarańczowego/żółtego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 11 maja 2013, 20:08

Czyli biały będzie przy dopalaczu.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 11 maja 2013, 20:17

Przyjdzie jeszcze dodatkowa izolacja i porządne klapki. No mam nadzieję że nie za często będę już musiał pracować na koksie...
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 11 maja 2013, 20:37

Ja koksiaka trzymam jedynie przez sentyment, bo sprzęt dziadkowy i trza szanować. Jednak gazówka jest sprzętem przyszłościowym. Zastanawiam się teraz nad rodzajem wentylatora ale pewnie pójdzie ten od pieca.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 11 maja 2013, 20:40

Jacku , do gazówki stosuje się dmuchawę od CO ?

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 11 maja 2013, 20:43

ja myślę poeksperymentować z opalarką... mam też wentylator ze starej pralki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
sadowski25
Kontakt:

Post autor: sadowski25 » 11 maja 2013, 20:48

Ja tam mam zarezerwowana suszarkę do włosów :D

Ewentualnie mam duży kompresor, tylko będę musiał zrobić wtedy wstępny obieg powietrza przy wylotach paleniska by je ogrzewać.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 11 maja 2013, 20:53

z kompresorem Tom ma zrobione, to trochę inna koncepcja.
Obrazek

Awatar użytkownika
sadowski25
Kontakt:

Post autor: sadowski25 » 11 maja 2013, 21:06

Obecnie palenisko budowane, to "prototyp" dla zrozumienia prawideł palenisk gazowych i takie w miarę stacjonarne.

Gdy się zwróci zrobię małe palenisko mobilne i drugi palnik Mordoru Banana. ( bo będzie mnie stać na watę i klej do 1700*C )

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 12 maja 2013, 01:14

Probowalem odnies sie z rana przed wylotem do roboty, ale serwer sie zbiesil i bledy pokazywal.

Zaprawy ile wagowo poszlo to nie mam pojecie, objetosciowo to tak okolo dwa i pol galona gliny szamotowej pol na pol z przesianym zwirkiem ( tak ponad 10 litrow paciary )

Plaskownik z ozdobnikiem to jest wlasnie uchylny szyberek nad spirala grzejaca sprezone powietrze, bez tego zbyt extremalne temperatury panowaly w piecu. Zakres regulacji jest taki, ile jest przestrzeni pod drzwiczkami od pieca, czyli 1 cal, skalowany co okolo 1/4 cala od calkowitego odciecia strumiena spalin poczynajac. Tu na zdjeciu szyberek otwarty jest na 3/4, cisnienie powietrza na 1/3 mocy i gaz na mala cwiarteczke, lub troche mniej. Kolory spirali sa raczej wiernie oddane. Kolor zlapaly trzy pierwsze zwoje, czyli pozostal jeszcze spory zapas mocy grzewczej.

Przy calkowitym uniesieniu szyberka i wiekszych iloscia gazu spiralka potrafi sie zabarwic cala na pomaranczowo, pomimo duzej predkosci sprezonego powietrza ktore przez nia przeplywa. Cisnienie powietrza jest wtedy poza skala manometru, na oko ponad trzy bary.

W srodku zelastwo mialo kolor zolty i jasno zolty, bo dzisiaj odkuwalem "sobie a muzom" kolejne narzedzie z grubego materialu a w takie kolory mlot mi lepiej wchodzil :mrgreen: Ta stal D2 to wybitnie wredna sucz do kucia, wogole trudna i wymagajaca uwagi przy obrobce cieplnej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 12 maja 2013, 08:20

Czyli wiem o co chodzi. Śliczne dzięki za wszystkie dobre rady. Jak patrzę na fotki rozgrzanego pieca to widzę, że stworzyłeś małego potwora i powiem szczerze, że trochę mnie przeraża ta maszynka. :o :D Ale co tam lepiej mieć temperaturę niż męczyć się z pomarańczowym żelazem. :D

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 12 maja 2013, 13:36

He, nie bez powodu nazwalem palnik " The Monster Torch ". Martwie sie tylko o zywotnosc spirali, utlenia sie i zendra sie z niej sypie. Ale co tam, jak sie zuzyje zrobie druga. Wkoncu cos za cos, albo mam zelastwo grzane do bialego i co jakis czas serwisowanie osprzetu, albo temperatury ledwo do hartowania :)

Dwa poprzednie palniki (na ktore talk pluje) nadal wykorzystuje do roznych zastosowan, pozwolily mi one nabrac doswiadczenia i zrozumiec co trzeba.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 12 maja 2013, 13:46

Mocarne te twoje palniki. Pewnie latami, tak jak Banan doskonaliłeś swoje cacka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”