PUNCA ... po raz kolejny
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
eupeus, czym chcesz wybijać ta punce? młotkiem ręcznie czy prasą jakąś? Jak robiłem sobie punce to człowiek mi odradzał obwódki ze względu na siłę potrzebną do odbicia znaku. U mnie punca to literka "G" w odpowiednim kształcie (logo firmy), bez obwódek i już trzeba dobrze młotkiem uderzyć, aby cała się dobrze i równomiernie odbiła.
ateem, prasa odpada chociażby dlatego, że jej nie mamy
, ale raczej będę się starał cechować produkty na gorąco.
Jakiej masz wielkości puncę ? Możesz się pochwalić fotką już wybitej na jakimś produkcie ?
...gumisiowa punca ? faktycznie coś w tym jest, ale chyba nie ma tragedii bo do wszystkiego należy mieć dystans
Jakiej masz wielkości puncę ? Możesz się pochwalić fotką już wybitej na jakimś produkcie ?
...gumisiowa punca ? faktycznie coś w tym jest, ale chyba nie ma tragedii bo do wszystkiego należy mieć dystans
>>> SCORPIO TEAM <<<
Hej
Nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny, ale na forum o tematyce kaletnictwa jest gość który robi punce. Tu masz linka do jego oferty
http://leatherwork.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=2593
Z tego co pamiętam to ogłaszał się również na knive.pl
Napisz do niego, może Ci pomoże i doradzi.
Nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny, ale na forum o tematyce kaletnictwa jest gość który robi punce. Tu masz linka do jego oferty
http://leatherwork.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=2593
Z tego co pamiętam to ogłaszał się również na knive.pl
Napisz do niego, może Ci pomoże i doradzi.
- Grzegorz K.
- Administrator
Więc jako tokarz-frezer nie wiele widziałem. Zawsze wydawało mi się, że frezarka zostawia ślady bardziej kuliste, zwłaszcza, że aby uzyskać takie detale musiałby frezować malusieńkim frezikiem, który się obraca. Jeżeli punca wykonana została w sposób mechaniczny to te wzdłużne ślady wyglądają mi na strugarkę. Jednak mogę się mylić ponieważ w zawodzie wyuczonym nie pracuję już kupę lat, a technologia idzie do przodu w takim tempie, że strach pomyśleć jak będą wyglądać maszyny za kilkanaście lat.