Budujemy Młot Pneumatyczny.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Lucius Ebola
Kontakt:

Post autor: Lucius Ebola » 14 lut 2010, 22:19

Wielkie JOŁ dla Kujusia za ten wątek i projekt - jak zwykle jak ja zaczynam o czymś myśleć, to Kujuś już ma gotowe albo przynajmniej części zbiera.
Też się zacząłem zastanawiać nad budową młota powietrznego, bijak około 30 kg i najlepsza była by sprężarka ze zbiornikiem, żeby móc postawić dalej od miejsca pracy. Nie podoba mi się w młotach typu MS to, że silnik chodzi nawet jak młot nie kuje - raz, że hałas wielki, a dwa silnik chodzi na okrągło i niepotrzebnie prąd żre.
Problemem na drodze jest to, że się na razie ni huhu nie znam na pneumatyce, ale się poznam, co mi tam.
Jakiej wielkości kompresor by był potrzebny, żeby osiągnąć sensowną wydajność?
Tutaj jest w sumie odpowiedź: http://www.ironkisshammers.com/faq.php#faq_1
ale tam są chyba hektopascale, których nie umiem przeliczyć, bo w tabelce w Informatorze Motoryzacyjnym GMBH Bosch z 1958 r nie ma (super książka za 5 zeta w antykwariacie). W efekcie podali informację, tylko nie wiem co ona oznacza w praktyce - jaka sprężara i jaki koszt...

Jak jest rozwiązana kwestia smarowania w MS'ach? Bo się dzisiaj właśnie zastanawiałem co się dzieje z wilgocią po sprężeniu powietrzna...

Ten link już był na forum (młot phoenix, bardzo sprytny): http://www.phoenixhammer.com/ - czy zrobienie takiego sterowania to jest jakiś kosmos czy nie?

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 14 lut 2010, 22:35

Największe zużycie prądu następuje w momencie rozruchu, potem to tylko utrzymanie fabrycznych obrotów, więc młot uruchomiony relatywnie mało pobiera prądu, pytanie tylko jak długo ma pracować jałowo pomiędzy kuciami.
Skropliny powinny spływać wewnętrzną częścią obudowy do podstawy młota, gdzie znajduję się tzw. "zenza" jak na jachcie. Powinna też być specjalna rewizja, przez która od czasu do czasu wypróżniamy te skropliny.

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 15 lut 2010, 17:21

Jak dasz sprężarkę tradycyjną ( osobną od młota ) to tak jak na przykładzie 3JW60 to odwodnienie jest dobre ( rewelacji nie ma bo bez dodatkowych urządzeń na lakierze samochodowym oczka są ) jak zadbasz o spuszczanie wody z osadniczków pod chłodnicą i z dużego zbiornika plus do tego zespół przygotowania powietrza taki jak pod klucze pneumatyczne czy urządzenia wulkanizacyjne masz tam odwadniacz filtr i naolejacz i z takim czymś bez problemu rozwiążesz i odwadnianie i smarowanie :-)

A co do sterowania to nie jest to takie trudne , do pracy pojedynczymi uderzeniami to pedał ze sprężyną powrotną i zwykły rozdzielacz , do pracy ciągłej to mechanizm jak w parowozie , rozdzielacz spięty z tłoczyskiem poprzez dźwignie z przesunięciem żeby nie stawał w martwych punktach , jedyna trudność to proste i szybkie przełączanie tych 2 metod , można by na 4 zawory i po prostu robisz na ciągłym zamykasz 2 zawory drugie 2 otwierasz ( zamykasz jeden rozdzielacz od ciągłego otwierasz i jedziesz na ciągłym ) Można to też po prostu rozdzielaczem zrobić z tym ze układ sie komplikuje bo masz już 3 rozdzielacze , ale jakoś to subtelnie zamontować i powinno być nie gorsze jak fabryczne ;-)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 09 mar 2010, 08:52

Znalazłem takie cudo o dziwo na jednym z polskich forów ,Wilk będzie mógł coś więcej o tym napisać.To jest samoróbka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2012, 07:13 przez BANAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 09 mar 2010, 09:04

bardzo zgrabna rzecz, kto to zrobił i jak ?

poproszę też linka do tego forum

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 09 mar 2010, 09:08

Ponoć był składany na festiwalu kowalskim na Ukrainie,łudząco przypomina małego Anjanga ,być może został skonstruowany na jego dokumentacji.Wpisz w gogle CNC forum.Ale i tak pewnie nic więcej się nie dowiesz.
Kontakt 517355290

Robert W.

Post autor: Robert W. » 09 mar 2010, 12:50

z tego co pamiętam to Nikiel widział ten młot na Ukrainie i chyba ma zdjęcie :mrgreen: raczej do Anyang niema podobieństwa ,bardziej jest podobny do pierwszych niemieckich pneumatyków,kto od kogo się wzorował nie wiadomo :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 10 mar 2010, 19:55

Che che temat z cnc forum jest mój, natomiast zdjęcie umieściłem jest własnością Nikla i umieściłem je tam za jego zgodą ;-)
Chwilowo odłożyłem temat młotów sprężarkowych, bo pomału zaczyna składać się resorak ;-)

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 10 mar 2010, 21:24

widziałem na własne oczy:) fajny dziadek do orzechów. ale skąd wiecie że był składany podczas festiwalu? mi nic o tym nie wiadomo. ko tam jeszcze był i to oglądał?
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 11 mar 2010, 09:09

Tak Wilk napisał.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 11 mar 2010, 16:45

Tu jest cały temat:
http://www.cnc.info.pl/topics85/mlot-ko ... t18610.htm

Napisałem tylko, że cytuję:

"Fotografia przedstawia młot sprężarkowy-samoróbkę, a zrobiona była na festiwalu kowalskim na Ukrainie."

Chodzi oczywiście o zdjecie ;-)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 11 mar 2010, 19:05

A o zdjęcie :roll:
Kontakt 517355290

smyk25
Kontakt:

Post autor: smyk25 » 18 mar 2010, 15:33

Witam jestem amatorem i tez nie stać mnie na zakup firmowego młota chętnie bym zbudował taki młot coś takiego jak np ten
http://www.youtube.com/watch?v=KkUFgoU_LO0 Nie znam się niestety na projektowaniu takich maszyn jeżeli chodzi o obliczenia wytrzymałościowe pneumatykę itd . Może po prostu wypadało by się zorganizować w kilkadziesiąt osób zrobić zrzutkę na jakiegoś projektanta , który ma pojęcie w tym temacie. Zaprojektuje takiego pneumatyka najlepiej na bazie ogólnodostępnych na rynku części , zrobi pełną dokumentacje wykonawczą itd
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 18 mar 2010, 15:49

Przypuszczam ,Ze projektant drożej by nas kosztował niż profesjonalny młot sprężarkowy Made in China.Poza tym ten młot jest zasilany z olbrzymiego zewnętrznego kompresora o dużej wydajności i to jest jego ogromny minus :-(
Kontakt 517355290

smyk25
Kontakt:

Post autor: smyk25 » 18 mar 2010, 22:57

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”