Prasa balansowa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Lucius Ebola
Kontakt:

Post autor: Lucius Ebola » 21 lis 2010, 10:59

Prasa zastępuje młotkowego, czyli można na niej robić dokładnie to samo co z młotkowym, tylko trzeba mieć matryce. Na 10cio tonowej można zginać, wygniatać wzory, przebijać otwory (niezbyt gruby materiał albo na kilka razy no i oczywiście na gorąco), używać jej jak młota mechanicznego, jak Nomad pisał (tylko wtedy to idzie dość powoli, bo to prasa a nie młot) i cokolwiek innego się wymyśli.
Ja na swojej (ma chyba 20 ton) przebijałem otwory w płaskownikach 6 mm.
Aha, z tego co czytałem i wykombinowałem, to mi wyszło, że prasa może być z gwintem wielo albo jednozwojnym. Te z wielozwojnym mają szybszy ruch bijaka. Ale jak się ma ilość zwojów gwintu do siły nacisku nie wiem. Bo z jednej strony jak bijak się szybciej rusza to przyspieszenie większe, czyli i siła większa. Ale z drugiej to po co by robili jednozwojne, jak wielozwojne lepsze???
Może mnie ktoś oświeci w tej materii, bo bym się chętnie dowiedział.

Sadek
Kontakt:

Post autor: Sadek » 21 lis 2010, 13:27

Moim skromnym zdaniem czym drobniejszy gwint tym siła większa, biorę na wzór ściągacze miałem kiedyś taki że skok gwintu był ok 1 cm ale czy tym coś szło ściągnąć nie za bardzo ale już z drobniejszym gwintem to już co innego.
Pozostaję otwarty, elastyczny, ciekawy.

das

Post autor: das » 20 cze 2012, 18:11

myślę o kupieniu prasy 10 t, czy nadaje się taka do wyginania tralek z 12x12?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 28 cze 2012, 14:20

taki oto prezent dostalem od synów na urodziny.Ci chlopcy wiedzą co tacie potrzeba :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 09 sie 2012, 21:24

dziś stałem się posiadaczem prasy balansowej. Gdybym o nią nie zapytał trafiłaby na złom! Podejrzewam, że ma nacisk 20 ton, ale nie jestem pewny. Dziadek miał ją od 1958r, więc parę lat ma :)
Wszystko gra oprócz jednej rzeczy. Gwint w tulei - nakrętce ma ok.2mm grubości, czyli praktycznie go nie ma, ale w dobie obrabiarek numerycznych dorobienie tej części nie powinno być problemem.
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 12 wrz 2012, 14:57

Lucius Ebola pisze: Aha, z tego co czytałem i wykombinowałem, to mi wyszło, że prasa może być z gwintem wielo albo jednozwojnym. Te z wielozwojnym mają szybszy ruch bijaka. Ale jak się ma ilość zwojów gwintu do siły nacisku nie wiem. Bo z jednej strony jak bijak się szybciej rusza to przyspieszenie większe, czyli i siła większa. Ale z drugiej to po co by robili jednozwojne, jak wielozwojne lepsze???
Może mnie ktoś oświeci w tej materii, bo bym się chętnie dowiedział.
Rozkminiam ten temat, bo mam fajną prasę balansową tylko, muszę wymienić nakrętkę, z którą współpracuje śruba, bo po wielu latach zwoje w nakrętce mają grubość ok.2mm..! Śruba w prasie ma gwint krotny, dokładnie to 3-krotny (trójzwojowy).

Śruby wielozwojowe mają szybszy ruch bijaka, bo gwint ma większy skok - nie są samohamowne! Generalnie im więcej zwojów tym szybszy ruch bijaka i mniejsza siła nacisku. Nie myśl w ten sposób, że im więcej zwojów to prasa gorsza. Gdyby w prasie był gwint jednozwojowy o małym skoku to siła nacisku byłaby b.duża, ale wtedy gwint byłby raczej napewno samohamowny!

Przyśpieszenie jakie dasz sztandze ma wpływ na uzyskaną siłę i to zależy od operatora ;) a skok (przełożenie) jest stałe.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem to w miarę prosto, bo sam nad tym myślałem chwilę :) w końcu muszę wiedzieć jaką nakrętkę zamówić u tokarza.
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 12 wrz 2012, 17:31

W takiej śrubie gwint będzie prostokątny najlepiej zmierz suwmiarką skok tylko się nie pomyl bo jeśli gwint jest trzykrotny to skok liczy się na co trzecim zwoju najlepiej jak byś zrobił przybliżony rysunek takiej nakrętki jak to ma wyglądać zewnętrznie z wymiarami to można obliczyć koszt wykonania czegoś takiego ;)

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 12 wrz 2012, 21:32

kubaspec pisze:najlepiej jak byś zrobił przybliżony rysunek takiej nakrętki jak to ma wyglądać zewnętrznie z wymiarami to można obliczyć koszt wykonania czegoś takiego ;)
Kuba, jesteś w stanie wycenić koszt wytoczenia nakrętki jak zrobię rysunek? Nie mam jej pod ręką, ale z tego co pamiętam to fi około 80mm, a długość 160mm. Brąz też parę złotych będzie kosztował. Interesują mnie jaki może być koszt wykonania takiej nakrętki?
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2012, 13:58 przez Kajak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 12 wrz 2012, 21:46

Tak mniej więcej mogę wycenić to tylko trzeba mieć rysunek aby wiedzieć ile materiału potrzeba i czy na pewno na nakrętka jest z brązu ? musisz naszkicować rysunek nawet ręcznie i skan wrzucić albo w paintcie coś tam skrobnij chodzi o średnice i długość oraz średnice wewnętrzną bo skok to potrzeba jak już się wykonuje a tak to wiadomo o co chodzi już ze trzeba naciąć nożem trzy bruzdy wewnątrz

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 13 wrz 2012, 03:42

kubaspec, czy to nie umiesz czytac?! Kajak, pisze jak byk fi 80mm, dlugosc 160mm z brązu więc nie wiem gdzie widzisz problem z wyceną materiału, robociznę ( w co wątpię bardzo że potrafisz to zrobić) wycenić powinieneś sobie sam. Powiedz mi co da ci rysunek w paincie?! Chętnie przerzucę się na painta, darmowy program ;D ale moim skromnym zdaniem nie użyteczny przy tego typu realizacjach hahahahahahahha!
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 13 wrz 2012, 14:23

Widzisz kolego i tu się mylisz rysunek jest bardzo pomocny a te wymiary co Kajak napisał to sam nie wie jeszcze bo musi to pomierzyć przecież ta nakrętka na pewno ma jakieś podtoczenia na zewnątrz lub kołnierz nawet nie wiadomo czy brąz wchodzi w grę w takim wypadku bo w fabrycznych prasach balansowych nie jest to robione z brązu samo wykonanie tego typu elementu to jest dość proste najgorszy jest gwint bo tuleja będzie dość głęboka ale wiadomo wszystko da się zrobić i widzisz kolego Marcin jak byś dobrze pomyślał to obliczenie materiału tez nie jest tak oczywiste bo nie znając grubości ścianki nie wiadomo czy trzeba to robić z walka czy może z rury grubościennej i koszty są różne bo toczenie walka a rury tez się różni w kosztach czyli każdy z tych czynników wpływa na cenę końcową wiec im więcej danych tym dokładniejsza wycena a co do programów wspomagających rysowanie to stosuje sie je ale nie wymagajmy tego do tak prostych elementów wiadomo że Kajak nie posiada tego typu programu jak auto cad lub podobny

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 13 wrz 2012, 14:32

oficjalnie nie posiadam autocada :>

Marcinowi chodzi chyba o to, że na podstawie wstępnych wymiarów np.fi80/160 można oszacować koszt roboty, nie patrząc na podtoczenia itp.

ateem

Post autor: ateem » 14 wrz 2012, 07:28

kuba, na mój gust to Przemek podał Tobie wystarczające dane do wyceny. Kwestia materiału? podaj 2 ceny - na element z brązu i ze stali.
Dokładny zakres podtoczeń nie jest potrzebny do orientacyjnej wyceny (chyba że masz tokarkę CNC i program wylicza Tobie czas potrzebny na zrobienie elementu).
I na koniec - czy robisz z litego materiału czy z rury to chyba nie jest za duża różnica?
W tych średnicach moje doświadczenie mówi, że w litym jest więcej pracy, ale rury z grubością ścianki odpowiednio dużą (aby dało się z niej wytoczyć element) są odpowiednio droższe od litego wałka.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 14 wrz 2012, 17:36

tak wiec licząc mniej wiecej jak wygląda to nastepująco nakretka z brązu 400 zł a ze stali gatunkowej do ulepszania cieplnego 175zł

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 14 wrz 2012, 21:21

dzięki za wycenę!
rozumiem, że cena zawiera koszt materiału?

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”