Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Budujemy palenisko gazowe
Ta do 1260 normalnie płynie,a ta do 1430 jest totalnie zżerana przez boraks.
Kontakt 517355290
-
egojack1
Jaką grubość warstw izolacji dawałeś wokół komory paleniska a jaką wokół rekuperatora?Obi_wan_0 pisze:Zbudowałem piecyk i zaizolowałem również rekuperator, po godzince grzania temperatura powietrza w miejscu doprowadzenia gazu sięgała 180 stopni. Piec tak ładnie grzał, że na minimalnym ciśnieniu gazu grzał elementy dosłownie 10 sekund.
Na FB widziałem na Twoich rysunkach, że te grubości były zróżnicowane. Pytam bo sam planuję zrobić termomodernizację swojego paleniska.
Wokół rekuperatora jedna warstwa wełny ceramicznej o grubości 5cm, w komorze 2 warstwy. Polecam odnośnie izolacja zakupić karton ścinków za 40 zł na olx/allegro.
Może dodam jeszcze szczegóły, których nie ma na rysunkach. Rekuperatora jest przykręcany do blachy podstawy śrubami, nóżki (te żółte na których stoi [rekuperator]) posiadają nagwintowane otwory, podobnie blacha podstawy jest przykręcana do reszty tj. do ścian są przyspawane identyczne elementy jak nóżki. Chciałem, żeby całość była rozbieralna, jakby jakieś niespodzianki się wydarzyły.
Dodałem jeszcze szamot na ściany, uszczelniłem przy szamotach zaprawą szamotową i piec daję radę. Z grzania jestem bardzo zadowolony
Próbny pakiet damastu już zgrzany i przekuty w miecz.
Dodaje jeszcze raz rysunki, bo widzę, że ktoś korzysta ;D Tym razem tutaj, żeby nie zaginęły jak na FB.
Jak ktoś potrzebuję mogę nanieść wymiary. Jakby ktoś chciał na własną rękę skalować to narysowany profil kwadratowy to 60x60, zgodnie z poleceniami ;D
Może dodam jeszcze szczegóły, których nie ma na rysunkach. Rekuperatora jest przykręcany do blachy podstawy śrubami, nóżki (te żółte na których stoi [rekuperator]) posiadają nagwintowane otwory, podobnie blacha podstawy jest przykręcana do reszty tj. do ścian są przyspawane identyczne elementy jak nóżki. Chciałem, żeby całość była rozbieralna, jakby jakieś niespodzianki się wydarzyły.
Dodałem jeszcze szamot na ściany, uszczelniłem przy szamotach zaprawą szamotową i piec daję radę. Z grzania jestem bardzo zadowolony
Dodaje jeszcze raz rysunki, bo widzę, że ktoś korzysta ;D Tym razem tutaj, żeby nie zaginęły jak na FB.
Jak ktoś potrzebuję mogę nanieść wymiary. Jakby ktoś chciał na własną rękę skalować to narysowany profil kwadratowy to 60x60, zgodnie z poleceniami ;D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD
-
graffic
Obi - załącz wymiary - będzie konkretny rysunek do wykorzystania 
Ok, jak znajdę chwilę to opiszę jak trzeba ;D Mogę jeszcze wykonawcze szablony do cięcia blach dodać.
Muszę jeszcze sprawdzić, czy rzeczywiście, taka długość palnika mi wyszła, bo nie jestem pewien. Pdfy, bo stabilniejsze w druku.
Pytanie za 100 Pk .
Czy ktoś z was z doświadczeniem w budowaniu pieców gazowych podejmie się budowy piecyka na zamówienie ?
zrobił bym sam ale wole pozostawić to komuś kto zjadł na tym zęby i wie gdzie popełnił swoje błędy
Zależy Mnie na jakości wykonania i starannie przemyslanej konstrukcji
Czy ktoś z was z doświadczeniem w budowaniu pieców gazowych podejmie się budowy piecyka na zamówienie ?
zrobił bym sam ale wole pozostawić to komuś kto zjadł na tym zęby i wie gdzie popełnił swoje błędy
Zależy Mnie na jakości wykonania i starannie przemyslanej konstrukcji
- BANAN
- arcyweteran forum
Piec do hartowania długich głowni. Długość pieca 100 cm. Palnik jeden, ale z sześcioma flarami rozstawionymi na odcinku 80 cm.
Kontakt 517355290
Fajna maszyna ;-). Mógł byś powiedzieć jakiej średnicy sa rurki we flarze?
Piec i palnik robia wrazenie. Z takiego pieca to juz zadna szabelka nie peknie... czy to bedzie nowa seria palnikow na sprzedaz?
- BANAN
- arcyweteran forum
Jeśli będzie takie zapotrzebowanie, to na konkretne zamówienie mogę zrobić.zolwik888 pisze:. czy to bedzie nowa seria palnikow na sprzedaz?
Kontakt 517355290
-
egojack1
Janusz czy w swoim rozwiązaniu tego palnika wieloflarowego stosujesz jakąś regulację dopływu powietrza do poszczególnych flar stałą typu zwężki lub zmienną typu szyberek czy i bez tego jest dobrze? Czy flary palą równo czy jest rożnica w związku ze spadkami ciśnienia?
Nomad w swoim wiielopalnikowym piecu pionowym do hartowania stosował szybry na powietrzu do każdego palnika .
Jakie ciśnienie propanu utrzymujesz na reduktorze, czy masz już jakieś dane ile gazu zasysa to "maleństwo"?
Czy docelową pozycją pracy będzie położenie poziome czy pion?
Nomad w swoim wiielopalnikowym piecu pionowym do hartowania stosował szybry na powietrzu do każdego palnika .
Jakie ciśnienie propanu utrzymujesz na reduktorze, czy masz już jakieś dane ile gazu zasysa to "maleństwo"?
Czy docelową pozycją pracy będzie położenie poziome czy pion?
- BANAN
- arcyweteran forum
Kontakt 517355290