Mój nowy nabytek :)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

adamamator

Mój nowy nabytek :)

Post autor: adamamator » 22 lut 2026, 08:45

Po długich rozważaniach takie cóś nabyłem.
212kg. Handlarz twierdził że jest 225 ale i tak dużo mnie nie naciągną. Cieszę się że nie kupiłem mniejszego bo na gospodarstwie trzeba nie raz prostować grube profile od maszyn które zdarza mi się popsuć jak pogięte dyszle
Znacząco przekroczyłem zakładany budżet ale jak go nie zepsuję swoim brakiem kompetencji to powinno posłużyć długie lata.
Na razie jest w miejscu tymczasowym. Za 3-4 lata przeniosę go w miejsce docelowe, pod dach. Na razie pod chmurką.
Pniaki akacjowe czekały na kowadło od 15 lat, tak długo sie zbierałem do zakupu.
W najbliższych dniach będę kończył palenisko - jeszcze tylko nogi zostało dorobić i będzie można napierniczać w wolnych chwilach :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

adamamator

Re: Mój nowy nabytek :) otwór kwadratowy

Post autor: adamamator » 22 lut 2026, 11:42

Od razu pytanie.
Chciałbym o jakieś 1,5mm poszerzyć otwór kwadratowy. Mam przygotowane babki z trzpieniem 30mm i brakuje troszkę żeby wchodziły. Chcę wszystko mieć na jeden wymiar a drugie stanowisko zrobiłem pod trzpienie 30 mm.
Zostaje naparzanie pilnikiem czy są na to jakieś inne patenty?

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Re: Mój nowy nabytek :)

Post autor: bey » 22 lut 2026, 14:34

To jest długi otwór, pilnikiem się zajedziesz (przechodziłem to) ale się da. Chyba najlepiej pilnikarka, lub oddać gdzieś na strugarkę :P
Ewentualnie mała szlifierka taśmowa :P :P :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

adamamator

Re: Mój nowy nabytek :)

Post autor: adamamator » 22 lut 2026, 17:53

Z powyższych propozycji ta strugarka wydaje mi się najsensowniejszym rozwiązaniem. Mój znajomy specjalista frezer wraca z wolnego początkiem marca pogadam z nim o tym, bo inne firmy które znam to skórę by ze mnie zdarły za taką fuchę. Dziękuję bardzo za podpowiedzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”