FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Wnl lub wcl z 45 robilem mlotki ale jest słaba lepsza jest 40hm
blob
Dzięki, wybrałem WNL, tylko czy dam radę samemu ją odpuścić prawidłowo w piecu gazowym czy lepiej oddac do hartowni? Podana temperatura 300-600C więc piekarnik odpada..
Robiłem na szybko kilka przebijakow z WNL, hartowanie w gazowce odpuszczanie tez w gazowce na barwy nalotowe 2 razy, i jak do tej pory nic sie z nimi nie dzieje. Co do odpuszczania to powyzej 300 stopni to robi sie juz glina.
blob
- Grzegorz K.
- Administrator
Majstry, muszę zrobić fakturę przypominającą stare żelastwo (wżery, dołki itd) na płaskowniku będącym pochwytem , około 6 mb. Klepanie i grzanie nie wchodzi w rachubę. Myślałem smarować kwasem siarkowym... ma sens?

-
egojack1
Bez grzania nie za wiele można, tutaj poczytaj:
viewtopic.php?f=13&t=3687&p=71307&hilit=faktura#p71307
viewtopic.php?f=13&t=3687&p=71307&hilit=faktura#p71307
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Pewnie nie masz za wiele czasu. Trawienie tak. Na przykład posypać mocznikiem i w wilgotnym środowisku zostawić na miesiąc. Potem żmudne czyszczenie. A na szybko tak jak Tomek Błotnicki robił, przekuć.
Kontakt 517355290
-
graffic
Grzegorz - można jeszcze próbować na zimno fakturę uzyskać... w celu postarzania (drobne / średnie wżery) używam mocno zardzewiałej sztaby stalowej jako matrycy do "odciskania wzoru" - przykładam do stali i pobijam to młotkiem (ale to musi być naprawdę mocno przeżarta rzecz, i nie może być czyszczona z rdzy)
drugi "patent" - na drobniejsza fakturę - to sztaba żeliwna (jakiś stary odlew, cokolwiek) - złamać, a płaszczyznę przełamu (ziarnistą) wykorzystywać analogicznie jak wyżej
przy pobijaniu - stosować cięższy młotek (2-4 kg), po szczotkowaniu, szlifie - masz bardzo naturalistyczną fakturę
jeden i drugi - dają fajne efekty (jak tak dorabiam "starą stal" przy różnego rodzaju konserwacjach - jeśli nie mam oryginalnego materiału, albo ów oryginalny materiał po obróbce wygląda na zbyt nowy / gładki
zrób test zobaczysz, czy to Ci odpowiada (efekt)
drugi "patent" - na drobniejsza fakturę - to sztaba żeliwna (jakiś stary odlew, cokolwiek) - złamać, a płaszczyznę przełamu (ziarnistą) wykorzystywać analogicznie jak wyżej
przy pobijaniu - stosować cięższy młotek (2-4 kg), po szczotkowaniu, szlifie - masz bardzo naturalistyczną fakturę
jeden i drugi - dają fajne efekty (jak tak dorabiam "starą stal" przy różnego rodzaju konserwacjach - jeśli nie mam oryginalnego materiału, albo ów oryginalny materiał po obróbce wygląda na zbyt nowy / gładki
zrób test zobaczysz, czy to Ci odpowiada (efekt)
Tak czy inaczej efekt raczej ciężki do uzyskania zwłaszcza, że wszelkie metody inwazyjne odpadają.
Popryskać jak kropidłem, tyle że zamiast jałowej wody użyć HNO3. Wżery będą w kilkanaście (-dziesiąt) sekund. Spłukiwać wodą.
Nie zapomnieć o BHP i robić na świeżym powietrzu.
Nie zapomnieć o BHP i robić na świeżym powietrzu.
Imadło kowalskie 12kg będzie użyteczne po zamontowaniu do ciężkiej podstawy czy sobie darować i czekać na jakieś 30-40kg???
-
graffic
zolwik888 - to zależy co chcesz na tym imadle robić - czasami małe imadło tez się przydaje i fajnie jest je mieć zamocowane do czegoś masywnego (szczęki 80 czy 100 ?)
rozstaw jest 100mm, ja dużych rzeczy nie kuję więc np. dragon head, w ślusarskim (dosyć duże) mi się ślizga jak chce coś przecinakiem naciąć.. wystarczy takie 10kg do takich robótek?
-
egojack1
Ja używam takiego niewielkiego imadła. Masa 12kg, szerokość szczęk 8cm, rozsunięcie szczęk 14cm, wysokość imadła 32cm. Przykręcone do podstawy str. 1 i 9 tematu o moim kąciku kowalskim.zolwik888 pisze:Imadło kowalskie 12kg będzie użyteczne po zamontowaniu do ciężkiej podstawy czy sobie darować i czekać na jakieś 30-40kg???
zolwik888, jak ci zbędne ja chętnie przyjmę 
Lepsze jest wrogiem dobrego
bey, wręcz przeciwnie - jest mi niezbędne!
dzięki egojack1, zarezerwowałem odbiór w weekend
dzięki egojack1, zarezerwowałem odbiór w weekend