FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Całe życie się czlowiek uczy :-)
chyba zrobię jednak nowy... Dzięki
chyba zrobię jednak nowy... Dzięki
Witam. Panowie i panie mam wielką prośbę a mianowicie potrzebuję zrobić sam stożek do motyki taki jak na zdjęciu i nie będzie to jedna sztuka tylko kilkaset sztuk więc klepanie na rogu odpada.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
amator
Jeżeli wykonasz małą walcareczkę ze skośnie ułożonymi rolkami to z rozgrzanej do czerwonego rurki zrobisz podobny stożek, w środek którego będziesz mógł wsunąć pręt widoczny na fotografii. Dla kilku sztuk nie opłaca się robić maszynki ale dla kilku setek już tak. Pewnie pomysłowy Kuba zwany też złotą rączką wykona powyższą maszynkę.
https://www.google.pl/search?q=zwijarka ... hohYoQM%3A
Taka walcarka mnie ratuje ale niestety sam jej nie zrobię i kupić jej za bardzo nie ma gdzie a macie może jakiś pomysł zrobienia tego na prasie ??\
Taka walcarka mnie ratuje ale niestety sam jej nie zrobię i kupić jej za bardzo nie ma gdzie a macie może jakiś pomysł zrobienia tego na prasie ??\
amator
JACEK SZ nie wchodzi w grę podgrzewanie rurki to był by za duży koszt produkcji. Wydaje mi się że najszybciej zawinąć właśnie na takiej walcarce ale kto ją zrobi albo inaczej gdzie można kupić?? Ewentualnie jeszcze jakaś forma na prase.
amator
-
egojack1
amug5 pisze:https://www.google.pl/search?q=zwijarka ... hohYoQM%3A
Tutaj
http://www.hafen.pl/tag/r%C4%99czna+wal ... BCk%C3%B3w
Ostatnio zmieniony 27 lut 2016, 14:57 przez egojack1, łącznie zmieniany 1 raz.
Więc wykonaj stożek formę u tokarza i pozostaje wtedy nawijanie wyciętej w odpowiedni kształt blachy na zrobioną formę. Pomyślisz dobrze to stożek sprzęgniesz z korbą i kilkoma innymi detalami, a robotę wykonasz w przeciągu jednego dzionka.
egojack1 taka zawijarka jest za duża średnica stożka to z jednej ok12mm a z drugiej ok 28mm.
Jacek-Sz Mam tokarkę i mam taki stożek tylko mam go wyciskać na prasie ? bo jeżeli chodzi o zawijanie to nie mam pojecia jak to zrobić.
Jacek-Sz Mam tokarkę i mam taki stożek tylko mam go wyciskać na prasie ? bo jeżeli chodzi o zawijanie to nie mam pojecia jak to zrobić.
amator
stałem się posiadaczem kowadła o wadze 150kg lecz mam problem ze znalezieniem pieńka, za byle jakie drewno 150-200€ to już o lepsze się nawet nie pytałem. Podstawę pod kowadło chciałbym zespawać u dołu szerszą używając kątowników 40x3 i sciany wypełnić blachą 1mm + wzmocnienia ścian z płaskowników i zasypać piaskiem na czas gdy nie trafi się jakaś okazja na pieniek, pytanie tylko czy to wytrzyma i będzie bezpiecznie czy użyć grubszych materiałów?
Nie zapomnij o grubej desce pod kowadło 
Lepsze jest wrogiem dobrego
Hm, sumie to może lepiej pieńkami handlować? Przebicie jakieś 1000 %.
U nas zapłacisz karę w podanej przez ciebie kwocie za ścięcie pieńka razem z resztą drzewa.
-
graffic
Jacek-Sz - to zależy w jakim jest stanie owo drzewo - jak wszystko w Polsce, nawet wycinkę można załatwić za darmo (i nie mówię o truciu drzewa żeby mieć pretekst)
a swoją droga - chyba będę potrzebował jeszcze jednego pieńka...
a swoją droga - chyba będę potrzebował jeszcze jednego pieńka...