FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Techniki używane obecnie, kowalstwo artystyczne

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

miras

Post autor: miras » 29 cze 2015, 11:24

egojacki 1- wyszukałem/próbowałem/ nie dałem rady... stad pozwoliłem sobie na pytanie. widzę, że Forum nie jest tylko dla geniuszy... czyli tez i dla jakiejś tam mniejszości.
z dodatkowych informacji- których nie znalazłem- regulacja powinna odbyć się przy luźnej srubie srodkowej- ma złapać tylko na ,,styk" i wtedy regulacja odbywa się dwoma śrubami.
jak sobie poradzę- na pewno napisze kilka słów... jak nie zostanie tylko wezwać serwis.

miłego dnia

miras

egojack1

Post autor: egojack1 » 29 cze 2015, 11:48

miras, Jeśli przecinarka jest nowa weź jak najpoważniej poradę o wymianie taśmy na lepszej jakości, oczywiście oprócz sprawdzenia innych rzeczy.

Tutaj:

http://www.cnc.info.pl/topics66/pila-ta ... +ta%B6mowa

jest o trochę niższym modelu od Twojej.

Filmik z jej pracy, może coś podpatrzysz:

https://www.youtube.com/watch?v=bxM58aMpu0E

miras

Post autor: miras » 30 cze 2015, 13:32

Dzięki za zainteresowanie dla- Krzysztofa i egojack1!
Wczoraj po około 2 godzinach poradziłem sobie… ja+kolega
Dla tych co może będą mieli podobny kłopot- regulacja polega na dokręceniu środkowej śruby tak żeby miała lekki luz.. i wkręcaniu śruby imbusowej- włączamy piłą- będzie spadać/zsuwać się z koła prowadzącego. Czynność powtarzamy- luzujemy śrubę środkową i dokręcamy imbusową i tak do czasu jak piła zacznie spadać/zsuwać z koła napędowego. Pomiędzy jednym i drugim szukamy właściwego położenia. Regulację robiłem przy zdjętych rolkach prowadzących. Ich założenie już stabilizuje piłę tak jak powinno być.
Regulacja powinna odbyć się na nowej pile.

Pozdrawiam i miłego dnia

miras

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Jaką farbę polecacie

Post autor: Jacenty » 01 lip 2015, 18:00

Mam do wykonania 80 sztuk kinkietów( jak w załącznikach ) będących połączeniem stali jak również aluminium i na konto powyższej roboty mam do was pytanie. Mianowicie robiąc cały żywot żelaźniaki, nie posiadam doświadczenia w zabezpieczaniu aluminium oraz innych metali kolorowych farbą. Jaką polecicie farbę na zabezpieczenie wyrobów stalowo- aluminiowych, dodam, że na kinkiety muszę dać trzy lata gwarancji więc o niedociągnięciach mowy być nie może. :( :) Kolor to czarny mat, farba pod pistolet. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

krzesimir

Post autor: krzesimir » 01 lip 2015, 20:21

Jacku, nie zapomnij o miarce. :P
Doświadczenie to coś co zdobywamy zaraz po tym jak było nam potrzebne ;-)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 01 lip 2015, 21:44

Pewnie się powtórzę. Nobikor i nic więcej.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 01 lip 2015, 22:03

Janusz, tego typu farby perfekcyjnie kryją powierzchnie stalowe i żeliwne. Ciekawi mnie czy malowałeś jakieś elementy aluminiowe. Sam używam podkładu neokor i wiem, że jak chwyci to nawet palnikiem ciężko to opalić. :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 01 lip 2015, 22:50

Pisałem Nobikor z Nobilesu. Doskonała przyczepność i typowy czarny mat. Bylebyś nie polerował aluminium przed malowaniem. Ten metal jest bardzo aktywnyi szybko się powierzchniowo utlenia tworząc warstwę ochronną o bardzo dobrej przyczepności.
Kontakt 517355290

ateem

Post autor: ateem » 02 lip 2015, 07:00

ale czy te tlenki aluminium co są na powierzchni trzymają się dobrze aluminium? Nie malowałem alu, ja je tylko spawam, ale z doświadczenia powiem, że te tlenki to ręką się ścierają.
Jacku, myślałeś o anodowaniu alu?

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 02 lip 2015, 07:16

Pomysł z anodowaniem nie głupi, jednak w tym przypadku nie możliwy do zrealizowania, a to dlatego, że istnieje już spora część elementów oświetleniowych i niestety muszę się dopasować do tego co właśnie kopiuję. :)

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 02 lip 2015, 15:45

Idealną powłokę pod farbę daje szkiełkowanie . T o takie piaskowanie szkłem . Idealne do alu bo nie robi kraterów , jedynie matową powierzchnię , taką mikro strukturę .

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 02 lip 2015, 16:39

mam taka rekojeść pękniętą do naprawienia od starej laski do podpierania i nie wiem czym to skleić myślałem że to drewno ale za cieżkie jak wywierciłem otwór okazało się że to nie drewno tylko jakis plastik,róg,kość albo coś podobnego jak się pali to śmierdzi włosami spalonymi

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 02 lip 2015, 17:53

Dzięki chłopy za podpowiedzi :) . Zauważyłem ciekawą tendencję, a mianowicie kiedy przychodzi do wydawania opinii na temat prac kolegów z forum to ustawia się całkiem spora kolejka i najczęściej do tego by sobie ulżyć czyimś kosztem. Natomiast kiedy człowiek potrzebuje pomocy to jedna, dwie, góra trzy osoby mają coś do powiedzenia. :?

graffic

Post autor: graffic » 02 lip 2015, 18:20

Jacek-Sz - hmmm ciekawe spostrzeżenie.... :mrgreen: :/

prywatnie uważam, że nikt nie wydaje opinii o pracach innych żeby sobie tylko ulżyć - choć np. nie popieram klepania po "pupci" tylko za sam fakt że coś się zrobiło :)

ad wiedzy / doświadczenia - przyznasz, że lepiej nie wypowiadać się w tematach (wątkach) gdzie nie ma się wiedzy / doświadczenia - niż pisać posty pro forma :) - stąd te dwie, trzy osoby.... nie wszyscy, wszystko wiedzą :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 02 lip 2015, 18:34

Prawdopodobnie więcej dowiem się w sklepie z lakierami niż na forum, na który tylko Banan malował elementy aluminiowe. Jednak rada Janusza cenna bo farbę o zbliżonym składzie ciężko było zdrapać z gładkiej, aluminiowej rurki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO WSPÓŁCZESNE - blacksmithing”