Bodar też może
Moderatorzy: Nomad, Nikiel, BANAN, Marcin
Re: Bobodar też może
Musi nosić ślady ręcznej roboty bo dopiero wtedy jest fajne
zbyt dokładne to można sobie w sklepie kupić :p

Doman, po części racja, ale nie zawsze. Więcej - ręczna robota w dokładności zbliżona lub wręcz porównywalna z maszynow biorąc jeszcze pod uwagę powtarzalność, świadczy o wysokim kunszcie kowala 
... a jak się niedomaga technicznie, to wszem się głosi że to taki styl, niby artdeco, niby rustykalny
, choć to też nie wyklucza że rzeczywiście "umi się cóś" naprawdę 

... a jak się niedomaga technicznie, to wszem się głosi że to taki styl, niby artdeco, niby rustykalny

Tak się właśnie zastanawiałem czemu nie zrobiłeś kwadratu. Dokręciłbyś ustawiając łeb w karo i też byłoby cacy.Bodar pisze: Niestety qr#wica mnie brała przy mocowaniu tymi przerabianymi główkami na okrągło, niemniej opłaciło się, bo pozostawiając oryginalne, typu PZ, byłoby syfiasto.
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
reneq, na początku szedłem tym tropem, kwadrat czy klasyczny łeb śruby, lecz potem pomyślałem chyba że najlepiej obok wklęsłego będzie współgrać ... okrągłe i wypukłe 
Teraz, patrząc na gotowe, to kwadrat postawiony w karo też by pasował.

Teraz, patrząc na gotowe, to kwadrat postawiony w karo też by pasował.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bodar pisze:Doman, po części racja, ale nie zawsze. Więcej - ręczna robota w dokładności zbliżona lub wręcz porównywalna z maszynow biorąc jeszcze pod uwagę powtarzalność, świadczy o wysokim kunszcie kowala
... a jak się niedomaga technicznie, to wszem się głosi że to taki styl, niby artdeco, niby rustykalny, choć to też nie wyklucza że rzeczywiście "umi się cóś" naprawdę
Ja się będę upierał, że jak coś wygląda za bardzo jak od sztancy to traci urok

Kolejny pomysł, to dizajn sypialni na podobieństwo przedziału torpedowego U-bota lub kabiny lokomotywy parowej Ok1 ... niestety brak akceptacji szefowej, definitywnie ... kominek też stał pod znakiem zapytania, ale jakoś przeforsowałem

Fajne
Podobają mi się takie klimaty 

Ekstra! Bardzo mi się podoba! No i kubeczki znalazły swoje miejsce 

"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Spoko klimat, fajnie by było zrobić jeszcze tą część do sufitu 

Bodar dasz radę, jeszcze rok i będziesz mógł zrobić do sufitu 

Dzisiaj w celu podniesienia poziomu zmechanizowania swojego chaziajstwa popełniłem taki oto siekacz, oczywiście rozmiarem pasujący do stanu karmionego pogłowia.
Nóż wyklepany ze sprężyny kultywatora (hartowany), część do osadzenia trzonka z rurki 1/2" z jednego końca zwężona i tamże zgrzana, trzonek w spadku po połamanej miotle garażowej nasączony woskiem.
... i w akcji, idealnie się sprawdził
W ferworze walki dorobiłem jeszcze ochraniacz na kowadło do niekontrolowanego rąbania żelastwa, ale musi jeszcze trochę poczekać zanim trafi do pewnego leśnego chlewika ... no chyba, że taki już tam jest
Nóż wyklepany ze sprężyny kultywatora (hartowany), część do osadzenia trzonka z rurki 1/2" z jednego końca zwężona i tamże zgrzana, trzonek w spadku po połamanej miotle garażowej nasączony woskiem.
... i w akcji, idealnie się sprawdził

W ferworze walki dorobiłem jeszcze ochraniacz na kowadło do niekontrolowanego rąbania żelastwa, ale musi jeszcze trochę poczekać zanim trafi do pewnego leśnego chlewika ... no chyba, że taki już tam jest

Siekacz - pierwsza liga!
Rurka zgrzana, tzn grzałeś to co wyciągnąłeś z niej, czy może dogrzewałeś jakiś lity materiał?
Rurka zgrzana, tzn grzałeś to co wyciągnąłeś z niej, czy może dogrzewałeś jakiś lity materiał?
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Ale te kury mają dobrze... w końcu nie będą musiały gryźć karmy 

zastanów się zanim pomyślisz
Aries, sklepałem ile się dało w stożek, ostał się otwór coś kole 6 mm, wsadziłem tam kawałek pręta i zgrzałem i uformowałem.
Graffic, wcześniej im przeżuwałem, ale znudziło mnie to
Graffic, wcześniej im przeżuwałem, ale znudziło mnie to