piotr1as pisze:Piękna praca.
Napisz coś więcej o wykonaniu. Ile czasu trwa wykonanie? Jak hartowales tak cienkie blachy i czy nie było problemów z krzewienie? Dlaczego aż taki materiał?
Dzięki!
Wykonanie tego co na zdjęciu zajęło ~240h. Podaję w przybliżeniu ponieważ nie liczyłem dokładnie czasu jaki pochłonęło malowanie i nie uwzględniłem czasu na wykonanie szablonów w AC. Można spokojnie przyjąć że trochę więcej jak 240h.
Blachy hartuje mi zaprzyjaźniony płatnerz. Ma ogromny piec (cały hełm lub kirys zmieści i jeszcze coś dorzuci) oraz ma w tym już doświadczenie. Był problem z krzywieniem, jednak zbroja jest odpuszczana na około 42 HRC i lekkie wykrzywienie blaszek można zniwelować doginając je mocno ręcznie (działa). Większe elementy lepiej usztywniać o czym przekonałem się przy tym napierśniku ale człowiek uczy się całe życie
Taki materiał, ponieważ klient sobie zażyczył hartowaną zbroje w której będzie walczył. 50HF 1mm daje niską wagę zbroi i wysoką wytrzymałość.
Od razu dopisze, że hełmu i maski nie ma, ponieważ klient maskę ma mojej roboty (zrobiona ze 3-4 lata temu) a hełm zdecydował że będzie używał stary.