Realizacje Spontana

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 23 kwie 2010, 16:47

Ciekawa ta ostatnia pozycja...
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 23 kwie 2010, 20:11

{spontan} ta brama przesuwna z nałożoną aplikacją ni w ząb nie pasuje, cały efekt wizualny psuje tak agresywnie prześwitująca konstrukcja samonośna z przeciwwagą. Jeśli miałeś na to wpływ to wybacz ale mogłeś się bardziej nagłówkować jak to rozwiązać. Moim skromnym zdaniem powinna być skrzydłówka, gdzie ów wzór można byłoby wyeksponować nie stosując prostych profili dla usztywnienia całości. Szkoda tej całej pracy w kształtowanie płaskowników w trzcinowisko. Chociaż czasami inwestor jest uparty na jakąś koncepcje i nie ustępuje, to zadanie zwiększa swój stopień trudności i kompromisu. Ale naszym zadaniem jest proponować najlepsze rozwiązania. Stąd ta opinia. 8-)

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 23 kwie 2010, 23:00

Tutaj ten wzór wygląda znacznie lepiej...

Obrazek
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Magda
Kontakt:

Post autor: Magda » 23 kwie 2010, 23:56

Wygląda lepiej, bo jest inny. Na bramie zupełnie za wysoki. A jako niski płot OK.
"Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre równiejsze"

Awatar użytkownika
Spontan
Kontakt:

Post autor: Spontan » 26 kwie 2010, 10:42

W sumie to zgodzę się z Harlemem.
5 lat upłynęło jak jeden dzień od tej realizacji.Skoro dziś zrobię błąd to trudno się spodziewać że wtedy mi się udało jakiegoś uniknąć. :-> Wstawiłem bo wiedziałem ,że się pojawią komentarze.
Nie wiem jak wy ,ale ja w rozmowie z klientem sięgam po najcięższe argumenty by wybić z głowy inne rozwiązanie niż brama dwuskrzydłowa. Planuję wkrótce przestawić się na realizacje bez spawarki.Wkrótce będę miał okazję spróbować.Mam nadzieję,że w razie komplikacji będę mógł liczyć na wasze wsparcie zarówno jak i na opinię.Ogrodzenie ze skręcanymi grotami poprzedzające te paskudne trzcinki jest jednak bardziej pracochłonne.Po jego zrealizowaniu poczułem się nieco pewniej dlatego,że to była pierwsza taka sytuacja,gdzie stanąłem przy kowadle i tłukłem akordowo wszystkie elementy z którego się składa bez użycia maszyn(14kwadrat) itp.Mimo,że to rzemiosło nie najwyższego lotu czuję sentyment patrząc na niego.To 50m ciężkiej inicjacji.
Szczegółowo analizując płatki nikt jeszcze nie pojął piękna róży.

— Anthony de Mello

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 29 kwie 2010, 05:58

Nie unikaj bram przesuwnych ,Fakt,że rama kłuci się z wypełnieniem,ale trzeba w tym przypadku szukać niestandardowych rozwiązań.Robiłem kiedyś bramę w której górna prowadnica ni w ząb nie pasowała,więc przełożyłem ją na dolny pas ,zaledwie 30 centymetrów nad prowadnicą dolną, minęło 6 lat i brama do tej pory chodzi bez zarzutu ,mimo,że ma 5 metrów przejazdu.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Spontan
Kontakt:

Post autor: Spontan » 01 maja 2010, 16:52

Trudno będzie ich nie unikać jeśli się nie lubi takiego rozwiązania.Bez miga ani rusz. :-/

— Anthony de Mello

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 01 maja 2010, 20:48

fajna realizacja , mnie sie zuca w oczy że na bramie jest za wysoka ta paprotka ;-) , i za żadko, takie skupiska gęstsze zasłaniające konstrukcję by sie przydały , poza tym nie wiem czy w wypadku bramy nie trzeba by tego zamknąć w ramie ,górą np po jakimś łuku,
i jeszcze jedno , na tym ostatnim zdjęciu wygląda dużo lepiej bo góra jest po stopniowana , na wcześniejszych było tak że dołem chaos, a górą powtarzalnie i to myślę był błąd

ale ogólnie pomysł bardzo ciekawy, realizacja tez w pożądku

co do robienia bez miga to uważam że bram nie powinno sie robić bez miga, wydają mi się mało sztywne i nietrwałe , szczególnie te ubogo, wypełnione, żeby brama prawdziwie kuta była sztywna i trwała musi być na niej mnustwo ozdób, nitów, zakuć i czopów

ps; sory za ta paprotkę , bardziej mi przypomina kukurydzę

Awatar użytkownika
Spontan
Kontakt:

Post autor: Spontan » 23 cze 2010, 18:27

Oprócz udziału w usuwaniu skutków powodzi ostatnio zajmowałem się grillem.
Obrazek ImageShack.us[/img]
Obrazek

ImageShack.us
tak wygląda gdy się go poskłada w banalny wręcz sposób

— Anthony de Mello

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 23 cze 2010, 19:28

Proste w formie, ale pomysłowe i estetyczne... Bardzo mi się podoba i z chęcią bym go nabył jako potencjalny klient i chyba o to chodzi, ale ruszt życzył bym sobie z kwasówki.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 23 cze 2010, 19:55

No sam grill niczego sobie, ale nienawidze tego typu unoszenia rusztu.
Łańcuch mimo, że jest troche dalej od ognia, nagrzewa sie i chcąc unieśc, lub obniżyc wysokosc łatwo się poparzyc.

Awatar użytkownika
Magda
Kontakt:

Post autor: Magda » 23 cze 2010, 22:09

(Nomad) Ale to grill, a nie OGNISKO-mała kupka węgla drzew. W grilach z supermarketu wogóle nie ma regulacji lub mini-2-3cm.
Ciekawa forma grilla.
"Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre równiejsze"

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 23 cze 2010, 22:34

bambus super!:) wygląda jakby go tyle co uchlastali w kszurach i powiązali w trójnóg .

miska mi nie pasuje. Bardzie na babę wielkanocną, tu bym widział coś bardziej jak wok. Wtedy byłby klimat azjatycki w 100%. :)

bardzo mi się podoba! tez takiego chcę! :D
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

kowalek123

Dziwne

Post autor: kowalek123 » 01 lip 2010, 23:04

Według mnie, to w wielu waszych pracach więcej czasu jest poświęcone na skup metalu.
Prace bardzo ładne, nie wiem co innym sie nie podoba. Gdybym ja miał w domu takiec coś wykute własnoręcznie, to tbym cały dzień szpanował.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 01 sie 2010, 23:15

Nie rozumiem co chciałeś przekazać. :-/
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”